Košarka

Lutz: "Poraz nas je uveo u lošu situaciju kakvu nismo mogli zamisliti"

Ivor Krapac • nedjelja, 13.01.2013.
Lutz: "Poraz nas je uveo u lošu situaciju kakvu nismo mogli zamisliti"
Foto: Kristijan Komarica

Tražeći pobjedu koja bi donijela barem nekakvo olakšanje u odvajanju od samog dna ljestvice ABA lige, košarkaši Cibone odigrali su slabu utakmicu i doživjeli domaći poraz od Krke u 17. kolu. Bio je to susret nakon kojega Danijel Lutz nije mogao reći puno toga lijepog o pruženom na parketu, a u osvrtu na nastup svoje momčadi, istaknuo je da je sada situacija zabrinjavajuće loša...

Bez obzira što je Krka pokazala otprilike sve što se moglo predvidjeti, a pored toga je još bila i oslabljena, Cibona je svejedno doživjela bolan poraz od gostiju iz Novog Mesta u subotu predvečer u 17. kolu ABA lige. Momčad Danijela Lutza pala je s 86:78, uz igru kakva nije obećavala ništa drugo nego razočaravajuć kraj, a treneru je poslije svega preostalo tražiti razloge zbog čega je ispalo tako.

"Nije potrebno previše komentara za ovu utakmicu, kada protivnik ima 23/27 za dva poena to dovoljno govori o nastupu moje momčadi", opisao je Lutz poslije poraza: "Od same najave utakmice, od nekakve dominacije nije ostalo ni 'd', dozvolili smo Krki da odigra svoje i da ovdje napravi svojevrsno herojstvo sa smanjenim rosterom, praktički sa sedam igrača, a još im se ozlijedio i Murić. Bila je ovo nedopustiva prezentacija na domaćem terenu i nikakva šansa da se utakmica dobije."

Danijel Lutz: "Da je ovo što smo odigrali 10 posto onoga što radimo na treninzima, imao bih objašnjenje. Ne znam je li problem bio u pogledu na roster koji je Krka dovela ili nam se dogodila blokada na utakmici - no, nema opravdanja za ovakav nastup. Rekao sam igračima da samima sebi ne smiju uzeti ono što rade na treninzima, a ovo nije bilo ogledalo njihovog rada. Besmisleno je oduzimati samima sebi toliko šansi na utakmici."

Vukovi su se mučili napadajući zonsku obranu gostiju iz Novog Mesta, a i s igrom Krke na drugom kraju parketa, s puno pick&rolla, kao što obično biva kada Jakov Vladović vodi igru. Cibonin trener dotaknuo se oba problema, bez pravog odgovora njegove momčadi kroz cijelu utakmicu.

"U obrani su igrali match up zonu, a mi smo išli na to odigramo pick na lopti, htjeli smo igrati privlačenje i tražiti prednost iz kornera. No, njihova postavka nas je totalno sterilizirala, izgledali smo kao da nemamo pojma što da radimo, osobito kada smo išli individualno na tu zonu. Znali smo da ćemo imati problema ukoliko mi ne budemo napadali i dominirali. Osim jednog 'blica' početkom drugog poluvremena, bila je to loša predstava moje momčadi", opisao je Lutz napadačke poteškoće.

U obrani također nije išlo po planu: "Griješili smo u tome ili da nas je Vladović puno odvlačio ili smo pomagali s krivih igrača, Lorbeka i Klobučara, umjesto da to radimo s Rojcom. Jako, jako loša utakmica, prije svega defanzivno, nismo se pridržavali onoga što smo pripremali."

Na poziciji razigravača nisu bili pravi ni Davor Kus ni Smush Parker, što je dodatno usmjerilo stvari u gostujuću korist: "Kus je bio u nevjerojatnoj nervozi, ne znam iz kojeg razloga, je li zbog ozljede ili je nešto drugo. Prije druge tehničke koju je dobio, nije mi ni bitno je li ili nije bio prekršaj, on mora zadržati mir. Kus nama treba biti nositelj nekakve sigurnosti, ovog puta nije bio."

Američki razigravač, koji je ranije ovog tjedna dobio novi jednomjesečni ugovor, ponovno je podbacio, kao i prošlog vikenda kod Partizana u Beogradu: "Ovakav kakav jest, Parker nije dovoljno dobar za nas, bez obzira na neke 'bliceve' u prvom poluvremenu", zaključio je Lutz, ne bježeći od toga da je stanje na ljestvici sada vrlo komplicirano.

