Rukomet

Goluža: "Naše srce, navijači, dobra obrana i lagani golovi donijeli su pobjedu"

Iz Arene Zagreb: Damir Žbulj • subota, 06.04.2013.
Goluža: "Naše srce, navijači, dobra obrana i lagani golovi donijeli su pobjedu"
Foto: Davor Sajko

Puno bolje je hrvatska rukometna reprezentacija izgledala u Zagrebu, nego što je to bilo u četvrtak u Veszpremu. Uvjerljivom predstavom nadigrali su Mađare, početkom nastavka imali i devet pogodaka viška, no, na kraju je bilo dovoljno i četiri, za preuzimanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj Skupini 4 za odlazak na Euro u Danskoj. Izbornik je priznao da nije bilo lagano, ali srčanost igrača, uz podršku punih tribina, omogućili su im da izdrže do kraja i sačuvaju pobjedu s dovoljnom razlikom...

Nakon poraza u Veszpremu teško se bilo prisjetiti utakmice u kojoj je Hrvatska postigla manje od 20 pogodaka. U zagrebačkoj Areni sve je izgledalo puno bolje, već do odmora 15 lopti je završilo iza leđa Miklera, dok je uz dobru igru u nastavku dvoboja pobjeda ostala u Zagrebu, uz dovoljnih +4 i 30:26 za preuzimanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini.

Bilo je trke, ponovno je i obrana odradila svoj dio posla, uz izuzetno raspoloženog Alilovića u prvom dijelu, odličnog Domagoja Duvnjaka i sjajno raspoloženog Zlatka Horvata. Izbornik Slavko Goluža nije mogao naći zamjerku na predstavu svojih igrača:

"Srce igrača i podrška navijača"

"Naše srce je večeras donijelo pobjedu. Obrana je iznijela teret, večeras je ipak bilo više tih laganih pogodaka, a možemo biti zadovoljni jer smo razveselili punu dvoranu i sve naše navijače," naglasio je Keta, ali je i znakovito odgovorio na pitanje o odmaranju igrača u posljednje dvije kvalifikacijske utakmice, na gostovanju u Slovačkoj i kod kuće protiv Latvije: "Već smo pričali i o tome, svi žele doći, sve žele ponovni poziv na novo okupljanje. Ima još vremena, vidjet ćemo," zaključio je hrvatski izbornik.

"Čestitao bih prije svega svojim igračima na velikoj utakmici, kao i protivniku na fer i korektnoj borbi. Posebno bih pozdravio sve navijače, koji su nas bodrili i uz koje smo lakše stigli do pobjede i potrebne razlike."

Nije bilo lagano, priznao je Goluža: "Ova utakmica je za nas bila jako teška. Nakon poraza u Veszpremu, izgubili smo noć na putovanju, a umor se osjetio na našoj igri u drugom poluvremenu," jer, bilo je vidljivo kako hrvatskim rukometnim reprezentativcima ponestaje snage, bez obzira na brojne rotacije.

"Bili smo agresivni, uz puno rotacija u sastavu pokušali smo zadržati ritam igre i moram ponoviti kako je obrana ponovno bila puno bolji segment naše igre, nego napad," zaključio je izbornik Goluža.

Poraz u Mađarskoj uzdrmao je reprezentaciju, ali još na putu prema Zagrebu igrači i stožer su se dogovorili kako će svim silama pokušati uzvratiti: "Odmah nakon Veszprema pao je dogovor da ćemo dati sve od sebe da im uzvratimo. Najvažnije je kako smo ipak na prvoj poziciji."

Duvnjak: "Poraz u Veszpremu kao najveći motiv"

Domagoj Duvnjak odigrao je sjajnu utakmicu, mađarsku mrežu pogodio je sedam puta i bio je, uz Zlatka Horvata, prvo napadačko ime susreta. Nakon slabe partije u Veszpremu i poraza sigurno mu nije bilo lagano: "Čestitao bih svojim suigračima i stručnom stožeru an ovoj velikoj pobjedi. Zahvalio bih se i ovim prekrasnim navijačima na podršci."

Naglasio je Dule kako ga u zagrebačkoj utakmici nije vodio osobni motiv dokazivanja, nego želja za pobjedom protiv Mađara s dovoljnom razlikom za prvo mjesto: "Najveći motiv mi je bio taj što smo izgubili utakmicu u Mađarskoj, drago mi je što smo ih uspjeli svladati s više od dva pogotka razlike."

Mađarski izbornik mogao je nakon utakmice samo čestitati suparniku na pobjedi, a sigurno da mi nije bilo lako bez najboljeg igrača Laszla Nagya, koji je u Mađarskoj ostao zbog ozljede. No i Hrvatskoj su nedostajali Gojun, Bičanić, Štrlek, Čupić...

"Hrvatska je zasluženo pobijedila, u prvom poluvremenu odigrali su organizirano na svim pozicijama i demonstrirali su svoju kvalitetu. Kod kuće smo odigrali strpljivo, ali nismo mogli u Zagrebu ponoviti takvu partiju. Hrvatska je pokazala svoju kvalitetu, a realno, obje reprezentacije zasluženo imaju šest bodova."

"Jedan korak dijeli nas od Danske, no, ipak smo zadovoljni, jer je naša mlada ekipa odigrala dobro. Nismo imali dovoljno snage da u samo dva dana odigramo dvije ovako teške utakmice," kratko je zaključio mađarski izbornik Lajos Mocsai, koji ipak može biti zadovoljan, pogotovo poslije pobjede iz Veszprema gdje je napokon srušio Hrvatske nakon gotovo pet godina.

Pred Hrvatskom su još dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak u Dansku i bit će potrebno upisati pobjede kako bi se s prve pozicije otišlo na Euro. Sredinom lipnja prvo gostuju u Slovačkoj, a samo nekoliko dana kasnije pred svojim navijačima dočekat će Latviju. U sigurni smo, slavljeničkoj atmosferi.

Reprezentacija - Općenite utakmice

04.01.2020.
Hrvatska16:14 **Mađarska
06.04.2013.
Hrvatska30:26Mađarska
04.04.2013.
Mađarska20:18Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 12:34
    Bolje bi bilo Goluži da isproba mlađe igrače, a ne da forsira starije igrače za koje nema potrebe jer se zna što mogu ili ne mogu, (osim Laca koji je loš bio), bolje da da priliku mladima, jer onda kad će se neko ozljediti od starijih bit će tarapana jer neće biti mladih igrača sa iskustvom igranja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 03:51
    Ma koliko samo dvolican moras biti za davanje ovakvih izjava, sad je majstor skuzio da nam obrana valja i potvrdio to jos jednom, jer ono prvi put mu se omaklo, a madari sad kad su izgubili nisu igrali grubo kao prvi put nego su bili fer i korektan protivnik.
    Obrisan korisnik
  • Carobnjak06.04.2013. u 23:28
    Samo naprijed!
    Carobnjak