Košarka

Bajić: "Igokeu smatraju nekim čudom, a za mene je Split jednako čudo kao i mi"

Bernard Jurišić • nedjelja, 13.01.2013.
Bajić: "Igokeu smatraju nekim čudom, a za mene je Split jednako čudo kao i mi"
Foto: FaH

Splitski košarkaši u 2013. godini su zamijenili uloge. Pobjede u gostima, poraz kod kuće. U 2012. je uglavnom bilo obratno. Igokea je i u Splitu pokazala da nije slučajno vodeća momčad ABA lige, no nakon utakmice navijači Žutih nisu se mogli lišiti dojma da je rezultat mogao biti i drugačiji...

Nije trebalo dugo čekati da se na parketu vidi zbog čega su iz splitskog kluba tijekom tjedna tražili od vodstva ABA lige da se utakmica protiv Igokee odgodi za nekoliko dana. Polovica splitske momčadi već na prvi pogled djelovala je iscrpljeno, a većina glavnih igrača već nakon prve četvrtine disala je "na škrge".

I u takvom stanju su se splitski igrači pokušavali suprostaviti vodećoj momčadi natjecanja i nakon utakmice nisu tražili opravdanja zbog "više sile". Iako je sila doista bila - viša:

Josip Sobin, Split: "Bez obzira što su nas napale bolesti odigrali smo dobru utakmicu. Dali smo sve od sebe, treba dignuti glavu i nastaviti dalje. Vraćali smo se nekoliko puta u utakmicu, ali nije nam na kraju uspjelo napraviti potpuni preokret. Pogodili su nekoliko teških šuteva kad se utakmica lomila, mi nismo imali dobar šuterski dan i to je prelomilo utakmicu."

Siniša Štemberger, Igokea: "Odigrali smo našu gotovo standardnu utakmicu, iako smo se malo napadački mučili u prvom poluvremenu. Zaustavili smo glavne igrače Splita, Jorović je pogodio neke važne šuteve i bila je to na kraju rutinska pobjeda."

"Ušli smo dobro u utakmicu, no pao nam je napad, promašili smo mnoštvo zicera. Obrana je bila dobra, no u napadu nam je lopta bila spora, jednostavno energetski nismo mogli držati visok ritam. Nisam tip koji će tražiti alibi, imali smo i dobrih situacija, mogli smo se i vratiti. Bilo je vidljivo već u 10. minuti da smo energetski pali, ali što je tu je, ne možemo se na to izvlačiti", kazao je nakon utakmice trener Žutih Mladen Erjavec.

Najbolji igrači Žutih bili su Kraljević i Krušlin, što puno govori o stanju u kojem je bio ostatak splitske momčadi. Dva Filipa nisu imala pravu napadačku potporu, a ni obruč nije baš "ljubio" Splićane. Teško je i pobrojati koliko im je "zicera" iscurilo.

"Kraljević dobro trenira i dobro igra već duže vrijeme, kad je tako onda ima i minutažu. Pokušavali smo s Vujom na četvorci razigravati ga još više kad smo vidjeli da je raspoložen."

Nakon odličnog otvaranja sezone kriza već neko vrijeme prati jednog od prvih napadača Žutih Ivana Mimicu. Ozljede i bolesti ostavile su posljedice:

"Mimica? Kad nije sto posto spreman onda nije pravi, ne može dati sve što inače daje. Nadam se da će se ovaj tjedan regenerirati i da će već u Skopju biti bolji. Nemam što prigovoriti bilo kome od svojih igrača, svi su dali svoj maksimum, sve što su mogli."

Osim viroze i Igokee, protivnik Splićana su velik dio utakmice bili i suci. Slovenac Javor i Srbin Glišić u nekoliko su navrata svojim odlukama dizali na noge i igrače i klupu i navijače Splita, koji i nisu baš poznati kao agresivni i nepristojni. Daleko najviše zvižduka na ovoj utakmici zaradila je slovensko-srpska sudačka trojka.

"Suđenje? Ne pitajte me ništa o tome."

