Rukomet

Hrvatska ima recept za Egipat, samo ga treba primijeniti

Damir Žbulj • četvrtak, 17.01.2013.
Hrvatska ima recept za Egipat, samo ga treba primijeniti
Foto: EPA

Nakon zagrijavanja u uvodna dva kola protiv nedoraslih takmaca, ali i nakon fantastične predstave protiv Mađara, hrvatsku rukometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu očekuje dvoboj s Egiptom. Protivnik nije iz samog vrha svjetskog rukometa, ali se ovog sjevernoafričkog suparnika treba shvatiti ozbiljno kako bi se bez većih problema mogli upisati novi bodovi...

Utakmica s Mađarskom hrvatskim rukometašima je stigla kao naručena. Iako su mnogi iz nekih razloga sumnjali u mogućnosti, kvalitete, ali i mentalnu snagu ove reprezentacije, prvu ozbiljnu prepreku na putu prema završnici svladali su bez ikakvih problema, s izuzetno uvjerljivom razlikom, ali što je i najvažnije, prikazavši uz raznovrsnost u igri i veliku dominaciju na terenu madridske Caja Magice. A ne smije se zaboraviti da su s druge strane bili mađarski rukometaši, četvrti na posljednjem velikom natjecanju, olimpijskom turniru. Predvođeni legendarnim Laszlom Nagyom i odličnim Csaszarom, koji trenutno, prema mišljenju mnogih, spadaju među najbolje svjetske igrače.

Najavljivali su pobjedu protiv ove nove Hrvatske, ali dobili su još samo jednu rukometnu lekciju.

Nepravedno bi bilo nekog izdvojiti, jer fenomenalnom igrom u obrani poletni Mađari svedeni su na samo 21 postignuti pogodak, ali oduševila su i brojna napadačka rješenja. Duvnjak je vrhunski dirigirao igrom hrvatske reprezentacije, uz pet pogodaka i isto toliko osvojenih lopti upisao je i osam (!) asistencija te je još jednom potvrdio o kakvom se klasnom rukometašu radi. Standardno odličan bio je i Čupić, ali posebno se može istaknuti učinak Marka Kopljara te njegova zrela, odlučna igra i prije svega učinkovita igra.

Ne treba se zavaravati kako će utakmica protiv Egipta biti jedna od onih 'lakših'. Hrvatsku očekuje izuzetno neugodan i čvrst suparnik, koji igra svoju karakterističnu, agresivnu obranu i s kojim su problema imali i domaćini Španjolci. Međutim, hrvatski igrači pokazali su kako se na ovom natjecanju ne šale, kako sve suparnike uzimaju izuzetno ozbiljno, a takav pristup trebao bi protiv Egipćana omogućiti još jednu dobru utakmicu te u konačnici donijeti i priželjkivane bodove.

Mađari se vade na domaćinu

Osim Hrvatske i Egipta koji će od 21.15 zatvoriti današnji raspored u Skupini D, još će tijekom dana snage u četvrtom kolu odmjeriti i Australija i Alžir (16.45) te Mađarska i Španjolska (19 sati), što bi svakako trebala biti jedna zanimljiva rukometna predstava. Španjolcima će ovo biti prva prava utakmica na turniru, a mađarski rukometaši imat će veliku želju pokazati kako je protiv Hrvata bio samo jedan njihov loš dan te kako stvarno spadaju u svjetski rukometni vrh. "Naš cilj ostaje isti, proći u osminu finala, znali smo da su Hrvati i Španjolci klasa iznad, ali sam uvjeren da ćete u nastavku Prvenstva vidjeti pravo mađarsko lice," poručio je mađarski izbornik Mocsai, dok je nakon uvjerljivih igara njegove reprezentacije na otvaranju natjecanja Valero Rivera kratko istaknuo: Imamo jako dobar osjećaj pred početak naše iduće utakmice!

Izbornik Slavko Goluža najavio je kako očekuje ništa manje zahtjevnu utakmicu, nego što je to bila ona protiv Mađara: "Egipatski rukomet je našim ljubiteljima sporta mahom nepoznat, no treba znati da je to jako dobra reprezentacija, koja je k tome na pripremama uvjerljivo pobijedila Srbiju na njihovom terenu i koja je bila sa Španjolcima u egalu do 52. minute. Zaslužuje veliki respekt i ta će nam utakmica sigurno biti mnogo teža nego ona protiv Mađarske."

Goluža je svjestan kako se njegovi igrači ne smiju uvući u prljavi, grubi sjevernoafrički sustav igre, jer od brojnih duela igrači se mogu samo dodatno umoriti, a i riskiraju se nepotrebni problemi se eventualnim udarcima i povredama. Što brža igra i brz protok lopte recept je za ovakvog suparnika i tada bi lakše trebalo do rezultata, a otvorila bi se i prilika da se rotacijom podijeli minutaža igračima kako bi se punom snagom u posljednjem kolu krenulo na Španjolce.

Egipćani su pomalo šokirali i ugodno iznenadili kada su na posljednjoj pripremnoj utakmici odigranoj u Srbiji domaćina ponizili pobjedom od 15 pogodaka viška. Iako je rezultat sigurno nerealan, pokazuje da ukoliko ih se podcijeni, mogu svakoj reprezentaciji stvoriti velike probleme. U tom dvoboju nezaustavljiv je bio šuter Ahmed Moustafa Naser Gadallah El Ahmar, odnosno Ahmed Moustafa, koji se i u Madridu, nakon povlačenja njihova godinama najboljeg igrača Zakyja, pokazao kao igrač oko kojeg se sve vrti, koji je najveći potrošač lopti, naravno i najbolji strijelac.

U prvom kolu uvjerljivo su ih porazili Mađari, odličan otpor pružili su domaćinu turnira uz poraz od 'samo' pet pogodaka, dok su u sjevernoafričkom derbiju sAlžirom podijelili bodove. Njihov cilj je plasman u drugi krug i osvajanje četvrte pozicije ispred Alžira. Vjerojatno kako će o tome odlučivati i bolja gol-razlika od njihovih rivala pa se i u utakmici protiv Hrvatske može očekivati kako će se do posljednje minute boriti za što bolji rezultat.

Hrvatska je Egipat i više nego uvjerljivo dobila sada već davne 1995. godine na Islandu, na putu prema svjetskom srebru, a posljednji susret kojeg je igrala protiv ove reprezentacije bio je one portugalske zlatne 2003. godine, kada je bilo šest pogodaka viška.

Sigurno Goluža i njegovi izabranici ne bi imali ništa protiv kada bi se i ove 2013. godine povijest ponovila.

Svjetsko prvenstvo 2013., skupina D, 4. kolo
Hrvatska - Egipat
Madrid, Caja Magica, 21.15 sati

Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Australija15:39Alžir
Mađarska22:28Španjolska
Hrvatska24:20Egipat
1Hrvatska 5148:99+4910
2Španjolska 5160:98+628
3Mađarska 5147:120+276
4Egipat 5130:123+73
5Alžir 5123:126-33
6Australija 566:208-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido17.01.2013. u 12:34
    Ma treba ove mlade gurati u visu minutazu neka se kale. I naravno vazno je u ovakvim dvobojima proci bez ozljeda.
    nido
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 11:34
    ako nam se bude dalo igrati dobiti cemo ih 15 razlike
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.01.2013. u 11:05
    jel' igra egipčanima Zaky ili su i oni pomladili repku? kako god bilo, mislim da će danas ivić, stepančić, mandalinić, horvat i šprem dobiti značajnu minutažu, a da ćemo dobiti +7.
    Obrisan korisnik