Zimski sportovi

Video: Ericsson podsjetio na Lidstroma u pobjedi Wingsa, Rangersi "zgromili" Boltse u MSG-u

Ivan Dominik • ponedjeljak, 11.02.2013.
Video: Ericsson podsjetio na Lidstroma u pobjedi Wingsa, Rangersi "zgromili" Boltse u MSG-u
Foto: Ana Legradi

Šest utakmica donio je nedjeljni dan u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, a počeo je poprilično turbulentno triler utakmicom Detroita i LA Kingsa. Potom je nastavljena 3:1 gostujućim pobjedama Devilsa u Pittsburghu, Oilersa u Columbusu, odnosno Bruinsa u Buffalu, dok je večer zaključena suverenim slavljima Chicaga i NY Rangersa...

U ranijoj i prvoj utakmici večeri u NHL-u odigran je pravi derbi s triler završetkom, a sastale su se momčadi velikih Detroit Red Wingsa i aktualnih prvaka te branitelja naslova, Los Angeles Kingsa. U Joe Louis Areni bilo je turbulentno i interesantno već od samog početka jer su u prvoj trećini već pala tri zgoditka.

Šestorka večeri

Corey Crawford (KAN/ CHI) - 17/17, 100 posto obrana
Alec Martinez (SAD/ LAK) - 1 gol, 1 bod, +/-: 0
Jonathan Ericsson (ŠVE/ DET) - 1 gol, 1 bod, +/-: +2
Carl Hagelin (ŠVE/ NYR) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +2
Sam Gagner (KAN/ EDM) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
David Clarkson (KAN/ NJD) - 2 gola, 2 boda, +/-: +1

Fenomenalni Rus Pavel Dacjuk nastavio je gdje je stao u utakmici s Oilersima od dan ranije te je već u šestoj minuti pravim nizom majstorija doveo Wingse u vodstvo. Nakon lijepe akcije domaćih i kombinacije Henrika Zetterberga i Nicklasa Kronwalla Dacjuk je kapetanovo dodavanje primirio klizaljkom, sjurio se kroz sredinu do vrata gostiju i sjajno podigao pak po prečku nemoćnog Jonathana Quicka.

Oko 12 minuta kasnije Red Wingsi su udvostručili vodstvo preko Damiena Brunnera. Ovoga puta Winged Wheel nije imao power-play, ali je asistirao ponovno Šveđanin Z'berg, uz pomoć beka Iana Whitea, za fantastični snapshot rookie Švicarca. Međutim, to nije bilo sve jer je 41 sekundu prije kraja prvog perioda Slovenac Anže Kopitar poentirao nakon odbijanca poslije šuta Roba Scuderija, dok je u akciji sudjelovao i Slava Voynov.

U posljednji se period ušlo također s 2:1 prednošću domaćina, jer u drugih 20 minuta nije bilo pogodaka, a kada je 53 sekunde prije kraja utakmice branič Alec Martinez poslije dodavanja Kylea Clifforda pogodio mrežu Wingsa za 2:2, činilo se kako će utakmica u produžetke. No, to se nije dogodilo jer je sjajni mladi švedski branič Detroita, Jonathan Ericsson, fantastičnim slapshotom s plave linije, u maniri bivšeg i još uvijek neprežaljenog kapetana Nicklasa Lidstroma, pet sekundi prije kraja donio 3:2 pobjedu ekipi Mikea Babcocka, jer je pak nakon njegova šuta prošao ispod Quicka u ušao u mrežu. Kod sastava iz Motowna odličan je bio i vratar Jimmy Howard s nestvarnih 45 obrana, dok je drugi Amerikanac na vratima "Kraljeva" obranio 28 šuteva domaćinima.

Na Istoku je najzanimljiviji dvoboj odigran u velebnom Madison Square Gardenu, gdje su domaći NY Rangersi deklasirali jaku momčad Tampe Bay. Iznenađujuće visoko je poražena vrlo dobra momčad s juga SAD-a i to neočekivanom rapsodijom švedskog pluggera, Carla Hagelina. Rangersi su poveli 2:0 već na samom startu utakmice, golovima Hagelina i fenomenalnom krađom paka i pogotkom Ryana Callahana. Potom je na velikih 3:0 u drugom periodu povisio opet sjajni Šveđanin, na dodavanje Marca Staala, da bi smanjio za Boltse neuništivi Vincent Lecavalier.

No, njegov se pogodak pokazao počasnim za Tampu jer je momčad Johna Tortorelle u posljednjoj trećini s nova dva pogotka zapečatila sudbinu Lightninga i trijumfirala rezultatom 5:1. Arron Asham i Rick Nash bili su egzekutori za konačan rezultat, a Hagelin je Nashu vratio asistenciju, čime je postao i igrač utakmice u New Yorku.

