Automoto

Briljantnom vožnjom i dobrom strategijom Räikkönen sa sedme startne pozicije stigao do pobjede

Igor Šestak • nedjelja, 17.03.2013.
Briljantnom vožnjom i dobrom strategijom Räikkönen sa sedme startne pozicije stigao do pobjede
Foto: EPA

Rasplet kvalifikacija za Veliku nagradu Australije nije nagovijestio uzbudljivu i izjednačenu utrku, no ona je bila upravo takva. Red Bullovi bolidi dominirali su treninzima i kvalifikacijama, ali u utrci to nisu uspjeli ponoviti i za pobjedu u Melbourneu borila su se četiri vozača. Najspretniji od njih bio je Finac Kimi Räikkönen i sezonu otvorio briljantnom pobjedom. Na pobjedničkom postolju pridružili su mu se Fernando Alonso i Sebastian Vettel...

Raspored Velike nagrade Australije u subotu je značajno poremetila jaka kiša i odgodila završnicu kvalifikacija za nedjeljno prijepodne po lokalnom vremenu. Vremenski uvjeti bili su glavna tema i u nedjelju jer je ujutro ponovno padala kiša, a uoči starta utrke nad Melbourne su se nadvili novi oblaci i prijetili novim padalinama.

Hülkenberg ostao bez nastupa

Na Velikoj nagradi Australije u utrku nisu krenula 22 bolida. Iako je na kvalifikacijama zauzeo 11. mjesto u utrku nije startao Nico Hülkenberg u Sauberu. Na njegovom su se bolidu uoči utrke pojavili ozbiljni problemi sa sustavom za ubrizgavanje goriva koje mehaničari švicarske momčadi nisu uspjeli otkloniti na vrijeme i Nijemac je ostao bez debija u svojoj novoj momčadi.

Start utrke na stazi Albert Park ipak je održan u suhim uvjetima, a iz prvog su startnog reda krenuli vozači Red Bulla. Sebastian Vettel znao je iskoristiti svoju prvu startnu poziciju i sačuvao je vodstvo, dok je Mark Webber vrlo loše startao i odmah pao na sedmu poziciju. Najbolji start imali su vozači Ferrarija. Felipe Massa se probio s četvrte na drugu poziciju, a Fernando Alonso prvo s pete na četvrtu, a nekoliko zavoja kasnije i na treću ispred Lewisa Hamiltona. Dobro je startao i Kimi Räikkönen, probio se odmah do petog mjesta, a onda u drugom krugu i on na stazi prestigao Hamiltona.

Tek što se poredak malo ustabilio, krenuli su prvi ulasci u boks. Nezadovoljni svojim gumama Jenson Button i Mark Webber su mijenjali već u petom krugu, a od osmog do desetog kruga gume je promijenila i vodeća četvorka - bez promjena u poretku. Vettel je bio ispred dva Ferrarija, a za njima je jurio Lotusov Finac.

Dosta duže su na stazi ostali vozači Mercedesa i privremeno vodili u utrci. Hamilton je u boksu bio u 14. krugu, Nico Rosberg još krug kasnije, a nakon promjena guma vratili su se na šestu i sedmu poziciju. Prvu je pak senzacionalno držao Adrian Sutil u Force Indiji. Za razliku od ostalih, odlično je čuvao svoje gume i uspješno iza sebe držao Vettela i njegovu vjernu pratnju - vozače Ferrarija.

Alonsu je dosadilo voziti se iza Sutila pa je prvi krenuo po nove gume u 20. krugu, krug ranije od Sutila i Vettela. Pokazalo se kako je napravio odličan potez jer je jednim brzim krugom na novim gumama uspio izbiti ispred dvojice Nijemaca. Vettel je u 23. krugu konačno prestigao Sutila, a Massa je krug kasnije po drugi put otišao u boks i izašao iza vozača Force Indije. Duže su na stazi ostali Räikkönen i Mercedesov dvojac, vozači koji su se odlučili za drukčiju strategiju ulazaka u boks, te držali vodstvo ispred Ferrarijevog Španjolca.

Debitanti izvan kruga osvajača bodova

Utrka u Melbourneu bila je prva u Formuli 1 za petoricu vozača. Svoje debije ubilježili su Esteban Gutierrez, Jules Bianchi, Giedo van der Garde, Max Chilton i Valtteri Bottas, no nijedan od njih nije uspio osvojiti bodove. Najbliže je bio Sauberov Meksikanac koji je utrku završio na 13. mjestu.

