Zimski sportovi

Video: Danny Briere u produžetku razriješio triler Flyersa i Caroline, Devilsi "okrenuli" Penguinse

Ivan Dominik • nedjelja, 10.02.2013.
Video: Danny Briere u produžetku razriješio triler Flyersa i Caroline, Devilsi "okrenuli" Penguinse

NHL liga vratila se nakon petka i dvoboja Dallasa i Anaheima starim navikama pa je s čak 11 utakmica upriličila noć na nedjelju. Trebalo ih je biti 12, ali je otkazan susret između Bostona i Tampe. Međutim, u ostalih 11 utakmica bilo je i više nego interesantno...

U prvoj utakmici večeri, još u kasnom poslijepodnevnom terminu po lokalnom vremenu, sastale su se momčadi velikih rivala Atlantske divizije, NJ Devilsi i Pittsburgh Penguinsi, koji su svoj sraz odigrali u Prudential Centru. Susret je počeo bolje za gostujuću momčad, koja se odlično snašla na ledu u Newarku u prvih 20 minuta.

Šestorka večeri

James Reimer (KAN/ TOR) - 37/37, 100 posto obrana
Andy Greene (SAD/ NJD) - 2 asistencije, 2 boda, +/-: +1
Joe Corvo (SAD/ CAR) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
Brayden Schenn (KAN/ PHI) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +3
Bobby Ryan (SAD/ ANA) - 2 gola, 2 asistencije, 4 boda, +/-: +3
Teemu Selanne (FIN/ ANA) - 1 gol, 3 asistencije, 4 boda, +/-: +3

Brandon Sutter, najveće dosadašnje pojačanje Penguinsa, skrenuo je pak nakon udarca Simona Despresa, kojem je pak priliku za slapshot pripremio Tyler Kennedy, te je time već poslije 83 sekunde igre doveo goste u vodstvo. Rezultatom 1:0 Penguinsi su okončali i prvi period u kojem su bili znantno bolja momčad.

Međutim, ono što je Peter DeBoer rekao svojim igračima u svlačionici za vrijeme prve pauze potpuno je upalilo u drugoj trećini, kao i do kraja cijele utakmice. Devilsi su drugi period započeli i odigrali mnogo bolje od Pittsburgha, a rezultat toga bio je izjednačenje domaćih u 37. minuti kada je 18-godišnji Amerikanac Stefan Matteau - igrač slavnog hokejskog prezimena i sin bivšeg Rangera, legendarnog Stephanea Matteaua koji je svojedobno prije gotovo 20 godina rušio Devilse u epskim susretima sa svojom tadašnjom franšizom iz Madison Square Gardena - postigao izjednačujući gol za domaće.

Mlađi Matteau postigao je svoj prvijenac u NHL karijeri nakon kombinacije bekova domaćina, Greenea i Larssona te time usmjerio utakmicu u drugom pravcu. Jer, Pensi su bivali sve lošiji, dok je igra "Vragova" rasla, a to je rezultiralo dvama novim pogocima Devilsa u trećoj i posljednjoj dionici za konačnih 3:1 pobjedu ekipe iz New Jerseyja. Egzekutori za slavlje Newarka bili su Adam Henrique i njegov asistent Bobby Butler s igračem više, dok je dvije asistencije za njihove pogotke upisao i Ilja Kovalčuk, kao i Grenne kojem je dodavanje za zadnji pogodak također bilo drugo u pobjedi nad Pittsburghom.

Jednu od najzanimljivijih utakmica večeri odigrale su momčadi Flyersa i Carolina Hurricanesa u Philadelphiji. Utakmica se pretvorila u potpuni triler, bila je puna preokreta, a odlučena je tek u produžetku. Nakon 17 sekundi igre otvorio ju je Čeh Jir Tlusty pogotkom za 1:0 Canesa, međutim, Brayden Schenn je sve vratio na početak za kraj prvog perioda.

U drugom je pak povela Philadelphia golom Matta Reada na asistenciju Mikea Knublea, a potom se Carolina vraća golom Jeffa Skinnera gotovo na samoj polovici dvoboja. Ipak, za 3:2 i odlazak na drugi odmor s vodstvom zabio je za Flyerse asistent prvog pogotka, Jakub Voraček, kojem je Schenn vratio asist, a isti je upisao i golman, Ilja Brizgalov.

