Zimski sportovi

Jay Bouwmeester iz Calgaryja u St. Louis, Ryane Clowe iz Sharksa prešao u Rangerse

Ivan Dominik • srijeda, 03.04.2013.
Jay Bouwmeester iz Calgaryja u St. Louis, Ryane Clowe iz Sharksa prešao u Rangerse

Nakon mjesec dana, od početka ožujka do 3. travnja 2013. godine, u NHL-u će završiti zimski prijelazni rok. Što su napravili, napravili su, do ljeta nema novih pojačanja za NHL klubove zaključno s četvrtkom ujutro, a sada slijedi ono najvažnije u sezoni - doigravanje i borba za Stanley Cup. Uz akvizicije Pittsburgh Penguinsa, najveći tradeovi prijelaznog roka u NHL-u dosad su bili oni Jaya Bouwmeestera, Robyna Regehra i Ryanea Clowea...

U NHL-u će u noći s 3. na 4. travanj, odnosno sa srijede na četvrtak nastupiti kraj zimskog prijelaznog roka za igrače, odnosno - trade deadline.

Bio je ovo vrlo interesantan prijelazni rok, i još uvijek jest, koji je trajao mjesec dana i u kojem su brojni poznati igrači promijenili svoje sredine te time "prekrojili" cijelu ligu. A počeo je tako mirno, prvim prelaskom iz Toronta u Edmonton, kada je u Oilerse 3. ožujka stigao Mike Brown za izbor četvrte runde drafta 2014. godine, koji je otišao među Leafse.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon toga zaredalo je još nekoliko manje važnih i ne baš zvučnih tradeova, a najznačajniji od takvih bio je odlazak Dana Sextona, napadača Anaheima, u Tampu, dok je u drugom smjeru otišao Kyle Wilson također ofenzivac koji je do tada slabo igrao za Boltse.

Prvi ozbiljniji transfer dogodio se kada je Minnesota pustila svog vrlo dobrog napadača, Matt Kassiana u Ottawu, dok su dobili izbor šeste runde Senatorse u 2014. godini. Potom je vrlo važan prelazak viđen na relaciji Kalifornija - Kanada. Ponajbolji defenzivni centar i grinder lige, David Steckel, iz Toronta je prešao u Duckse, dok su Leafsi za njega dobili fenomenalnog mladog američkog napadača, Ryana Lascha, malenog brzanca koji podsjeća stilom igre na Martina St. Louisa.

Lasch je, inače, bio prvi američki reprezentativac u povijesti koji je zaigrao za reprezentaciju na SP-u, a da je tada igrao u finskoj SM-Liigi, te je na tom prvenstvu Elitne divizije 2012. godine u Helsinkiju bio i jedini američki igrač iz Europe. Međutim, nakon što je bio prvi strijelac SM-Liige i ponajbolji napadač Europe u toj sezoni, igrajući za Lahti Pelicanse, Lasch je prešao u Norfolk Admiralse, ponajbolju AHL franšizu koja je priključena Anaheimu i koja je lani osvajanjem AHL-a ostvarila i neke povijesne rekorde. No, Lasch se tamo nije najbolje snašao, izgubio je formu i nije se uspio probiti u momčad Duckse, zbog čega je za Steckela poslan u Maple Leafse.

Rapsodija Raya Shera i Pittsburgh Penguinsa pred doigravanje

Poslije Lascha od zvučnijih tradeova valja izdvojiti dolazak T.J.-a Brennana za izbore iz Sabresa u Pantherse. Kao i prelazak napadača Bluesa, Matta D'Agostinija u NJ Devilse, u kojem su izbori na draftu također imali veliku ulogu.

Slika 3 od 3.

