SP 2013 - Završnica, četvrtfinale, 23.01.2013, 21:30 h
Hrvatska
Hrvatska 30:23 Francuska
Francuska

Veliki trijumf: Hrvatska nadigrala najveće rivale i izborila polufinale Svjetskog prvenstva!

Ivor Krapac • srijeda, 23.01.2013.
Veliki trijumf: Hrvatska nadigrala najveće rivale i izborila polufinale Svjetskog prvenstva!
Foto: EPA

Hrvatski rukometaši nadjačali su Francusku i prošli u polufinale Svjetskog prvenstva u Španjolskoj! Novi dvoboj velikih rivala dogodio se u četvrtfinalu u Zaragozi, a u borbi tko će otići u nastavak borbe za naslov, a tko kući, izabranici Slavka Goluže dominirali su najvećim dijelom utakmice i na kraju slavili sa sedam pogodaka prednosti...

Hrvatska i dalje s velikim autoritetom ruši sve koji joj se nađu na putu na SP-u u Španjolskoj. Novi izazov bio je najjači dosad. Momčad koju vodi Slavko Goluža u četvrtfinalu je morala na Francusku, aktualnog svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika, suparnika koji je hrvatskim rukometašima često postavljao znak "stop" na velikim natjecanjima, posljednji put u polufinalu prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu.

Znak "stop" ovog je puta pokazan Francuzima, uz odličnu predstavu Golužinih izabranika. Hrvatska je slavila s 30:23 i time prošla u polufinale, u kojem u petak u Barceloni čekaju Danci.

Francuski pucači sasvim zaustavljeni

Nikola Karabatić, Daniel Narcisse i William Accambray po jedan, a Xavier Barachet nula pogodaka - tako je izgledao učinak najvećeg dijela francuske vanjske linije, koju su hrvatskih 6-0 i Mirko Alilović učinili vrlo nemoćnom. Nešto više pokazao je tek kapetan Jerome Fernandez, koji je triput zabio s devet metara, ali neće smetati kada je samo jedan.

Karabatić, Narcisse i Barachet pritom su imali kombinirano osam promašaja, Karabatić s 1/4, a Narcisse s 1/5.

Početak utakmice je već poslije 47 sekundi donio šok za Hrvatsku. Drago Vuković, veliki adut na oba kraja terena, dobio je crveni karton nakon što je španjolski sudački dvojac Raluy - Sabroso procijenio da je to bila ispravna kazna za Vukovićev start rukom prema glavi Xaviera Baracheta, bez obzira što se igrala tek prva minuta. Na taj šok nadovezala su se i dva startna francuska pogotka s igračem više.

No, Domagoj Duvnjak rano je pokazao koliko je ovog puta raspoložen, s dva pogotka u hrvatskom preokretu na 4:2 u šestoj minuti. U tom razdoblju susreta, lopta je išla dovoljno brzo da bi se otvarale rupe u obrani Francuza, a s obzirom na takav razvoj događaja, u prvoj polovici prvog poluvremena puno nije mogao ni Thierry Omeyer. Prednost Golužinih izabranika dugo se kretala na dva do tri razlike, prije nego je Ivan Čupić iz sedmerca zabio za dotad najvećih 8:4 u 16. minuti.

U obrani je hrvatskih 6-0 izgledalo jako dobro protiv vanjskog šuta suparničke momčadi, no više problema bilo je sa Cedricom Sorhaindom na crti i prostorom na krilima. Da nije bilo vrlo raspoloženog Mirka Alilovića, koji je u prvom poluvremenu radio odličan posao na vratima, taj problem s prilikama za suparnička krila bio bi i ozbiljniji. Alilović ga je umanjio svojim obranama, osobito zadajući dosta glavobolje Lucu Abalou.

Hrvatska nije popuštala do završnice prvog poluvremena, bez obzira što je Omeyer nanizao nekoliko obrana, no stvari su se počele mijenjati nakon što je iskusni francuski vratar skinuo sedmerac Ivanu Čupiću, kod 11:7 za Golužine izabranike u 22. minuti. Serijom od 3:0 koja je slijedila, Francuzi su sasvim uhvatili priključak, iskoristivši prijelaz s 5-1 na 6-0 u obrani, protiv čega se Hrvatska u toj fazi utakmice nije najbolje snašla.

