Nogomet

Video: Alumnus dočekuje Osijek uz ekskluzivan prijenos na Sportnetu, debitira Matija Capar

Ivan Dominik • petak, 01.02.2013.
Video: Alumnus dočekuje Osijek uz ekskluzivan prijenos na Sportnetu, debitira Matija Capar
Foto: Vedran Tolić

Petak je, između ostalog, i dan za futsal, dinamičnu igru popularnu diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, a najelitniji razred hrvatskog futsala, Prva hrvatska malonogometna liga, stigla je i do svog 13. kola. Nesretnog? Kako za koga. No, nastavak prvenstva koji je otvoren prošlog vikenda nastavit će se drugim kolom u 2013. godini u kojem će središnji susret biti odigran u Zagrebu u SD Martinovki s početkom u 19:30 sati. Naravno, radi se o srazu domaćeg Alumnusa i Osijeka koji će se osim prisustvom na tribini moći pratiti i u izravnom prijenosu na Sportnetu, realiziranom u suradnji s Alumnusom i Meteora produkcijom...

Došao je i još jedan petak, dan uobičajeno i tradicionalno rezerviran za futsal. Na rasporedu se prema planu počinje odigravati 13. kolo 1. HMNL, koje je ovaj puta protegnuto na tri dana odigravanja te se nakon četiri utakmice u petak jednom subotnjom utakmicom nastavlja kolo, koje će biti zaključeno jednim ogledom u nedjelju popodne.

Matija Capar najavljuje Osijek

"Gledajući zadnje rezultate Osijeka, iznenađujući domaći poraz od Petrinjčice u prvenstvu i Uspinjače u Kupu, čovjek bi pomislio da nas čeka lagani posao. Ipak, najgore je kada ti "ranjeni lav" stiže u goste, onda se bori za svaku loptu, jer zna da je svaki bod važan u bitci za opstanak. Tako da očekujem tvrdu utakmicu. Martinovka je do sada bila neosvojiva tvrđava i ako ćemo odigrati u skladu sa svojim mogućnostima vjerujem da će tako i ostati i da ćemo se s nova tri boda približiti vrhu ljestvice."

Svih 12 klubova odigrat će svoje dvoboje narednog vikenda, no ipak, susret koji će biti u središtu pozornosti jest dvoboj zagrebačkog Alumnusa i Osijeka koji se igra u zagrebačkoj Martinovki s početkom u 19:30 sati. Međutim, osim lijepog događaja i prave futsalske poslastice na licu mjesta, utakmica će se moći pratiti i na Sportnetu, koji je osigurao ekskluzivan izravni prijenos utakmice u suradnji s Klubom i Meteora produkcijom, koja će utakmicu snimati.

Bit će to ujedno i druga suradnja Sportneta s Alumnusom, klubom kojeg se na portalu prati već dulje vrijeme, dok se prvi live streaming na Sportnetu dogodio u susretu desetog kola 1. HMNL kada je također u Martinovki Alumnus ugostio tadašnjeg i trenutnog lidera prvenstva, velikog gradskog rivala, Nacional.

"Najveće opasnosti Osijeka su njihovi pojedinci Nospak, Dakić, Duvančić i Meter koji u svakom trenutku mogu napraviti problema našoj obrani. Mi samo trebamo koncentrirano ući u utakmicu i svojim ritmom natjerati protivnika da se brani cijelu utakmicu. Naravno da očekujem utakmicu s nestrpljenjem, jer nema većeg gušta nego nastupiti pred svojim navijačima. U Martinovki sam proveo neke od svojih najljepših trenutaka u karijeri i uvijek u meni probudi neku dodatnu inspiraciju. Jako volim kontakt s gledateljima, koliko negativan (gostovanje u Marofu) gdje su me vrijeđali od prve minute, toliko i pozitivan još više kada vidiš da te publika nosi i sudjeluje u svakom tvom potezu na terenu, a to očekujem od naše domaće publike. Osjećaj da sam opet u sastavu me vraća na početak moje karijere, gdje nisam znao hoću ću li igrati, koliko ću igrati i kako ću igrati. Nikada me nije trema hvatala, ali uvijek primjerice u Marofu sam bio malo u grču u prvoj izmjeni kada sam ušao, ali osjećaj se brzo vratio i nadam se da ću iz utakmice u utakmicu rasti i s ovom ekipom daleko dogurati u prvenstvu. Još da postignem pogodak? Naravno da bi to bio idealan scenarij, ali nekako se nisam u karijeri baš nazabijao golova, pa ne znam koliko je taj scenarij moguć. No, nadam se da ću svojom igrom i požrtvovnošću zaslužiti pljesak publike." - Matija Capar

