Nogomet

Zašto će pobijediti Real Madrid/Barcelona?

Maj Gašparac, Ivan Dominik • subota, 02.03.2013.
Zašto će pobijediti Real Madrid/Barcelona?
Foto: EPA

U subotu je na rasporedu novi okršaj Real Madrida i Barcelone. Uoči tog susreta dvojica Sportnetovih novinara argumentirali su zašto bi pobjeda trebala pripasti Kraljevskom klubu, odnosno Blaugrani...

Zašto će pobijediti Real Madrid?

Nogometaši Real Madrida u subotu popodne će po drugi put u posljednjih pet dana zaigrati s Barcelonom. Kraljevski klub je nedavno svladao Blaugranu u polufinalu španjolskog Kupa kralja i pun samopouzdanja ulazi u El Clasico, koji nema veliku težinu iz rezultatske perspektive, ali u Madridu neće olako shvatiti novi dvoboj sa svojim najvećim rivalima. U prošlom derbiju su dokazali da mogu svladati Katalonce, a sada se od njih očekuje da to i ponove...

Nakon dugo vremena, Barcelona se više ne smatra favoritom protiv Kraljevskog kluba. Poslije velike pobjede u polufinalu Kupa kralja, nogometaši Real Madrida u subotnju utakmicu ulaze u odličnom raspoloženju i s velikom psihološkom prednošću u odnosu na svojeg najvećeg rivala. Momčad Josea Mourinha svoje samopouzdanje može bazirati na odličnom međusobnom omjeru s Kataloncima u zadnje vrijeme. U posljednjih sedam utakmica Kraljevi su samo jednom poraženi od Barcelone, u prvoj utakmici Superkupa u kolovozu prošle godine.

Na pobjedu u zadnjem susretu s Barcelonom u momčadi iz Madrida s pravom mogu biti ponosni. Nakon dugo vremena momčad Kraljevskog kluba dominirala je na Camp Nou i izborila uvjerljivu pobjedu koja donosi mnogo razloga za zadovoljstvo. Vrlo organizirana i čvrsta igra u obrani i veznom redu te jako brzi kontranapadi, najčešće preko izvrsnog Cristiana Ronalda, pokazali su se kao vrlo učinkovito oružje protiv Barcelone. Ako aktualni pravci uspiju u subotu još jednom tako odigrati, dobar rezultat ne bi trebao izostati.

Uz Ronalda, najveći adut Madriđanima za pobjedu je Mourinho. Kraljevski kub, za razliku od Barcelone, na klupi će imati svojeg prvog trenera. I to jednog od najboljih svjetskih stručnjaka koji je u posljednje vrijeme dokazao da zna postaviti ekipu protiv Katalonaca, neutralizirati Messija i učinkovito prijetiti preko kontri, što se pokazao kao dobar recept za pobjedu ili neodlučeni rezultat. Izostanak Tita Vilanove u ključnom dijelu sezone sve se više pokazuje kao vrlo ozbiljan udarac za Barcelonu, koja je doživjela dva ozbiljna poraza i pod velikim pritiskom ulazi u novi okršaj s Real Madridom.

Samopouzdanje Real Madridu daje i činjenica da su u posljednjih 11 utakmica na svojem Santiago Bernabeu slavili 10 puta, a nisu poraženi na domaćem terenu u zadnje 24 utakmice. Čini se kako su navodne nesuglasice između igrača i trenera u svlačionici Kraljevskog kluba, barem privremeno zaboravljene i u Realu s odličnim raspoloženjem očekuju novi El Clasico. "Ne razmišljamo o krizi u Barceloni, mislimo samo na pobjedu. Pokazali smo da možemo pobijediti bilo koju ekipu, a prošla utakmica nam je dala puno samopouzdanja", otkrio je Kaka kakva je atmosfera u svlačionici Reala.

Zbog teškog rasporeda Kraljevskog kluba i izuzetno bitne uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, koja Real Madrid očekuje u sljedeći utorak, pretpostavlja se kako će Mourinho Barceloni suprotstaviti ponešto izmijenjen sastav. U njemu neće biti suspendiranog Angela di Marije, a nagađa se da će vjerojatno Portugalac odmoriti i Xabija Alonsa te Mesuta Özila. No, veliki adut Kraljevskog kluba u subotu trebao bi biti Kaka. Brazilski veznjak ove sezone imao je vrlo slabu minutažu, ali u prošlom susretu u prvenstvu, protiv Deportiva, postigao je lijep pogodak i bio jedan od najboljih igrača na travnjaku. Slavnom Brazilcu ne manjka motiva, a njegovo znanje na travnjaku nije nikad ni bilo upitno i mogao bi biti još jedna dodana briga obrani Blaugrane.