Poslije nekompletnog 17. kola, Vukovi su na 11. mjestu među 14 momčadi, imaju omjer 6-11, a slijede im dva gostovanja, iduće subote u Zadru, a osam dana nakon toga u Širokom Brijegu. Posljednjeplasirani Szolnoki nije tako daleko, s omjerom 4-13, no Cibona se barem može osloniti na bolji međusobni omjer s Mađarima, s kojima imaju 1-1, ali uz visoku pobjedu na domaćem parketu.

Smiljan Pavič, centar Krke: "Čestitam našim igračima, od prvog do zadnjeg odigrali smo herojsku utakmicu. Imamo puno ozljeda na poziciji 'četvorke', a na utakmici nam se ozlijedio i Murić, kojem želim brz oporavak, još ne znam što se dogodilo s njim."

"Na kraju smo pogodili bitne šuteve izvana i to je preokrenulo utakmicu na naš mlin."

"Ovaj poraz nas je definitivno uveo u tako lošu situaciju da je to bilo nezamislivo u bilo kojem trenutku. Na dnu smo lige, imamo 0-2 s Krkom, imamo slabu situaciju sa Zadrom kojem idemo, a nemamo dobru ni sa Širokim koji nas isto čeka. Svaka utakmica nam je sada 'o glavu'", istaknuo je trener Cibosa.

Aleksandar Sekulić mogao je biti izrazito zadovoljan igrom svoje oslabljene momčadi, a naravno, i nagradom za koju su se izborili. "Mislim da je ključ u tome da uvjerim igrače da u okolnostima u kojima igramo tražimo svoju prednost, a ne deficit, da s brzom igrom to iskoristimo da ispadne pozitivno za nas. Dobro smo raširili ekipu Cibone koja ima kvalitetne vanjske igrače, bili smo primorani igrati zonu većim dijelom utakmice i to nam je donijelo rezultat", opisao je trener gostiju.

"Parirali smo Ciboni u dobrom ritmu, čestitam svojim momcima, dali su sve od sebe", dodao je Sekulić, vraćajući se na zonsku obranu koja je bila dobar recept, s obzirom da su se Vukovi mučili napadajući zonu i ranije ovog tjedna u dvoboju sa Zagrebom u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića: "Tu su bile bitne dvije stvari, nekako smo znali što igraju na zonu, ali i lakše je igrati zonu kada imaš četiri vanjska. Bili smo brži, lakše smo hvatali šuteve, mislim da smo to dobro iskoristili."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Cibona78:86Krka
Budućnost VOLI88:63Szolnoki Olaj
Široki Brijeg87:80Partizan
Split60:68Igokea
Crvena zvezda90:65Cedevita
Petrol Olimpija88:81Zadar
Radnički89:83MZT Skoplje Aerodrom
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 13:35
    .[/QUOTE]Malo vise igraca.Objasnjavao sam to vec na forumu pa pogledaj, ali evo samo za tebe. Jos jednom kosarka se ne moze igrat bez playa i centra..........[/QUOTE]Bravo Basketas svaka ti je na mjestu, stvara se bezrazložna fama o Repeši (po meni i o Spahiji) kao top stručnjacima. Nema Zagreb... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • basketas14.01.2013. u 12:00
    Malo vise igraca.Objasnjavao sam to vec na forumu pa pogledaj, ali evo samo za tebe. Jos jednom kosarka se ne moze igrat bez playa i centra.Cibona je prosle godine imala Wright-El Amin ( kakav je da je debeli ipak je cistokrvni play) i centra u Sutonu, onda ti fali jedan Brabour, al njega mozemo... [više na forumu]
    basketas
  • Obrisan korisnik14.01.2013. u 10:08
    lutz, kako si ono rekao zubčiću: 'ostavi se košarke, jebote!'....e pa to primjeni i na SVE ostale igrače (osim žiže, strawberya, šarića i malog arapovića) i na sebe!
    Obrisan korisnik
  • litleben13.01.2013. u 21:36
    On valjda i neshvaća kakvu je glupost izvalio. Problem je što će idući put ponoviti isto.
    litleben
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 20:18
    Cibona ne može ništa osvojiti pa me čudi zašto ne forsiraju domaće igrače i rade selekciju za slijedeću.Imam osjećaj da ne znaju što žele i takve poteze vuku.Trener ???
    Obrisan korisnik