No, Carolina se po drugi put u utakmici vratila i to u posljednjem periodu. Jedini zgoditak za vrijeme njegova trajanja zabio je bek Joe Corvo u 48. minuti, a kako novih golova do kraja utakmice nije bilo - otišlo se u produžetak. U njemu je triler u korist Flyersa ipak riješio sjajni Daniel Briere, koji je nakon upošljavanja Nicklasa Grossmana i odličnog Schenna snapshtom zapečatio sudbinu Hurricanesa u Phillyju i odveo svoju ekipu do konačnog trijumfa od 4:3 nakon nepune dvije minute igre u produžetku.

Na Zapadu je, pak, bilo interesantno u utakmici Detroita i Edmontona koja je odigrana na ledu Oilersa u Alberti. Red Wingse je do pobjede odveo fantastični i inspirirani ruski centar, Pavel Dacjuk, koji je nakon prvih 20 minuta u kojima nije bilo golova, doveo goste u prednost power-play golom u 29. minuti susreta. Za njega su mu asistirali odlični Damien Brunner i Henrik Zetterberg, međutim, Wingsi nisu u posljednji period ušli s prednošću.

Jer, Oilersi su se brzo vratili u utakmicu golom fenomenalnog mladog braniča, Justina Schultza, koji je pogodio mrežu ekipe iz Motowna također s igračem više, ali nakon kombinacije s Jordanom Eberleom i Fincem Teemuom Hartikainenom. Ipak, gosti su došli do pobjede jedinim zgoditkom trećeg perioda kojeg je zabio švedski prekaljeni branič Nicklas Kronwall, nakon što mu je sve pripremio nadahnuti i nezadrživi Dacjuk, koji mu je asistirao zajedno sa Zetterbergom za pobjedu 2:1 Winged Wheela.

"Ukrajinska veza" i jedan pogodak dovoljni za odluku kanadskog derbija, Phoenix preko Sharksa kroz raspucavanje

Kanadski derbi između Ottawa Senatorsa i Winnipeg Jetsa u prijestolnici Kanade odlučio je samo jedan pogodak i to u posljednjoj trećini nakon što u više od 40 minuta igre golova nije bilo. Iznenađujuće, Jetsi su slavili u Ottawi iznenadivši favorizirane domaćine, a ponajviše zahvaljujući svom sjajnom vrataru Alu Montoyi koji je ostvario prvi ovosezonski shutout i to uz čak 33 obrane. Sense je na drugoj strani leda srušio Ukrajinac Aleksej Ponikarovski, koji je na najbolji mogući način skrenuo pak Kylea Wellwooda za 1:0 slavlje Winnipega.

Golmani su bili protagonisti i u utakmici Phoenixa i San Jose Sharksa, koja je također bila neefikasna te je završila sa samo jednim pogotkom. I to ne izravnim. Jer, dvoboj Coyotesa u Sharksa u San Joseu nije ponudio nijedan zgoditak u "regularnom" vremenu, kao ni u dodatnih pet minuta, a onda je sve ekspresno riješeno u raspucavanju. Sjajni Mike Smith, koji je na vratima "Kojota" susret završio s 33 obrane, obranio je pokušaje Handzusa i Shepparda, dok Finac Antti Niemi, koji je imao 21 obranu, ipak nije mogao protiv svojih Europljana - Danca Mikkela Boedkera i Čeha Radima Vrbate. Stoga je dvama pogocima u raspucavanju Phoenix slavio 1:0.

Leafsi "šesticom" riješili najveći svjetski hokejski derbi, Capitalsi uvjerljivi

Od ostalih utakmica na Istoku odgođen je sraz Bostona i Tampe Bay u TD Gardenu zbog loših vremenskih uvjeta i izvanrednog stanja koje vlada u Bostonu, pa bi se susret trebao odigrati u nedjelju navečer. No, zato je odigran najveći hokejski derbi na svijetu - utakmica Montreala i Toronta u drugom najvećem kanadskom gradu. Domaći Canadiensi na svom su ledu deklasirani i visoko poraženi sa 6:0. Leafsi su u svakoj od tri trećine zabili dva gola, dok Habsi nisu poentirali nijednom kroz 60 minuta.