Na poluvrijeme se otišlo s 13:12 za hrvatske rukometaše, ali pogocima Kopljara i Duvnjaka rano u drugom dijelu prednost je opet narasla na +3, s nešto više prostora za disanje. U nastavku je Hrvatska preživjela i krizne trenutke, poput onih kada je s dvominutnim isključenjem u 42. minuti na klupi bio Igor Vori, ali ni to nije smetalo, s važnim pogocima mladog Mandalinića i Duvnjaka s igračem manje, za odlazak na 20:17 16 minuta do kraja.

Vuković ispao, Musa uskočio

Rani crveni karton za Dragu Vukovića bio je šok za Hrvatsku, ali sve bi vjerojatno bilo još šokantnije da Željko Musa nije napravio najbolje što je mogao da popuni rupu u obrani. S Musom umjesto Vukovića praktički otpočetka, u hrvatskih 6-0 nije došlo do većeg kvalitativnog pada u odnosu na raniji dio SP-a.

S ta dva pogotka, Hrvatska se vratila na pravi put poslije razdoblja u kojem ih je francuska obrana usporila i nekoliko puta natjerala da napad ode do pasivnoga, ali Golužini izabranici nisu pokazali mentalnu snagu samo tada, već i na ulasku u posljednjih 10 minuta. Nakon što je Francuska još bila blizu, sa zaostatkom od 22:20, Ninčević je pobjegao u kontru i bio miran u realizaciji, a Bičanić zabio izvana za povećanje na 24:20 u 53. minuti.

Stvari su za izabranike Claudea Oneste tada već postale vrlo ozbiljne, a do kraja utakmice nisu se uspjeli vratiti na uspješniji put. Nakon što je Horvat s dva uzastopna pogotka povisio na 26:21, Francuzi su u posljednjih pet minuta pokušali s agresivnijom obranom, s kojom su izborili izgubljenu loptu Kopljara lošim dodavanjem, ali ne i puno više od toga. Hrvatska je u završnici mirno odradila posao i još i povećala razliku.

Glavni junak pobjede bio je Domagoj Duvnjak, koji se nije plašio ulaziti "u meso" u čvrstoj francuskoj obrani, predvodeći Hrvatsku s devet pogodaka. Mirko Alilović istaknuo se s 13 obrana, a Zlatko Horvat, koji je bio u akciji u drugom poluvremenu, zabio je pet golova, tri iz sedmeraca.

Francuze je s pet pogodaka vodio Cedric Sorhaindo, dok su Jerome Fernandez i Michael Guigou imali po pogodak manje, Guigou sve iz sedmeraca. Thierry Omeyer ovog je puta bio dobar, ali hrvatski rukometaši su u napadu radili dovoljno dobro da mu ne dopuste da se razmaše do kraja. Francuski vratar završio je s 10 obrana.

SP 2013 - Završnica

četvrtfinale

Rusija27:28Slovenija
Španjolska28:24Njemačka
Danska28:26Mađarska
Hrvatska30:23Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2013. u 20:56
    Pita Francuz Hrvata: "koliko je sati?""23:30" odgovara mu Hrvat."Joj kasno je, moram doma" reče Francuz
    Obrisan korisnik
  • narada10824.01.2013. u 15:46
    Tek sam sada stigao gledati tekmu. Karabatić je našao svog Balića u „Davoru" Duvnjaku, Čupiću i Musi. Da li neko zna zašto Stepančić nije igrao. Tankiranje? Lol
    narada108
  • Obrisan korisnik24.01.2013. u 12:40
    Hvala bogu da smo jučer Francuzma pokazali kako boli kad te tuku, kao što su oni do sada nas uvijek tukli.Nema veze Drago, poslije isključenja, kad su dolazili blizu Musi vidio im se strah u očima, a poslije su plakali ko pičkice, ko mi nekad.Bravo Keta, jer si dečkima usadio čvrstinu, a Francuzi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2013. u 11:03
    uuf sta bi bilo da je tek balić igraooo onda pucamo lagano :D
    Obrisan korisnik
  • abou_diaby224.01.2013. u 10:11
    Ona tužna lica fracuskih igrača poslije utakmice su neprocjenjiva, a pogotovo Karabatićevo lice
    abou_diaby2