U 26. krugu izletio je Pastor Maldonado i "zakopao" svoj Williams u šljunak, a samo krug kasnije utrka je završila i za Rosberga koji je zbog problema s elektronikom morao parkirati svoj Mercedes. Utrka se tada zakomplicirala jer je počela lagana kiša. Alonso je na znatno novijim gumama brzo dostigao Hamiltona i nakon velike borbe ga uspio prestići. Hamilton je potom skrenuo u boks (vratio se na sedmo mjesto), dok je Räikkönen sjajno iskoristio borbe iza svojih leđa i u vodstvu utrke stvorio prednost od 16 sekundi.

Räikkönen je gume drugi put promijenio tek u 34. krugu, 24 kruga do kraja utrke, a vratio se na peto mjesto iza Masse. Kada se konačno dočepao vodstva u utrci, Alonso je bio vrlo brz i uspio je izgraditi prednost od pet sekundi ispred Vettela. Treću seriju ulazaka u boks otvorio je Felipe Massa u 37. krugu, a krug kasnije u boksu je bio i Vettel. Alonso je po nove gume otišao u 39. krugu i u vodstvu ostavio Sutila, a na stazu se vratio sa četiri sekunde zaostatka za drugoplasiranim Räikkönenom.

Finski se vozač u 43. krugu probio na čelo kraj Sutila čije su gume do tada postale vrlo problematične. Isto je dva kruga kasnije učinio i Alonso, a Sutil je na drugu promjenu guma napokon otišao u 46. krugu. 12 krugova ostalo je Räikkönenu i Alonsu da na stazi odluče o pobjedniku utrke. Finčeva prednost tada je iznosila nešto više od četiri sekunde.

U završnoj fazi utrke Sutil je izgubio pozicije od Hamiltona i Webbera te pao na sedmo mjesto, a u vrhu poretka nije bilo novih promjena. Räikkönen je je svoju prednost povećao na sedam sekundi i mirno priveo utrku kraju. Alonso ga nije uspio dostići, a Vettel na trećem mjestu nije bio opasan po Španjolca. Massa je u sezonu krenuo vrlo dobrim četvrtim mjestom, a peto je ispred Webbera sačuvao Hamilton. Bodove su još osvojili Sutil, Di Resta, Button i Grosjean, dok je na korak do bodova ostao McLarenov Sergio Perez.

Prva utrka sezone bila je vrlo uzbudljiva te je pokazala da bi i ove sezone Formulom 1 mogla vladati izjednačenost. Kimi je upisao svoju jubilarnu 20. pobjedu u karijeri, drugu od povratka u Formulu 1. Fantastično je započeo novu sezonu i nagovijestio da bi se ove sezone zaista mogao boriti za naslov svjetskog prvaka.

VN Australije, rezultati utrke:
1. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) 1:30:03,225 sati
2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) +12,451
3. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull) +22,346
4. Felipe Massa (BRA/Ferrari) +33,577
5. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +45,561
6. Mark Webber (AUS/Red Bull) +46,800
7. Adrian Sutil (NJE/Force India) +1:05,068
8. Paul di Resta (VBR/Force India) +1:08,449
9. Jenson Button (VBR/McLaren) +1:21,630
10. Romain Grosjean (FRA/Lotus) +1:22,759
11. Sergio Perez (MEK/McLaren) +1:23,367
12. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) +1:23,857
13. Esteban Gutierrez (MEK/Sauber) +1 krug
14. Valtteri Bottas (FIN/Williams) +1 krug
15. Jules Bianchi (FRA/Marussia) + 1 krug
16. Charles Pic (Fra/Caterham) +2 kruga
17. Max Chilton (VBR/Marussia) +2 kruga
18. Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) +2 kruga

Nisu završili:
Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) - kvar u 41. krugu
Nico Rosberg (NJE/Mercedes) - kvar u 27. krugu
Pastor Maldonado (VEN/Williams) - izletio u 26. krugu
Nico Hülkenberg (NJE/Sauber) - nije startao

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 20:35
    majstor ostaje majstor, čak se na kraju i dosta veselio, znači nabrijan je... mogla bi bit zanimljiva sezona, nek par vozača bude u igri do zadnje utrke-dvije, to je to :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 16:09
    Stvarno su usrali stvar s ovim gumama,umjesto da su ostale one od prošle sezone.Jako malo pretjecanja je bilo,bez obzira što je bilo relativno uzbudljivo naprijed.Nekako mi se čini da nema više one neizvjesnosti kao prošle godine.Još kad uvedu nova pravila nagodinu(novi motori,samo jedna promjena... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 11:37
    ako im daš stabilne gume, onda uvijek imaš isti poredak, netko ima dominantan bolid i adios.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 10:58
    Bravo Ledeni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 10:52
    Bravo za kimija , lewis jako perspektivan.Usrani pirelli i ko im je dao da voze na njihovim gumama ..dajte vozačima prave gume da se konačno mogu pošteno utrkivati.
    Obrisan korisnik