Estonski Finac Leo Komarov, velika zvijezda KHL-a i europskog hokeja posljednjih godina, postigao je svoj prvijenac u NHL-u nakon samo 59 sekundi igre za 1:0 Leafsa, a u prvoj trećini ga je pogotkom popratio i Tyler Bozak. U drugom periodu precizni su bili James van Riemsdyk i njegov asistent Phil Kessel s igračem više, dok su "razbijanje" Canadiensa dovršili bekovi, Holzer i Dion Phaneuf. Prvu je asistenciju u sezoni upisao i Colton Orr, dok je igrač utakmice definitivno bio vratar James Reimer sa stopostotnim učinkom i nestvarnih 37 obrana.

Washington Capitalsi su bili uvjerljivi na svom ledu te su rezultatom 5:0 svladali Floridu. Junak utakmice bio je golman Braden Holtby s 27 obrana, dok je Troy Brouwer zabio dva pogotka. Po jedan su dodali Joel Ward, Mathieu Perreault i Aleksandar Ovečkin. Buffalo Sabresi slavili su u gostima kod Islandersa uz vrlo teških i tijesnih 3:2. U prve dvije trećine bilo je neriješeno uz po jedan pogodak svake ekipe; u prvoj su zabijali Vanek i Tavares, a u drugoj Ehrhoff, odnosno McDonald. No, u 48. minuti susret je riješio njemački branič Alexander Sulzer golom za konačnu 3:2 pobjedu Buffala.

Goropadni Anaheim i Vancouver, Minnesota jedva pobijedila Nashville kod kuće

Najefikasnija utakmica večeri i jedna od najzanimljivijih cijele subote igrala se u Anaheimu gdje su Ducksi dočekali St. Louis Bluese. Veliku partiju Anaheimovih krila ipak je pogotkom započeo St. Louis, koji je prvu trećinu dobio 3:1. Alex Steen zabio je s igračem više za 1:0 gostiju, no ubrzo je izjednačio Bobby Ryan, da bi još dva gola za Bluzere zabili David Backes i njegov imenjak Perron. Međutim, u drugom periodu Anaheim radi seriju od 3:0 i prelazi u vodstvo uoči zadnjih 20 minuta.

Pogotke su dali sjajni Teemu Selanne, Andrew Cogliano i još jednom Ryan, a u posljednjem periodu St. Louis se vraća rezultatom 2:1. Iako je odlični Saku Koivu još jednom poentirao, za goste su zabijali T.J. Oshie i Chris Stewart za konačnih 5:5 i odlazak u produžetak te kasnije i u raspucavanje. Susret je riješen tek u šestoj seriji golom Nicka Bonina, dok su prije njega zabijala po tri igrača svake ekipe. No, Viktor Fasth nadigrao je Briana Elliotta obranivši udarac Patricka Berglunda za konačnih 6:5 Ducksa i domaću pobjedu.

Peti trijumf u nizu upisali su Canucksi u još jednom, trećem kanadskom derbiju večeri. Vancouver je bio goropadan i raspoložen, a stradao je Calgary uz 5:1. Dva je gola za domaće dao Schroeder, a po jedan su dodali Burrows, Higgins i Kevin Bieksa; The Juice uz fenomenalnu igru u obrani. Počasni za Calgary, a ujedno i prvi gol na utakmici dao je Lee Stempniak.

Minnesota je kod kuće igrala protiv Nashvillea, slavila je 2:1, ali nije bila nimalo uvjerljiva kao njeni kolege sa Zapada. Nakon što je Nashville poveo golom Paula Gaustada u prvoj trećini, Wild je poravnao kada je u drugom periodu njegov gol anulirao Cal Clutterbuck. Međutim, do kraja utakmice novih pogodaka nije bilo, a susret je riješen 39 sekundi prije kraja produžetka kada je slapshot Devina Setoguchija pronašao put do mreže Predatorsa za 2:1 pobjedu domaće Minnesote.

Foto: Wikipedia, Andrea Shives

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 12:36
    Montreal nije najveći kanadski grad nego je to Toronto ;)
    Obrisan korisnik