Deja vu Penguinsa i Devilsa u Pittsburghu, identična pobjeda gostiju i u Buffalu

Kao i samo dan ranije u svom Newarku, i u drugoj utakmici protiv Pittsburgh Penguinsa u dva dana, NJ Devilsi upisali su pobjedu. Zanimljivo, upisali su je identičnim rezultatom, čime je Pittsburgh doživio deja vu. Devilsi su u Consol Energy Centru sve nepoznanice riješili do polovice utakmice zabivši tri gola do sredine druge trećine, a utakmicu je pogotkom otvorio David Clarkson u 14. minuti nakon asistencije Adama Henriquea.

U drugoj trećini povisio je za goste Ilja Kovalčuk, dok mu je asistirao mladi 18-godišnji Stefan Matteau, koji je dan ranije protiv Pensa postigao i svoj prvi gol u NHL karijeri. Zaključak je u dvorani Penguinsa donio isti igrač koji je započeo pobjedu "Vragova", David Clarkson, koji je za 3:0 zabio s igračem više u 34. minuti na dodavanja Patrika Eliaša i Mareka Zidlickyja. Počasni gol za domaće bio je djelo Jamesa Neala, također u power-playu, poslije kombinacije s Chrisom Kunitzom i Jevgenijem Malkinom.

Identičnim rezultatom 3:1 Boston Bruinsi upisali su gostujuću pobjedu i tako ponovili podvig Devilsa. Bruinsi su pobijedili domaće Sabrese u Buffalu, ali puno teže od slavlja Devilsa u Pittsburghu. U utakmici Buffala i Bostona golova nije bilo sve do 28. minute kada je goste iz TD Gardena u prednost doveo Brad Marchand nakon asista Andrewa Ferencea. Međutim, Buffalo se vratio kroz desetak minuta i golom Tylera Ennisa, poslije upošljavanja Drewa Stafforda, pred kraj perioda vratio stvari na početak.

Stoga se sve odlučivalo u posljednjih 20 minuta, a u njima su dominirali ipak mnogo bolji i jači B'si. Igrač više u 48. minuti bio je koban za domaće, jer je tada za 2:1 Bostona zabio sjajni Patrice Bergeron, poslije kombinacije s Chrisom Bourqueom i Richom Peverleyjem. Bilo je to dovoljno za pobjedu gostiju, ali je za kraj priču još jednim pogotkom, ovaj put na praznu mrežu odličnog Ryana Millera, dovršio Milan Lucic. Trećim golom sezone poslije akcije Dennisa Seidenberga i Davida Krejčija, koja je donijela krajnjih 3:1 za Bruinse.

Na Zapadu uvjerljivi Chicago i odlični Edmonton

Prije povratka u svoj Vjetroviti grad, Chicago Blackhawksi odradili su još jedno gostovanje i to kod jakih i nezgodnih Predatorsa u njihovom Nashvilleu. No, nije bilo nikakvih problema za Hawkse koji su slavili s uvjerljivih i glatkih 3:0 odlučivši pobjednika u drugoj trećini. U prvoj pogodaka nije bilo, a u drugoj je "pipu" domaćih otvorio Marcus Kruger lijepim snapshotom za drugi gol sezone i vodstvo Chicaga u Gradu Countryja.

Priču je nastavio samo šezdesetak sekundi kasnije, u 28. minuti, kapetan Jonathan Toews skrenuvši udarac Duncana Keitha, kojem je dodao Marian Hossa, za udvostručenje vodstva gostiju. Zaključno, 3:0 i pobjedu Chicaga postavio je Patrick Kane golom u petoj minuti posljednje dionice, a asistirali su mu Dave Bolland i Michal Rozsival za već deveti gol sezone i konačan krah domaćina u Nashvilleu.

Najmanje atraktivna i zanimljiva utakmica večeri odigrana je na Zapadu, a sastale su se momčad Oilersa i Blue Jacketsa u Columbusu. Kao i Devilsi te Bruinsi, rezultatom 3:1 u gostima slavili su i Oilersi, počevši svoj put ka pobjedi vrlo rano - golom Aleša Hemskyja sredinom prve trećine, nakon dodavanja Taylora Halla. Nakon tog zgoditka na novi se čekalo sve do sredine zadnje trećine, a tada je utakmica dobila na zanimljivosti jer je poentirao sastav Jacketsa.

R.J. Umberger pogodio je mrežu izvrsnog Devana Dubnyka, poslije kombiniranja s Fedorom Tjutinom i Brandonom Dubinskim, međutim, nažalost po domaće, obrana Columbusa ponovno je kapitulirala u trećem periodu i to nešto više od tri minute prije kraja. Strijelac za 2:1 ekipe iz Alberte bio je mladi i gotovo zaboravljeni Šveđanin Magnus Paajarvi, koji je prvijencem u sezoni i to još s igračem manje Edmontona na ledu, doveo svoju momčad u novo vodstvo. Taj je pogodak šokirao domaće, koji su potom pali, da bi priču 13 sekundi prije kraja empty-neterom zaključio Sam Gagner.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!