No, sada u 13. kolu lige Alumnus na svom parketu dočekuje posrnuli Osijek VBK, također klub velikog značaja za hrvatski futsal i klub s jakom ekipom koja se trenutno nalazi u donjoj polovici ljestvice, premda ima velike probleme s kadrom i ozljedama igrača koje Osječane prate tijekom cijele sezone.

Alumnus trenutno stoji jako dobro, četvrta je momčad 1. HMNL iza vodećeg Nacionala, za kojim zaostaje osam bodova, te drugim odnosno trećim Vrgorcem odnosno Kijevom. Sa svojih dosad 19 skupljenih bodova (tri manje od Kijeva i šest od Vrgorca) Alumnus je izjednačen bodovno s petim Murterom, kojem, uzgred rečeno, u goste u ovom kolu dolazi vodeća momčad prvenstva - Nacional. Međutim, Alumnus ima pet golova bolju gol-razliku od Otočana (+13) i to ga zasad relativno sigurno drži ispred Murtera. No, Zagrepčani se moraju paziti i ekipa koje su niže plasirane na tablici, poglavito Petrinjčice koja zaostaje samo bod te Novog Marofa i Solina, koji "kasne" tri boda.

Veliku snagu Alumnus ima na trenerskoj klupi gdje obitava bivši hrvatski, a sadašnji finski izbornik, Mićo Martić, ponajbolji hrvatski futsalski trener i stručnjak svjetskog ugleda, kojem pomaže i njegov mladi i izrazito perspektivni pomoćni trener, Jakov Ungarov.

Definitivno najbolji igrač Alumnusa, kao i strijelac, jest Hrvoje Penava, uskoro 30-godišnji malonogometaš koji polako, ali sigurno postaje nova legenda zagrebačkih betona i parketa. Na vratima je, doduše ne kao prvi vratar, iskusni 37-godišnji Alen Jukić, a uz njega "stariju gardu" predvode i prekaljeni 36-godišnji bivši reprezentativac Matija Đulvat i njegov osam godina mlađi imenjak Capar koji je već jako dugo na sceni futsala u Hrvatskoj i koji će u ovoj utakmici debitirati za Alumnus pred domaćom publikom u Martinovci, dok je službeni debi imao u Novom Marofu igrajući desetak minuta u porazu od domaćina 4:3.

"Poraz na nam nije ostavio nikakav trag, ali nadam se da će nam pomoći da iz njega izvučemo pouke i kao pojedinci i kao ekipa, te da u budućnosti budemo još bolji. Osobno sam nakon poraza jako ljut na sve, jer jednostavno ne znam gubiti, priznajem i zato tu ljutnju i sve negativnosti izbacim na treninzima, gdje pokušavam dati još više tako da sljedeći put bude pobjeda. Vjerujem da će tribine biti jako dobro popunjene. Prošlo je puno vremena od naše zadnje utakmice i ljudi su se zaželjeli vidjeti Alumnus ponovno na dijelu. Do sada sam utakmice pratio s "krive" strane ograde i mogu reći da Martinovka ima neku posebnu draž. Kao što sam već rekao, publika od mene može očekivati požrtvovnost i nekakvu motoričnost u igri, a nadam se i pobjedi i ponekoj atraktivnosti da ne odu doma hladnih dlanova. Pozvao bih što više gledatelja u Martinovku da nas podrže i uživaju u prazniku futsala", zaključio je najavu susreta s Osječanima Matija Capar, nakon što je isto učinio i njegov predsjednik, Milan Martulaš.

