Automoto

Räikkönen: "Odradili smo odličnu utrku, ali daleko smo od konačnog cilja"

Igor Šestak • nedjelja, 17.03.2013.
Räikkönen: "Odradili smo odličnu utrku, ali daleko smo od konačnog cilja"
Foto: EPA

Svoju drugu sezonu nakon povratka u Formulu 1 Kimi Räikkönen je započeo na najbolji mogući način - pobjedom na Velikoj nagradi Australije u Melbourneu. Kombinacija odlične vožnje i sjajno realizirane strategije smjestila je Lotusovog Finca na vrh poretka, a nakon utrke u njegovoj garaži nije nedostajalo zadovoljstva. No, kako kaže Kimi, ovo je tek početak...

Velikom nagradom Australije započela je nova sezona Formule 1. U zanimljivoj utrci na stazi u Melbourneu sjajno se snašao finski vozač Kimi Räikkönen i prvi prošao ciljem. Lotusov vozač u utrku je krenuo sa sedme startne pozicije, no vrlo konstantnom vožnjom tijekom cijele utrke i dobrom strategijom s dva zaustavljanja u boksu nadmašio je sve konkurente i stigao do 25 bodova.

Može se reći kako je Finčeva pobjeda pomalo iznenađujuća. Takav se rasplet teško mogao očekivati nakon što su Red Bullovi vozači dominirali slobodnim treninzima i kvalifikacijama. Također, dosta se sumnjalo u mogućnosti Lotusovog bolida zbog brojnih kvarova na zimskim testiranjima.

No, u utrci na stazi Albert Park sve je izgledalo drukčije i Kimi je na kraju stajao na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, a društvo su mu pravili Fernando Alonso i Sebastian Vettel. Bila je to jubilarna 20. pobjeda u karijeri sjajnog Finca, a druga nakon povratka u Formulu 1.

"Uoči utrke nisam baš mislio da bih mogao pobijediti. Ipak je to bila prva utrka i bilo je mnogo nepoznanica. Vjerovao sam u naš bolid i znao sam da smo odabrali dobru taktiku, no nisam bio siguran hoćemo li ju moći realizirati. Međutim, od starta je sve funkcioniralo odlično. Bolid je bio fantastičan i odradili smo odličnu utrku", izjavio je pobjednik Velike nagrade Australije.

Prvi put nakon povratka u Formulu 1 Räikkönen je vodeći vozač u poretku Svjetskog prvenstva, no to mu zasad ne znači mnogo: "Dobro je to, ali odradili smo samo jednu utrku. Naravno da smo sada u momčadi jako sretni, ali sezona je duga i još je mnogo posla pred nama. Moramo mnogo raditi kako bismo ispunili naš cilj i odnijeli naslov prvaka."

Räikkönen je utrku završio i s najbržim krugom, a odvozio ga je u samoj završnici na prilično potrošenim gumama. Kako tvrdi, nije pritiskao iz zabave: "Fernando je bio blizu iza mene pa sam želio povećati prednost, da se u zadnjim krugovima ne bi nešto zakompliciralo."

Priliku za novu korak ka svom konačnom cilju Räikkönen će imati već idućeg vikenda na Velikoj nagradi Malezije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 17:19
    Čestitam Kimiju,jeli to mali smiješak iza ledenoc lica na slici
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2013. u 14:26
    a ljepo sam vam reko da kimi pobjedjuje...(: bravo bravo...
    Obrisan korisnik