Pobjeda Real Madridu u rezultatskom smislu ne bi donijela mnogo, smanjenje zaostatka za Barcelonom sa 16 na 13 bodova, ali bi bila jako značajna u kontekstu stvaranja dobrog raspoloženja u svlačionici uoči susreta protiv Manchester Uniteda. U sezoni u kojoj je Kraljevski klub već prošle godine izgubio izglede za obranu titule u prvenstvu, Liga prvaka postala je glavni cilj i pobjeda protiv Blaugrane mnogo bi značila Madriđanima uoči dvoboja s Crvenim vragovima. Trijumf u novom El Clasicu i dizanje samopouzdanja uoči jedne od najbitnijih utakmica sezone veliki je cilj za Josea Mourinha i njegove igrače. U utorak su dokazali da mogu nadigrati Barcelonu na njenom terenu, a sposobni su to ponoviti i pred svojim navijačima. Zašto će pobijediti Barcelona?

Nakon dugo vremena Barcelona ne ulazi u El Clasico u statusu favorita, premda se igra na Santiago Bernabeuu, a Real se ne treba bojati da će na svom terenu biti poražen ili još gore - osramoćen. Naprotiv. Real je favorit, Real želi pobjedu iz više razloga, međutim, Barcelona nije bez šansi unatoč slabijoj formi i dva vezana poraza u posljednje vrijeme. Barcelona itekako ima argumenata za još jednu pobjedu na Bernabeuu, a do nje će svakako željeti doći, jer joj je pobjeda, pogotovo protiv ovakvog suparnika prijeko potrebna...

Prvenstveni derbi dva najveća španjolska kluba bit će stoga mnogo važniji i relevantniji za ocjenu stanja snaga od onog u Kupu kralja, a u njemu Barcelona može doći do pobjede nad domaćinima, ali ne više lakoćom kao što je to bilo nekad, već joj se nekoliko stvari mora ili treba poklopiti. "Barcelona nije odustala i nikada joj neće nedostajati želje", poručio je pred nekoliko dana ponajbolji igrač Barcelone, Andres Iniesta. Trenutačni trener Katalonaca, Jordi Roura dodao je: "Istina je da naš nivo fizičke pripremljenosti ima cikluse i da smo trenutno na dnu. Ne znam je li to zbog teških utakmica koje smo igrali, no siguran sam da ćemo izgledati drugačije već u subotu." Pokažu li se izjave igrača i trenera Katalonaca istinitima, Barcelona definitivno neće izgubiti u Madridu jer upravo su navedene stvari iz izjava Inieste, odnosno Roure, kronični problemi Blaugrane u posljednje vrijeme.

Barceloni treba motivacija, trebaju joj želja i htijenje svih igrača na travnjaku te veliko zalaganje kolektiva s igračke strane, kao što joj treba fizički vrlo jaka momčad, trkački raspoložena i psihološko te taktički pripremljena što je domena struke, odnosno trenera. Barceloni su dva poraza od Milana i Reala u kratkom vremenskom periodu unijeli strah i nemir, a tomu ne treba biti tako jer je Barcelona još uvijek najbolja momčad na svijetu. Ali - kad je raspoložena. A Barcelona nije bila ni približno raspoložena na svom Camp Nouu, kao ni u Italiji, međutim, sve to ima još uvijek prilike ispraviti i popraviti te začepiti usta brojnim kritičarima i iskompleksiranim naslađivačima. Motivacije i želje u Madridu zaista ne bi trebalo nedostajati, s obzirom da se radi o najvećem derbiju španjolskog nogometa i utakmici u kojoj Katalonci teško dolaze do pobjeda, što inače nije slučaj. Također, radi se o krucijalnom periodu za Barcelonu, kojoj dolazi u susret dvoboj s Rossonerima u Ligi prvaka, za koji moraju biti nevjerojatno spremni i - samopouzdani. A postoji li za Blaugranu bolje podizanje samopouzdanja od pobjede nad najvećim rivalima iz španjolske prijestolnice?

Najveći problemi igre Katalonaca jest obrana i na Santiago Bernabeuu će joj trebati pravi Puyol i Pique, kao i raspoloženi i rastrčani Dani Alves te smireni Mascherano. Kombinatorika i posjed lopte u veznom redu i bez Xavija neće biti problem uz Iniestu i kompaniju, međutim, to nije dovoljno. Jalovi posjed lopte i dodavanje bez ideje u krug ne donose ništa, pa stoga Barca mora penetrirati u obranu domaćina, igrati svoj prepoznatljivi presing po cijelom terenu te pucati s distance i pokušavati sa svih pozicija ugroziti ne odveć kvalitetnog vratara Reala, Diega Lopeza, naravno, u usporedbi s ozlijeđenim Casillasom. Također, Madriđanima uz "Svetog Ikera", koji ih neće moći spašavati, nema ni suspendiranog Di Marije te ozlijeđenih Xabija Alonsa - što bi moglo biti ključno za prevagu Katalonaca u veznom redu i eventualno raspad Reala - dok Barceloni nedostaje "samo" Xavi. A to je definitivno prednost za goste, pogotovo imajući u vidu vjerojatna Mourinhova odmaranja još nekih važnih igrača zbog nadolazećeg sraza s Manchester Unitedom na Kazalištu snova.