Međutim, nakon toga su uslijedili veliki poslovi GM-a Pittsburgh Penguinsa, Raya Shera, koji je ostvario vjerojatno i najbolji prijelazni rok za Penguinse ikad. Shero je u klub za "mrvice" doveo napadače, Brendena Morrowa, kanadskog reprezentativca i zlatnog olimpijca, ponajboljeg defenzivnog two-way centra lige i kapetana Dallasa, zatim legendarnog Jaromea Iginlu, najboljeg tamnoputog hokejaša u povijesti sporta (!) koji je bio kapetan Calgaryja, te izvrsnog švedskog beka Sharksa, Douglasa Murrayja. A za to sve Penguinsi su dali samo nekoliko nebitnih igrača i par jačih pickova u sljedeće tri godine.

Nakon njih, solidno su trgovali i Philadelphia Flyersi koji su doveli Kenta Huskinsa, dobrog beka Detroit Red Wingsa. Jordan Leopold pojačao je obranu St. Louisa otišavši iz Buffala, koji je nedugo nakon njega napustio i ponajbolji bek te ekipe, Robyn Regehr, koji je zaputio u LA Kingse za izbore druge runde drafta u ovoj i sljedećoj godini.

Blackhawksi kao pretendenti na naslov pojačali napad, Bluesi radili samo na defenzivi

Flyersi i Ducksi napravili su još jednu potencijalno važnu razmjenu; u Anaheim je došao još jedan napadač, Harry Zolnierczyk, dok je Jay Rosehill otišao u Philly.

Slika 2 od 2.
Foto: Martina Oštrić

Odličan posao napravili su Chicago Blackhawksi, koji su doveli novog napadača i to iskusnog i prekaljenog strijelca San Jose Sharksa. Franšiza Todda McLellana, koja se "raspada od starosti" i koja pokušava ići od početka, poslala je sjajnog Slovaka Michala Handzusa u Vjetroviti grad za kojeg je dobila četvrti izbor ovogodišnjeg drafta.

St. Louis Bluesi radili su samo na obrani pa su nakon Leopolda doveli jedno od najzvučnijih imena ovog prijelaznog roka, alternativnog kapetana Flamesa, Jaya Bouwmeestera, koji je nakon tri godine u Alberti potpisao za ekipu iz Tennesseeja. Dok je prema Kanadi otišao defenzivni manje poznati tandem vratara i beka Bluesa i još jedan pick.

Također zvučnu razmjenu obavili su Carolina Hurricanesi i Tampa. Bek Lightninga Marc-Andre Bergeron otišao je u Raleigh, a Adam Hall se vratio na Floridu kao i pick ovogodišnje sedme runde.

Jagr prva zvijezda prijelaznog roka, Derek Roy također napustio Dallas na korist Vancouvera

Jaromir Jagr, legendarni češki 40-godišnji hokejaš, bio je prva zvijezda prijelaznog roka otišavši iz Dallas Starsa u Boston. Iz Teksasa je otišao i Derek Roy, još jedan igrač koji je u Starse došao prošloga ljeta, koji je potpisao za Vancouver Canuckse, dok su Kanađani za njega dali Kevina Connautona i izbor druge runde ovogodišnjeg drafta.

Slika 4 od 4.

Davis Drewiske postao je u posljednjim satima roka igrač Montreala napustivši aktualne prvake lige, dok je Chicago pustio Phillipea Paradisa u Tampu za prava na mladog i perspektivnog ruskog braniča, Kirilla Gotovetsa. Još jedan poznati igrač napustio je Dallas i otišao u drugi klub, a bio je to Tomas Vincour, napadač koji je potpisao za Avalanche za beka Camerona Gauncea.

Zasad posljednji i jedan od zvučnijih tradeova ovog prijelaznog roka napravljen je između NY Rangersa i San Jose Sharksa. Za ček tri izbora Njujorčana momčad iz Silicijske doline poslala je na Istok svog ponajboljeg napadača, Ryanea Clowea, time dodatno oslabila svoju ekipu, a pojačao onu Johna Tortorelle. Time je prijelazni rok praktički završen, no ipak za konačni kraj treba pričekati još nešto manje od 24 sata.

Foto: facebook.com/St.LouisBlues

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!