Zimski sportovi

Video: Montreal pobjedom u TD Gardenu nad Bostonom ponovno preuzeo vrh Istoka

Ivan Dominik • ponedjeljak, 04.03.2013.
Video: Montreal pobjedom u TD Gardenu nad Bostonom ponovno preuzeo vrh Istoka
Foto: EPA

Od devet utakmica noći na ponedjeljak u NHL-u osam ih je odigrano kasno u noći, dok je rano popodne derbi Zapada u Joe Louis Areni protiv Detroita dobio Chicago. Trećina utakmica kasnije je riješena u raspucavanju, na Istoku su četiri utakmice polovično raspodijelili domaći i gosti, dok su na Zapadu slavili samo domaćini u također četiri dvoboja. Središnji susret večeri, ipak, uz sraz Wingsa i Hawksa, odigran je u bostonskom TD Gardenu, gdje je Montreal iznenađujuće srušio domaće Bruinse...

Nakon što su najveći derbi Zapadne konferencije odigrale ekipe iz Original six ere, Chicago u gostima kod Detroita, na Istoku su svoj derbi klubova iste razine imali Boston i Montreal. Canadiensi su kao četvrta momčad Istoka, a druga u diviziji Northeast stigli u TD Garden kod vodećih hokejaša i divizije i konferencije, Boston Bruinsa, koji imaju i tri utakmice manje, i eventualnom pobjedom željeli su preuzeti Bostonove pozicije.

Šestorka večeri

Kari Lehtonen (FIN/ DAL) - 25/26, 96,2 posto obrana
Justin Faulk (SAD/ CAR) - 1 gol, 1 bod, +/-: +2
Jared Spurgeon (KAN/ MIN) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +3
David Desharnais (KAN/ MTL) - 2 gola, 2 boda, +/-: +3
Derek Roy (KAN/ DAL) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +2
Patrick Kane (SAD/ CHI) - 1 gol, 1 bod, pobjednički gol u raspucavanju, +/-: 0

Momčad Canadiensa, koja ove sezone igra začuđujuće dobro i kvalitetno s obzirom na kadar, krenula je stoga jako i po pobjedu od prve minute, a takva gostujuća igra isplatila joj se već u desetoj minuti. Tada Habsi dolaze u vodstvo skretanjem paka Tomaša Plekaneca u situaciji s igračem više, nakon kombinacije Michaela Rydera i P.K. Subbana te udarca Rydera. No, vodstvo gostiju nije potrajalo jer je Tyler Seguin 50 sekundi kasnije izjednačio svojim petim golom sezone, međutim, Montreal je na prvi odmor ipak otišao s prednošću nakon što je mrežu Tukke Raska proparao David Desharnais, samo 16 sekundi poslije Seguinova pogotka za izjednačenje.

Drugi period otišao je potpuno na stranu Bostona, koji se probudio i odličnom igrom spojio dva zgoditka u nizu. Backhand Patricea Bergerona izjednačio je rezultat na 2:2, a potom je za zaključak srednje trećine vodstvo Bruinsima donio odlični mladi rookie bek domaćina, Dougie Hamilton, dok je Bergeron upisao uz gol i drugu asistenciju večeri. No, posljednja trećina pripala je gostima iz drugog najvećeg kanadskog grada koji su vratili Bostonu za drugu trećinu istom mjerom i na kraju slavili uz 4:3.

46. minuta bila je kobna za momčad Claudea Juliena, a sretna za goste jer je Amerikanac židovskih i talijanskih korijena, Max Pacioretty poravnao za Montreal, a potom je, u 50. minuti, gostujući sastav stigao i do krucijalne prednosti. Akciju su započeli Pacioretty i jedan od asistenata za njegov gol, sjajni mladi novak Brendan Gallagher, sve su pripremili za svog omalenog centra Davida Desharnaisa, koji pak u Raskovu mrežu šalje šutom iz zgloba i rješava pitanje pobjednika u TD Gardenu te vraća Kanađane na vrh Istoka i svoje divizije, sve ispred poraženih Bruinsa. Koji do kraja utakmice nisu više našli odgovora za vrlo dobrog Petera Budaja na vratima Montreala, koji je skupio 31 obranu.

Carolini svanulo sunce u Sunriseu, Njujorčani do pobjeda u raspucavanjima

U ostale tri utakmice Istoka, osim dvoboja u Bostonu, igrale su dvije momčadi iz savezne američke države New York i obje su do pobjeda došle u raspucavanju. Identičnim rezultatom 3:2. Islandersi su u Uniondaleu dva puta vodili protiv Ottawe, golovima Brada Boyesa u prvoj i Michaela Grabnera u trećoj trećini, no Senatorsi su se vraćali preko Mike Zibanejada u drugom periodu i prvijencem u sezoni Patricka Wierciocha, koji je poravnao s igračem više u 59. minuti. Stoga se moralo u dodatnih pet minuta pa i u raspucavanje, gdje je John Tavares riješio pitanje pobjednika golom iz penala u stilu velikog i legendarnog Šveđanina Petera Forsberga.

