Zimski sportovi

Video: Drugi uzastopni poraz Penguinsa i pobjeda Oilersa ostali u sjeni trade deadlinea u NHL-u

Ivan Dominik • četvrtak, 04.04.2013.
Video: Drugi uzastopni poraz Penguinsa i pobjeda Oilersa ostali u sjeni trade deadlinea u NHL-u

Noć sa srijede na četvrtak, iako je u njoj odigrano čak pet odličnih NHL utakmica, bila je ipak rezervirana za kraj prijelaznog roka i trade deadline. U kojem su se dogodile mnoge važne stvari za izgled ekipa i predstojeće doigravanje u narednim mjesecima. Protagonisti su bili Jussi Jokinen i Marin Gaborik...

Trade deadline

Nakon mjesec dana "vaganja", razmišljanja te dovođenja i otpuštanja igrača u druge klubove, završen je zimski prijelazni rok u NHL-u. Transfer deadline zaključen je u noći sa srijede na četvrtak, dakle s 3. na 4. travanj, a "promet" u posljednjih 24 sata prijelaznog roka bio je vrlo interesantan, čak i dosta šokantan...

Luon(go) ostao u Vancouveru

Ponajbolji vratar današnjice, Roberto Luongo, začudo je ostao u Vancouver Canucksima te ga nitko nije htio uzeti pod svoje, čime je Kanađanin bio vidno ljut i nezadovoljan. Sam je naveo i razloge za koje misli da su "kumovali" ostanku u Vancouveru što on nikako nije želio: "Moj ugovor ne valja. U njemu je problem i nažalost to je razlog zašto me nitko ne želi ili ne može uzeti. Zbog toga sam najvjerojatnije još uvijek ostao ovdje", razočarano je i emotivno poručio vratar, koji je s Canucksima vezan na još devet godina za monstruoznih 64 milijuna dolara

Dok su veliki poslovi obavljeni i do posljednja 24 sata zimskog prijelaznog roka, ipak je zadnji dan bio jako turbulentan i što se tradeova tiče, iznimno zanimljiv i uzbudljiv - čak toliko da je zasjenio večer od pet utakmica u NHL-u.

Dan je, što se razmjena tiče, počeo vrlo skromno, budući da su najveće i najvažnije razmjene, kako se mislilo, već bile obavljene. Međutim, nakon što su Florida Panthersi poslali Jerreda Smithsona za izbor četvrte runde ovogodišnjeg drafta u Edmonton, postalo je dosta "vatreno".

Bek Nashvillea, Scott Hannan vraćen je u San Jose za izbor na draftu, Penguinsi su za "budući dogovor" u Columbus poslali golmana Patricka Killeena, dok je Tampa razmijenila svog ponajboljeg napadača ove sezone i najbolje novaka lige, Coryja Conachera, u Ottawu za golmana Bena Bishopa. Vratare su potom razmijenili i Blue Jacketsi te Flyersi pa je tako Michael Leighton poslan u Columbus, da bi put Philadelphije krenuo Steve Mason.

Slika 1 od 1.

A odmah potom dogodio se i najzvučniji trade cijelog posljednjeg dana trgovine. "Nedostajat će mi", procurio je John Tortorella nakon što je saznao da mu je uprava u Columbus Blue Jacketse poslala ponajboljeg napadača i ubojitog strijelca, Slovaka Mariana Gaborika. Uz sjajnog napadača Rangersi su u Columbus dali i dva beka, Blakea Parletta i Stevea Delislea, dok su za sve to dobili izbor četvrte runde 2014. i igrače Dericka Brassarda, Dereka Dorsetta, napadače koji su ove sezone igrali i u EBEL-u, te beka Johna Moorea. Bez filozofiranja, tom razmjenom "pobijedio" je i više dobio Jarmo Kekelainen, dakle Columbus, dok je neshvatljiv potez Rangersa da nakon što su iz te franšize doveli Ricka Nasha ovoga ljeta, u isti klub sada pošalju svog najboljeg napadača (!).

No, nakon odlaska velikog Gabbyja iz New Yorka, veliki transfer dogodio se i u Bostonu pa i Newarku. U Bruinse je stigao nekad vrlo perspektivni, a danas dosta zaboravljeni jaki bek Wade Redden iz St. Louisa, dok je New Jersey angažirao veterana Stevea Sullivana iz Phoenixa u koji je otišao izbor sedme runde za 2014. godinu.

Slika 2 od 2.

Anaheim Ducksi dali su Minnesoti golmana Jeffa Deslauriersa za budući dogovor, a Wild je potom napravio veliki posao dovevši iz Buffala kapetana Sabresa, Jasona Pominvillea. I to za dva visoka picka ovogodišnjeg i sljedećeg drafta te dva manje važna igrača. Columbus je doveo još i Blakea Comeaua iz Calgaryja, a Coyotese je još napustio Raffi Torres, koji je otišao u Sharkse, također sve za pickove.

U suprotnom smjeru, put Arizone i Glendalea, krenuo je Anaheimov Brandon McMillan, za kojeg su Ducksi dobili solidnog napadača iz Coyotesa, Matthewa Lombardija. Ryan O'Byrne, napadač Avalanchea, napustio je Colorado i otišao za Toronto, dok je za kraj samog roka napravljena još jedna, posljednja velika razmjena.

