Rukomet

Vujićev Nantes dočekuje Kopljarov PSG: "Odgovaraju nam, naša prednost je obrana"

Razgovarao: Damir Žbulj • četvrtak, 14.03.2013.
Vujićev Nantes dočekuje Kopljarov PSG: "Odgovaraju nam, naša prednost je obrana"

Četvrtak će biti zanimljivi rukometni dan. U derbiju francuskog prvenstva Vujićev Nantes će pred rasprodanim tribinama svoje dvorane pokušati još jednom zaustaviti fantastičan PSG Marka Kopljara, koji još ove sezone nije upisao niti jedan prvenstveni poraz, ali zato protiv Nantesa nisu dobro prošli u polufinalu Liga kupa. S druge strane kontinenta, U Bjelorusiji i Rusiji nastavlja se i EHF Liga prvaka prvim susretima osmine finala. Červarov Metalurg gostuje kod Dinama u Minsku, poznanika Zagrebaša iz skupine D, dok će aktualni prvak u borbu s Čehovskim Medvedima.

PSG izgleda nezaustavljivo ove sezone. U 17 odigranih prvenstvenih utakmica u LNH upisali su 17 pobjeda, Abalo, Dinart, Hansen, Sierra, Bojinović, Marko Kopljar i društvo jednostavno nisu dozvolili niti jedno iznenađenje, ali na gostovanju u Nantesu u 18. kolu neće im biti nimalo lako.

Solidni domaćin imat će prepunu dvoranu iza sebe, a trenutno petoplasirana ekipa prvenstva u svojim redovima ima nekoliko izvrsnih igrača, poput španjolskih svjetskih prvaka Alberta Entrerriosa, Valera Rivere ili Maquede, koji su u stanju srušiti praktički već prvake Francuske za ovu sezonu.

Iz Nantesa se čitateljima Sportneta ekskluzivno javio 21-godišnji Stefan Vujić, koji je prije samo nekoliko mjeseci iz Poreča stigao na francusku obalu. Mladi Vujić priliku protiv Parižana nažalost neće dobiti, ali zato može iz prve ruke približiti atmosferu iz svlačionice Nantesa pred ovu veliku utakmicu.

Slika 1 od 1.

Nantes je već ove sezone pokazao kako može s Parižanima, izbacili su ih u listopadu prošle godine u polufinalu Liga kupa, a u prvenstvenom ogledu u Parizu poraženi su u izuzetno uzbudljivoj utakmici, sa samo dva pogotka zaostatka.

"PSG je stvarno velika momčad u kojoj igra puno zvijezda. Ali to je ekipa koja nama odgovara," najavio je Vujić.

Istaknuo je u što se trener Anti najviše pouzda: "Naša prednost je u tome što igramo izuzetno agresivnu 3-2-1 obranu, koja njima nikako ne paše. Dvorana je rasprodana, atmosfera će biti sjajna, a na našem terenu svaka ekipa mora se pomučiti kako bi došla do bodova. Tako će biti i s PSG-om."

Otkrio je i Vujić kako će ipak propustiti ovaj okršaj: "Nažalost, ipak neću igrati. Iskreno mi je žao, ali ja poštujem odluku trenera. Već za vikend igramo izuzetno važnu utakmicu u Kupu EHF-a s rumunjskom Stiintom Bacau gdje ću dobiti svoju priliku i potrudit ću se maksimalno ju iskoristiti." Za Nantes je ovo europsko natjecanje izuzetno važno, jer se završni turnir četiri najbolje ekipe Kupa EHF igra upravo na njihovom terenu.

U goste mu u Nantes stiže i hrvatski reprezentativni desni vanjski Marko Kopljar, koji je ove sezone u Parizu prikazao vrhunske partije, a kako je i trenutno u dobroj formi potvrđuje njegov izbor u sedmorku prošlog kola francuskog prvenstva: "Kopljar ovdje u Francuskoj svaku utakmicu odigra baš onoliko koliko treba. Na terenu je po 60 minuta, odigra obranu, zabije četiri, pet ili šest pogodaka, podijeli koju asistenciju i svoj posao je završio."

"Prošlog tjedna je odigrao odličnu utakmicu i pružio sjajnu partiju protiv trećeg Dunkerquea. Bio je stopostotan, sa šest golova iz šest pokušaja," pohvalio je Kopljara njegov francuski kolega Stefan Vujić.