Trener Igokee Dragan Bajić djelovao je prilično skromno u komentaru pobjede svoje momčadi:

"Za mene je velika stvar doći u Split i voditi utakmicu ovdje. Znali smo da nas čeka teško gostovanje, nas smatraju nekim čudom, a za mene je Split jednako čudo kao što smo i mi. Što je Erjavec uz sve ove probleme izvukao od ove momčadi je čudo."

Njegova momčad izgledala je baš onako kako se i očekivalo, 40 minuta "radničke" košarke, bez ozbiljnijeg padanja u ritmu:

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

"Radili smo neke stvari brzopleto, izgubili neke lopte iz kojih su Splićani imali neke lagane poene, a to nikako nismo željeli. Utakmicu smo prelomili na početku drugog poluvremena kad smo otišli na desetak razlike, Split se opet vraćao, ali obranili smo prednost i mislim da smo zasluženo pobijedili."

Do ove sezone prilično nepoznati trener glavni je arhitekt ovogodišnjih sjajnih rezultata kluba iz Aleksandrovca, malog mjesta u Bosni i Hercegovini nadomak Banja Luke koji svoje utakmice igra u drugom malom mjestu - Laktašima.

"Nisu baš svi vjerovali kad sam slagao momčad da će to biti dobro, ali ja sam vjerovao i znao sam zbog čega koga biram. Dobro radimo, osam-devet naših igrača možda igraju sezone karijere, pogodili smo s Amerikancima koje nisu htjeli veliki klubovi iz ABA lige."

Bajićevu momčad s tribina je pratio prvi čovjek Republike Srpske Milorad Dodik, koji je svojom nazočnošću iznenadio i momčad:

"On je veliki fanatik košarke i često nas posjećuje. Ovo mu je tek drugo gostovanje ove sezone, prvi put je bio u Zagrebu protiv Cedevite i sad u Splitu. Očito je imao razloga za doći baš u Split, znam da ima veliko poštovanje prema povijesti Jugoplastike."

Igokea drži prvo mjesto na ljestvici koje vodi direktno u Euroligu. Bajić kaže da o elitnom europskom natjecanju još ne razmišljaju, ali da sve drže u svojim rukama i da će sve napraviti da Euroliga po prvi puta doće u Bosnu i Hercegovinu. Iako se špekuliralo gdje će Igokea igrati Euroligu ukoliko se u nju plasira, spominjali su se i Zagreb i Beograd, Bajić je rezolutan:

"Igrat ćemo u Laktašima."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Cibona78:86Krka
Budućnost VOLI88:63Szolnoki Olaj
Široki Brijeg87:80Partizan
Split60:68Igokea
Crvena zvezda90:65Cedevita
Petrol Olimpija88:81Zadar
Radnički89:83MZT Skoplje Aerodrom
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 10:04
    šteta za ovu tekmu. ali ne kužim zašto splitu više ne igra reinholt, kada je evidentno već 3-4 kola da mimica nije ni blizu forme kao s početka sezone. što se igokee tiče...neće do kraja ostati prvi, jer će ih zvezda prestići. trenutno je zvezda najjača i najuigranija momčad lige.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 21:28
    Svaka čast Bajiću...ekipa odlično posložena sa glavom i repom...najbolji koji su ove godine gostovali...a naši...pa nemože se svakog dobit...suci ajme njih dva a ženska ok
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 19:57
    mogu misliti kako corsleya edwardsa nitko drugi nije htio, i dalje ne vjerujem da on igra za igokeu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 12:29
    Tacno. Klubovi sa A licencom moraju imati dvoranu od bar 10.000 mjesta, a ostali bar 5.000. Mozda malo zalosno iz sportskog aspekta.
    Obrisan korisnik
  • Picek13.01.2013. u 11:30
    Bajić dobro vodi Igokeu, igraju odlično ali očigledno jako malo zna o propozicijama eurolige.. euroligu će igrati u Laktašima samo ako u narednih 8 mjeseci podignu kapacitet dvorane na 5000 mjesta.
    Picek