Košarka

Pobijedit će Zapad! Neće nego Istok!

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • nedjelja, 17.02.2013.
Pobijedit će Zapad! Neće nego Istok!
Foto: EPA

All-Star utakmice u NBA ligi znaju biti nekompetitivne i pomalo naporne za gledanje. No, što ako se za trenutak pretvaramo da nije tako? Argumente su sučelili Tomislav Pacak i Bernard Jurišić...

Pobijedit će Zapad!

U svijetu gdje bi na All-Star utakmici najbolji igrači svijeta pokazali i što znaju i mogu u obrani, a da utakmice ne postanu samo festival zakucavanja i promašenih otvorenih trica, bilo bi lakše prognozirati pobjedu Zapadne konferencije jer jednostavno ima bolju momčad. Zato je odnos Zapada i Istoka puno izjednačeniji u ishodima All-Star utakmica nego u NBA finalima ili ukupnom omjeru klubova dviju konferencija, iako je neupitno da je Zapad osjetno jači, pa je tako osjetno bolja i njegova All-Star momčad.

Istok ima LeBrona Jamesa, Zapad ima sve ostalo. U utakmici kojom dirigiraju playmakeri, tri najbolja su sa Zapada, uključujući Chrisa Paula koji je jedini razigravač na All-Star utakmici koji je uistinu prvenstveno - razigravač. I Parker i Westbrook i Irving i Holiday bolji su strijelci nego asistenti, s time da su i u tomu Parker i Westbrook kvalitetniji i puno iskusniji od dvojca na Istoku koji u prvoj petorci čak i nema klasičnu "jedinicu" nakon ozljede Ronda.

Na "dvici" Zapad ima četvrtog i petog najboljeg strijelca lige (Kobe, Harden), Istok osmog i 23. (Wade, George). Istok ima samo jednu klasičnu "četvorku" u Boshu (Garnett je sve više klasični centar), Zapad ima Griffina, Aldridgea, Leeja i Randolpha - trebate šut, skok, post igru, zakucavanja ? Na centarskoj poziciji je prilično izjednačeno, Garnett i Lopez te dvojica obrambenih specijalaca Chandler i Noah dobra su skupina, no Duncan i Howard i više su nego kvalitetna konkurencija. Sveukupno, prednost pod košem ide Zapadu.

Čak i na jedinoj poziciji gdje je Istok super jak - na trici uz LeBrona (koji će očito igrati i playa i četvorku) ima i Carmela Anthonyja, Zapad ima sjajan odgovor u prošlogodišnjem MVP-u ove utakmice i drugom najboljem igraču svijeta, Kevinu Durantu. Zapad ima i boljeg trenera (što može biti utoliko važno ako dođe do situacije za "nacrtati" posljednji napad, u čemu je Popovich najbolji u ligi), ima puno više iskustva u ovakvim utakmicama (Istok ima čak šest rookieja na All-Staru, Zapad samo Hardena).

Nadalje, Zapadu ide u prilog što se igrači bolje poznaju, kako kroz puno više dosadašnjih All-Star susreta tako i kroz klupske suradnje. Zapad ima Paula i Griffina; Kobea i Howarda; Westbrooka i Duranta; Parkera i Duncana - tri fantastična i jedan još uigravajući duet. Istok pored Wadea, Bosha i LeBrona nema takvu prednost; Carmelo i Chandler te Deng i Noah zasigurno nisu dueti na razini ovih zapadnih. Zapad, k tomu, ima jednog od najboljih igrača ove utakmice u povijesti u Kobeu, a u njemu, Paulu, Durantu, Parkeru, Hardenu i Duncanu imaju širok niz rješenja za odlučujuće trenutke u utakmici.

Jedna lopta uvijek je premalo na ovakvoj utakmici, pa će na kraju odlučiti koliko će raspoloženi biti oni koji troše tu loptu. No, u Paulu i Popovichu Zapad ima veliku prednost u usmjeravanju te lopte i zato će i rezultatom potvrditi ono što sastavi jasno sugeriraju - da ima bolju momčad. Pobijedit će Istok!