Zbog svega toga Barcelona ima veliku šansu šokirati i iznenaditi, dobiti momentum i poljuljati pobjedom samopouzdanje Realu te ga "napumpati" sebi. Ključna figura u svemu tome, naravno, bit će i Lionel Messi, koji se zbog branjenja svoje igre od strane Madriđana mora više usredotočiti na asistencije, što on fenomenalno zna raditi, otvaranje prostora suigračima i - kreaciju. Da, Messi je u ovakvoj situaciji, protiv ovakvog Reala s ovakvim Mourinhom potrebniji kao kreator i pokretač svega, a ne egzekutor, kao naravno i Iniesta. Istina je da se sve to treba Barceloni poklopiti na Santiago Bernabeuu, ali u ovakvoj utakmici su nedostatak snage, motivacije i koječega jednostavno - gluposti. Bez obzira što je prvenstvo riješeno i što Real gleda na druge frontove jer, Real ipak "ne smije" izgubiti na domaćem terenu i pred svojom publikom od najljućih suparnika, što mu opet stvara dodatni pritisak s obzirom da je primoran orijentirati se na Old Trafford i Ligu prvaka ranije nego Blaugrana.

Stoga snage, forme, volje i motivacije mora biti u redovima Katalonaca u Madridu. Barcelona zna da ima još uvijek bolju momčad od Madriđana, zna da može računati na bljesak Messija i što je najvažnije, odavno zna kako s Realom i ima recept za pobjedu protiv njega, čak i na njegovom terenu. Ako joj se uz tu kvalitetu te slabiju momčad od udarne u kojoj će nastupiti Real poklopi odlična i visoka obrana, prepoznatljivi presing te kontrola lopte, a možda i koji raspoloženi pojedinac, primjerice Messi, Barceloni je garantirana inicijativa i kontrola utakmica na susretu. A kada Barcelona to ima, nitko joj još uvijek ne može stati na put, što će se i dogoditi u Madridu. Barcelona je mnogo puta dokazala da je velika, a veličina se dokazuje brzinom dizanja nakon pada. Sada je pravi trenutak za novo dizanje Katalonaca poslije velikog pada i zbog toga će oni pokazati karakter i slavljem u Madridu vratiti sezonu na njen pravi kolosijek.

La Liga

1Real Madrid 3887:26+6195
2Barcelona 3879:44+3585
3Girona 3885:46+3981
4Atlético Madrid 3870:43+2776
5Athletic Bilbao 3861:37+2468
6Real Sociedad 3852:39+1360
7Real Betis 3847:45+257
8Villarreal 3865:65053
9Valencia 3840:43-349
10Deportivo Alaves 3836:46-1046
11Osasuna 3845:56-1145
12Getafe 3842:54-1243
13Sevilla 3848:55-741
14Celta Vigo 3846:57-1141
15Mallorca 3833:44-1140
16Las Palmas 3833:47-1440
17Rayo Vallecano 3829:48-1938
18Cadiz 3826:55-2933
19Almería 3842:75-3321
20Granada 3838:79-4121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom02.03.2013. u 14:04
    Real (po meni) podcjenjen. Trenutno su u dosta boljoj formi, igraju doma, Barci fali trener te mozak ekipe Xavi, iako na papiru utakmica i nije toliko bitna, mislim da nijedna ekipa ne bi tila izgubit, međutim ja ipak Realu dajen malu prednost, iskreno pobjeda Barce bi me puno (ugodno) iznenadila.
    The Phantom
  • nido02.03.2013. u 13:27
    Nesto mi govori da Mou nece previse odmarati igrace danas nego da ce krenuti punom snagom...
    nido
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 09:49
    Zbilja mislis da Mourinho vjeruje da je prvenstvo gotovo? pa cak ni ja ne vjerujem.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 09:22
    Po cemu ce, molin te, ovi prvenstveni derbi bit vazniji relevantniji od onoga u Kupu kralja? Tamo su i jedni i drugi isli punon snagon, a ovde Real stedi pola momcadi za Ligu prvaka, a prvenstvo je odavno odluceno. Cista logika, kakve gluposti?
    Obrisan korisnik

La Liga

1Real Madrid 3887:26+6195
2Barcelona 3879:44+3585
3Girona 3885:46+3981
4Atlético Madrid 3870:43+2776
5Athletic Bilbao 3861:37+2468
6Real Sociedad 3852:39+1360
7Real Betis 3847:45+257
8Villarreal 3865:65053
9Valencia 3840:43-349
10Deportivo Alaves 3836:46-1046
11Osasuna 3845:56-1145
12Getafe 3842:54-1243
13Sevilla 3848:55-741
14Celta Vigo 3846:57-1141
15Mallorca 3833:44-1140
16Las Palmas 3833:47-1440
17Rayo Vallecano 3829:48-1938
18Cadiz 3826:55-2933
19Almería 3842:75-3321
20Granada 3838:79-4121

Izdvojeno