Mladost ekipe predvode reprezentativci ili ozbiljni kandidati za reprezentaciju, odlični 22-godišnji ofenzivci Vedran Matošević i Željko Petrović, potom i dvije godine stariji Bruno Šagud te Kristijan Grbeša i prvi vratar ekipe, također 22-godišnjak, Mario Modrušan. Dolaze još veliki potencijali koje Alumnus ima u Tinu Čirjaku i Sadatu Ziberiju i inima, dok svima njima "upravlja" na parketu kapetan - Vlatko Brnić.

Alumnus je za ovu sezonu složio fantastičnu momčad od renomiranih igrača, ima kvalitetan spoj mladosti i iskustva te vrhunske trenere, što su sve preduvjeti za visok plasman u 1. HMNL u kojem klub trenutno boravi, dok ima velik potencijal i zalog za budućnost.

S druge pak strane, Osijek VBK nije baš najbolje ušao u 2013. godinu i nastavak sezone u kojoj još uvijek traži prve bodove i pobjedu. Osječani su na otvaranju proljetnog dijela prvenstva doživjeli dva visoka i teška poraza; prvo su u svojoj dvorani Zrinjevac poraženi od Petrinjčice s visokih 5:1 u sklopu 12. kola 1. HMNL, a samo nekoliko dana kasnije na istom su mjestu u prvoj utakmici osmine finala Kupa izgubili i od novopečenog drugoligaša, MNK Uspinjače 7:3 u katastrofalnoj utakmici za domaćine.

Momčad Marina Smoje - koja trenutno tavori na desetom mjestu 1. HMNL s 13 bodova, dva više od 11. Mejaša i tri više od "fenjeraša" Splita, dok joj samo bod odnosno tri bježe deveto Novo Vrijeme, odnosno Novi Marof i Solin koji su sedmi i osmi - razloge loše forme i igre može ponajviše tražiti u činjenici da joj je ozlijeđen povratnik u klub i njegov najbolji igrač i strijelac u prvom dijelu prvenstva - Dražen Čavar. Igrač koji je odlučio prvi susret ovih dviju ekipa u kojem je Osijek kod kuće slavio 4:3 kasnim Čavarovim clutchem.

Zbog svega toga, ali i još nekih povreda, Osječani su praktički od "zvijezda" lige ostali samo na Mariju Meteru, dok pomoći mogu još i pojačanja koja su u Osijek došla tijekom zime te uvijek pouzdani Armando Kajfeš i Goran Dakić. Međutim, s obzirom na razmjer u pozicijama na tablici, trenutnoj formi i igri, postojećem kadru i struci, ali i uvelike domaćem terenu i navijačima - Alumnus će u ovom dvoboju biti apsolutni favorit.


13. kolo 1. HMNL raspoređeno je na tri dana što inače nije uobičajeno. Četiri utakmice igrat će se u petak, a po jedna u subotu i nedjelju navečer koje će zaključiti kolo. Osim Alumnusa i Osijeka u petak će još snage odmjeriti ekipe Petrinjčice i Splita, potom Kijeva i Novog Marofa odnosno Solina i Vrgorca. Subotnji dvoboj igra se u Splitu gdje domaći Mejaši dočekuju makarsko Novo Vrijeme, a nedjeljni susret igra se na Murteru gdje istoimeni domaćin ugošćuje lidera, Nacional.

1. HMNL, 13. kolo, 1 - 3. siječnja 2013.:
Alumnus - Osijek VBK - 19:30h; Sportnet.hr (live stream)
Petrinjčica - Split Tommy - 18h
Kijevo-Knin - Novi Marof Reflex - 19:00h
Solin Staro Češko - Vrgorac GTP - 20h
Mejaši Klesarstvo Dicmo - Novo Vrijeme Apfel-Makarska - 20:45h
Murter - Nacional 17:30h

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren02.02.2013. u 11:13
    a tak ti je to
    Zdren
  • thomas2201.02.2013. u 12:10
    capar nakon ozljede prosječan prvoligaški igrač zujalo kakvih ima koliko hoćeš na parketima,jedino kaj je medijski eksponiran i razvikan! prije ozljeda je bila druga pjesma!
    thomas22
  • Zdren01.02.2013. u 11:14
    Ajmo Capa.
    Zdren