Za potrebe ovog teksta uzet ćemo da je riječ o ozbiljnoj, kompetitivnoj utakmici u kojoj je i jednima i drugima osnovni cilj pobijediti, a ne izazvati uzdahe kokicama, hamburgerima i kobasicama zauzetih gledatelja. U takvoj i samo takvoj utakmici vjerujem da Istok itekako ima argumenata za pobijediti inače kvalitetom "bogatiji" Zapad...

Ako bismo današnju utakmicu simulirali računalno tražeći favorita, siguran sam da bi brojke prevagnule na stranu Zapada. Od zbroja dosadašnjih nastupa, preko činjenice da Istok ima čak šestoricu debitanata, Zapad samo jednoga, do podatka da Zapad vodi Gregg Popovich, koji ulijeva daleko više povjerenja na klupi od Erica Spoelstre. Čovjeka koji je pokazao da ni NBA liga nije imuna na nepotizam.

Uvrstiti u prvu petorku trećeg igrača svoje momčadi umjesto prvog igrača neke druge nije ništa drugo nego čisti nepotizam. Kyrie Irving morao je biti umjesto Ronda u petorci Istoka, a ne Chris Bosh. Zbog zdrave logike da razigravač u petorci mijenja razigravača, ali i zbog boljih ovosezonskih brojki koje ima u odnosu na Miamijevog krilnog centra. Koji se svim silama upinje dokazati da je po svojim kvalitetama jednak LeBronu Jamesu i Dwyaneu Wadeu. A nije. Bez obzira koliko promidžbe sam sebi radio i koliko ga njegov trener protežirao.

No, bez obzira na taj detalj i bez obzira na spomenute prednosti Zapada, ovogodišnja istočna momčad nikako nije autsajder u večerašnjoj utakmici. Barem ne veliki. Kad u momčadi imate najdominantnijeg košarkaša današnjice LeBrona Jamesa, čovjeka koji je napadački čak možda i bolji od njega, Carmela Anthonyja, i po sposobnostima prilično im ravnopravnog, iako ove sezone nešto diskretnijeg Dwyanea Wadea - onda je jasno da koja god tri igrača odaberete na Zapadu nećete moći biti sigurni da će ih moći zasjeniti.

Kevin Garnett najavio je da je ovo njegov posljednji All Star, a znate koliko taj tip mrzi gubiti. Sumnjam da će tek tako pristati oproštaj od utakmice svih zvijezda s porazom. Tyson Chandler najzvučniji je istočni debitant, a on, Garnett i još jedan debitant Joakim Noah nisu baš navikli igrati utakmice "s pola gasa". Uvjeren sam da se pored njih trojice zapadni napadači neće baš "šetati", kao što se to može pored nekih drugih. Zapad u svojim redovima nema toliko obrambenih "specijalista" koliko ih ove godine ima Istok.

Dodatno povjerenje u pobjedu Istoka ulijeva mi baš činjenica da u svojim redovima imaju čak polovicu debitanata. Ti igrači sigurno neće biti opušteni i nezainteresirani kao što će biti neke od glavnih zvijezda. Za Chandlera se zna da spada u to društvo, ali uvjeren sam da će i Irving i Noah i Paul George i Jrue Holiday i Brook Lopez željeti dokazati da spadaju u ovako zvjezdano okruženje. A motivacija se u ovakvim utakmicama često pokazivala važnijom od kvalitete ili statusa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 16:34
    Ja bih se kladio na show.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 19:51
    Od kuda je prvak lige sa zapada ili istoka?
    Obrisan korisnik
  • nikola121217.02.2013. u 19:24
    mene danas zanima kolko ce duncan i parker igrati? 5 ili 6 minuta?(ili pretjerujem :D)ne bi se slozio da je garnett sve vise klasicni centar.
    nikola1212
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 19:08
    najdosadnija utakmica u godini.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2013. u 18:41
    a di piše da je klasični centar? Piše da sve više postaje to je dosta različito... i koliko si utakmica celticsa pogeldo ove sezone?? KG igra 99% vremena na petici!
    Obrisan korisnik