Pred Vujićevom ekipom je za vikend i važan susret u Kupu EHF-a. Također kod kuće igraju s rumunjskom Stiintom Bacau i na korak su do prolaska u četvrtfinale. Proteklog vikenda su izvukli bod kod njemačkog Magdeburga, u ekipu su im se vratili svi ozlijeđeni igrači i Nantes je spreman za završnicu sezone: "prvu utakmicu protiv Magdeburga smo izgubili glatko, jednostavno nitko od nas nije imao svoj dan, ali smo znali da se možemo nositi s njima. Prošlog vikenda u njemačkoj bili smo i kompletni i bila je to jedna sasvim druga priča."

"Čak mislim da smo na kraju zaslužili i pobjedu, ali ne znači da nismo zadovoljni osvojenim bodom," zaključio je za kraj mladi Stefan Vujić, koji je još uvijek u procesu prilagodbe na novu sredinu od kada je krajem siječnja stigao u Nantes.

Gosti iz glavnog grada na obalu Atlantskog oceana stižu u punom sastavu, a njihov trener Philippe Gardent za službenu je stranicu kluba upozorio : "Nantes nam je stvorio brojne probleme u obje ovosezonske utakmice koje smo s njima odigrali, Bit će teško i komplicirano, pogotovo na fizičkom planu, ali bit će to odličan dvoboj protiv ekipe u usponu."

Branitelj naslova u Rusiji, Červar izbjegao Zagreb u pripremi za Minsk

Metalurg je dočekao još jednu povijesnu priliku za proboj među osam najboljih europskih ekipa. Prošle sezone zaustavio ih je upravo Zagreb Ivice Obrvana, dok će im ove godine na putu stajati bjeloruski Dinamo iz Minska, koji je ovosezonski CO Zagreb nadigrao usred Arene, ali i pokazao protiv svih suparnika u skupini o kako se neugodnoj ekipi radi.

Lino Červar u pripremi ove prve utakmice osmine finala Lige prvaka svjesno je izignorirao regionalnu SEHA ligu i veliki derbi sa Zagrebašima. U hrvatsku metropolu autobusom je poslao juniore i igrače koji inače jako malo igraju, kako bi ostatak momčadi zajedno s njim u Skoplju što bolje spremio za Minsk.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko mu se takav potez isplatio.

U razgovoru za službenu stranicu Dinama otkrio je što očekuje od prve utakmice: "Poznam jako dobro Dinamo, odlična su ekipa brojnih reprezentativaca, s vrhunskim trenerom. Vidljivo su napredovali kroz posljednje tri godine, a pokriveni su na svakoj poziciji."

Metalurg se ipak nada prolasku u četvrtfinale protiv debitanta u nokaut fazi: "Moramo igrati do krajnjih granica, na terenu prikazati našu igru, ako u tome ne uspijemo, naš sam o prolazu bit će uništen u Bjelorusiji."

Nešto sjevernije, aktualni europski prvak, njemački Kiel gostuje kod Čehovskih Medveda u svojoj prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. U svojoj skupini su osvojili drugu poziciju, iza mađarskog Veszprema, upisali dva poraza, protiv snažnih Mađara, ali kod Celja, no, čini se kako u ovaj najvažniji dio sezone ulaze u odličnoj formi.

Neće Rusima biti lako niti pred njihovim navijačima: "Medvedi su najteži mogući suparnik kojeg smo mogli dobiti," naglasio je za službenu stranicu EHF Lige prvaka trener Zebri Alfred Gislason snagu protivnika, u kojem igraju brojni reprezentativci Rusije.

"Bit će to 120 minuta uzbuđenja i moramo se pouzdati i u naše navijače u uzvratu kako bismo savladali ovu prepreku," dodao je Gislason, uz napomenu kako je Sparkassen Arena već rasprodana za drugu utakmicu protiv Čehovskih Medveda i kako su navijači za kartu čekali i po osam sati po velikom nevremenu i mećavi.

Ništa se u Kielu ne prepušta slučaju.

Francuska, LNH, 18. kolo:
HBC Nantes - Paris Saint Germain Handball, 20.45 sati

EHF Liga prvaka, osmina finala, prve utakmice:
Čehovski Medvedi - THW Kiel, 16.30 sati
Dinamo Minsk - Metalurg Skoplje, 17 sati

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!