Naime, za perspektivnog mladog Šveđanina znakovitog prezimena u hokeju, koji se još razvija, Filipa Forsberga, Nashville Predatorsi su "iskrcali" pravo zlato. U Washington Capitalse poslali su svog najboljeg asistenta i centra, Čeha Martina Erata, te još jednog napadača, Michaela Lattu. Time je, barem zasad, profitirao Washington, a istim je tradeom i zaključen prijelazni rok ove "zime" u NHL-u.

Drugi uzastopni poraz Penguinsa, u Madison Square Gardenu za Rangerse debitirali i poentirali "novaci"

Od pet dvoboja odigranih u noći na četvrtak najinteresantnije je bilo na Istoku, gdje je od dvije utakmice najviše pozornosti plijenila utakmica u Madison Square Gardenu. Domaći Rangersi ugostili su na svom ledu u velikom derbiju Istoka i Atlantic divizije jake Pittsburgh Penguinse, a obje su momčadi u tom dvoboju predstavile svoja nova pojačanja.

Jussi Jokinen postao "Pingvin"

Finski internacionalac, Jussi Jokinen, bio je također dio najzvučnijih razmjena odrađenih posljednjeg dana prijelaznog roka u NHL-u, no njegov je posao završen nešto ranio. Napadač koji je 30. rođendan proslavio prije tri dana, na 1. travnja, prešao je iz Caroline u Pittsburgh, dok su za njega Penguinsi dali pick na ovogodišnjem draftu.

Međutim, ona su puno, puno više pomogla ekipi iz Velike jabuke, koja je naposljetku slavila uz golemih 6:1 te 12 udaraca više na vrata gostiju. Ryane Clowe, koji je dan ranije u New York stigao iz Sharksa, zabio je dva gola i jednom asistirao što su mu bili prvi golovi u sezoni nakon 28 utakmica posta u ovoj sezoni za San Jose, dok je također debitant za Rangerse, stigao iz Columbusa, Derick Brassard, Pensima zabio jednom, ali je upisao i čak tri asistencije za konačna četiri boda na kraju dvoboja.

Pogotke za domaću ekipu još sua zabijali Brian Boyle i bek Ryan McDonagh u prvom periodu te John Moore, također debitant stigao iz Jacketsa, koji je zabio u trećoj trećini za konačnih 6:1 domaćina. Počasni gol Penguinsa bio je djelo Pascala Dupuisa, koji je u drugoj trećini dovršio akciju Morrowa i Bortuzza, dok je također izvrstan u redovima pobjednika s dva dodavanja bio i Brad Richards.

Odličnu partiju na Istoku pružila je i Philadelphia kod kuće protiv Montreal Canadiensa. Flyersi su pomoću tri zgoditka u treće periodu protutnjali do pobjede od 5:3, a junak im je bio Wayne Simmonds, koji je pokrenuo seriju. Philly je do pobjede došao uz pet različitih strijelaca, dok su i kod Montreala sva tri pogotka zabijali različiti igrači.

Zapad donio derbi Alberte i lake pobjede Ducksa i Sharksa

U tri utakmice na Zapadu dogodilo se svašta, međutim, najviše je vatreno bilo u kanadskom derbiju Alberte gdje je Edmonton u gostima "razmontirao" potpuno "očerupani" Calgary. Iako su Flamesu vrlo rano poveli 2:0 golovima Matt Stajana, sve nakon prvih pet minuta utakmice pripalo je Oilersima. Do kraja prvog perioda izjednačili su preko Sama Gagnera i Ryana Whitneyja, da bi u drugoj trećini riješili sva pitanja o pobjedniku.

Oilersi su protutnjali drugom trećinom dobivši je 3:0 uz sve golove postignute s igračem više. Počeo je Nail Yakupov, a potom su poentirali i Taylor Hall te Ryan Nugent-Hopkins. Istu stvar, samo bez power-playa Oilersi su ponovili u posljednjem periodu kada je dva uzastopna gola spojio Jordan Eberle, a konačnih 8:2 za Edmonton u Calgaryju postavio Yakupov. Najbolji su, pak, bili Hall s pet bodova od čega četiri asistencije i RNH koji je imao bod i asistenciju manje, uz naravno pogodak.

Novu laku pobjedu upisali su i Anaheim Ducksi, momčad iz vrha konferencije. Ducksi su slavili 5:2 protiv slabašnih gostujućih Dallas Starsa, a veliku partiju ubilježio je Ryan Getzlaf, kapetan Ducksa, koji je s pogotkom i dvije asistencije odveo svoju momčad do trijumfa. Također, Saku Koivu je asistencijom u toj utakmici došao na brojku od 800 bodova u karijeri.

Posljednja utakmica večer bio je sraz Minnesote i San Josea u Kaliforniji gdje je domaća momčad pobijedila 4:2. Utakmicu je obilježio fantastičan pogodak Dana Boylea, dok su Sharkse do pobjede odvela četiri različita strijelca i dvije asistencije Brenta Burnsa, koji su zajedno anulirali pogotke Coylea i Danyja Heatleyja za Minnesotu.

Foto: Wikipedia, Benjamin Reed

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos04.04.2013. u 11:32
    Razlog za slanje Gaborika van Rangersa je upravo Tortorella, tako da ne govori da će mu nedostajati
    ivos