Rangersi su pak prekinuli seriju od tri pobjede u nizu Buffalo Sabresa u Madison Square Gardenu. Nakon prve trećine bez golova u drugoj su poveli hokejaši Rona Rolstona zahvaljujući Drewu Staffordu. Međutim, potom domaći igrači Johna Tortorelle zabijaju dvaput u power-playu preko Ricka Nasha i Dereka Stepana, kojem je asistirao Nash, da bi se Buffalo do kraja "izvadio" zgoditkom Nathana Gerbea s igračem manje. Taj je susret potom također otišao u shootout gdje je utakmicu u korist Njujorčana riješio kapetan Ryan Callahan, koji je zabio Ryanu Milleru kao i raspoloženi Nash, dok je Henrik Lundqvist obranio pokušaje kapetana gostiju Jasona Pominvillea i napadača Tylera Ennisa.

U Sunriseu na Floridi posljednji susret večeri Istočne konferencije upriličile su momčadi domaće Floride i Carolina Hurricanesa. Momčad iz Raleigha koja igra u vrhunskoj formi bila je uspješna protiv "Mački" slaveći 3:2 u gostima unutar "regularnog" vremena. Junaci Caroline, koji su je doveli na prednost od 3:0 u prvih 37 minuta utakmice bili su bek Justin Faulk, centar Jordan Staal i rusko krilo Aleksandar Semin, koji je nakon tri asistencije u utakmici s Penguinsima prije nekoliko dana rođendan proslavio i pogotkom Panthersima. Kasnim pogocima u drugom, odnosno trećem periodu, obraz je domaćinima spasio Jonathan Huberdeau s dva pogotka zaredom.

Columbus tek u produžetku bolji od Colorada, četiri pogotka dovoljna za trijumfe Wilda, Starsa i Flamesa

Četiri utakmice na Zapadu nakon velikog derbija konferencije otvorili su Blue Jacketsi i Avalanche u Columbusu. Teška i tvrda utakmica dvaju velikih suparnika otišla je u produžetak nakon što je Vinny Prospal u 45. minuti anulirao gol P.A. Parenteaua iz druge trećine. Power-play je očito bio koban za Avse jer je u njemu nakon Prospala zabio i Rus Artem Anisimov, čiji je zgoditak u trećoj minuti produžetka donio 2:1 pobjedu domaćinima.

Dallas Starsi su također dopustili samo jedan pogodak u svojoj mreži, igrajući kod kuće protiv jakih St. Louis Bluesa. No, Starsi su ih dobro "zaštopali" te su nakon gola Davida Perrona za goste iz Tennesseeja nanizali svoja četiri zgoditka i slavili uz 4:1. Prva zvijezda Dallasa bio je centar Derek Roy, koji je prvo pomoću Antoinea Roussela pripremio šansu za Erika Colea iz koje je ovaj izjednačio na 1:1 u 16. minuti, a potom je Roy i sam zabio za vodstvo Teksašana na kraju prve trećine. U drugoj potom golova nije bilo, dok su sudbinu Bluzera pogocima u trećoj trećini zapečatili Šveđanin Loui Eriksson i Čeh Jaromir Jagr, koji je minutu prije kraja pogodio s igračem više na asistenciju fantastičnog Roya.

Četiri pogotka su za pobjede također bila dostatna i Minnesoti protiv Edmontona i Calgaryju protiv Vancouvera. Wild je kod kuće slavio s 4:2 "natpucavši" Oilerse s čak 43:21 u udarcima na gol, a zabijali su Jared Spurgeon u prvoj trećini, Mikko Koivu, koji je dodao i dvije asistencije, u trećoj dionici, dok su u posljednjem periodu za domaće pogađali i Charlie Coyle te u power-playu sjajni Dany Heatley. Poraz Oilersa ublažili su Magnus Paajarvi i Sam Gagner sretnim pogotkom iza gola.

Kanadski derbi odigrali su u Alberti Calgary i Vancouver, a naposljetku je bodove na domaćem ledu ostavio sastav iz Calgaryja. Premda su gledajući generalno cijelu utakmicu gosti iz Vancouvera bili bolji, Flamesi su slavili zahvaljujući inspiriranom Jaromeu Iginli, koji je zabio pobjednički gol za 3:2 u 53. minuti, prije nego što je priču četvrtim golom domaćina zaključio Mike Cammalleri. Prethodno tome za Calgary su zabijali Cammalleri i Lee Stempniak, koji su vraćali Flamese iz dubioze uzrokovane ranim pogocima Chrisa Higginsa i Jannika Hansena u prvom odnosno drugom periodu. Osim Iginle junak utakmice za Flamese bio je i dvostruki asistent Jiri Hudler, dok Canucksima nije pomogla ni 21 obrana Roberta Luonga.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!