Nogomet

Iskupljenje u Kupu: I Slaven Belupo i Hajduk žele poboljšati sezonu

Ivana Strahija • srijeda, 10.04.2013.
Iskupljenje u Kupu: I Slaven Belupo i Hajduk žele poboljšati sezonu
Foto: Bruno Karadža

Nakon što je s terena odagnana voda, a atmosferske prilike smilovale se napetim nogometašima, ove srijede će u Koprivnici od 17 sati Slaven Belupo i Hajduk odigrati prvu utakmicu polufinala Kupa. Kako se Hajduk (i ove sezone) daleko pred kraj oprostio s borbom za prvaka države, a Slaven Belupo ima niz ne baš lijepih rezultata, obje strane priželjkuju pobjedu, koja bi im popločila put do finala...

Proljeće je konačno stiglo u Koprivnicu, pa je travnjak gradskog stadiona doveden u kakvi-takvi red, te će u 17 sati Slaven Belupo i Hajduk moći odigrati svoju utakmicu Kupa.

Tjedan dana odgode zbog kiše i močvare umjesto travnjaka u Koprivnici donijelo je za oba kluba malo dodatnog vremena za trening i pripremu važnog susreta. No, isto tako je odgoda donijela i još jedno kolo prvenstva, u kojem su oba takmaca upisala tek remije. Od Hajduka se svakako očekivalo bolje u Zaprešiću, s obzirom na bodovno stanje u svakoj od ekipa, a mnogo bolje mogli su i Farmaceuti, koji protiv Splita kod kuće nisu uspjeli zabiti gol.

Impotentnost napada novi trener Koprivničana nada se izliječiti ove srijede. "Kup je naša velika prilika i s obzirom na to da smo se igrački kompletirali, s optimizmom dočekujemo Hajduk. Nedostajat će nam samo oporavljenik Grgić te Brlek koji se u ponedjeljak priključio treninzima, dok su nam ostali igrači na raspolaganju", kaže Roman Sović.

Ujedno je Sović optužio kolegu sa splitske klupe za "čuvanje" i poštedu igrača: "Mislim da će u Koprivnici istrčati sasvim drukčija momčad i da je Krstičević čuvao svoje igrače za Kup." No, i sam je Sović štedio svog asa Mateasa Delića, koji je u subotu odradio svega 15 minuta, dok je najbolji strijelac u povijesti HNL-a Davor Vugrinec odigrao 20 minuta.

Farmaceuti, koji ove godine još nisu uspjeli nikoga pobijediti, misle da imaju formulu za pobjedu. Kako kaže trener, treba igrati jednako čvrsto i borbeno kao protiv Splita, stvoriti jednak broj šansi, no koju od njih i realizirati. U svakom slučaju, katastrofalno bi za domaće navijače bilo da Slaven Belupo odigra kao u 20. kolu prvenstva, kad ga je Hajduk na domaćem travnjaku ponizio, i iskoristivši lošu formu, slabo zalaganje i općenito bezvoljnost onih u dresovima Farmaceuta pobijedio s 2:0.

S druge strane, Hajdukovcima sigurno nije bilo sasvim svejedno neplanirano provesti tjedan dana daleko od doma, uz treninge u Zagrebu. Treneru Krstičeviću će nedostajati Mirko Oremuš, dok su pod znakom upitnika prvotimci Ivan Vuković i Mario Maloča. Kako je naglasio strateg Splićana, igrat će samo oni koji budu mogli, a od svega mu je najvažnije da se u Koprivnici poštuje fair-play zbog potencijalno teškog terena i posljedične opasnosti od ozljeda. "Već je pomalo i suvišno govoriti kako nam fali dosta igrača, ali mi to uvijek nadoknadimo kroz fanatizam i odanost prema Hajdukovom dresu."

Što se imperativa pobjede tiče, Krstičević najavljuje prepoznatljivu Hajdukovu igru, od koje neće odustati ni zbog travnjaka ni zbog izostanaka igrača, te dodaje: "Kup nam je jako važan, ovo je utakmica generacije, jer osvajanje trofeja je bio i naš san uoči početka prvenstva. Tada smo se samo nadali, imali smo neke druge želje u tom trenutku, ali momci su to svojim zalaganjem zaslužili. Došli smo do toga da smo barem konkurentni svima u pohodu na taj trofej, a bilo bi suludo tvrditi da smo favoriti, jer tu su još Lokomotiva, Slaven i Cibalia."

Što se statistike dvaju takmaca tiče, Slaven Belupo u Hajduk susretali su se dosad ukupno 45 puta, 25 puta su pobijedili Splićani, pet puta Koprivničani, a 15 puta je upisan remi. Splićani su zabili 70 golova, a 30 je postigao Slaven Belupo. U Kupu su Hajduk i Slaven Belupo imali nekoliko okršaja, a do sad je iz svakog od njih splitski sastav uspio izaći kao pobjednik.

U sezoni 1997/1998. Hajduk je izbacio Slaven Belupo iz Kupa s 3:1 u osmini finala, dok je u sezoni 1999/2000. to isto učinio u četvrtfinalu (0:0, 2:1). Idući su se puta protivnici susreli u sezoni 2008/2009. gdje je opet u četvrtfinalu Hajduk bio bolji, dvaput je odigrano 0:0, a onda je u pucanju s bijele točke uspješniji bio Hajduk sa 7:6.

Hoće li Slavenu uspjeti ove sezone prekinuti tu tradiciju, gledatelji mogu saznati danas od 17 sati. Prijenosa na žalost na TV programima neće biti.

Hrvatski kup, polufinale, 1. utakmica:
Slaven Belupo - Hajduk, 17 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Piše: Petar Jenjić

    Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava10.04.2013. u 16:59
    ajmo BILI Tići.....naprid.........
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 14:58
    Mislim da hajdukovog navijača od svih sudačkih previda,prevara i svega negativnog što se spominje u zadnje vrijeme, najviše boli činjenica da njihov trener izjavi : "...a bilo bi suludo tvrditi da smo favoriti, jer tu su još Lokomotiva, Slaven i Cibalia."...Može li tko zamislit ovakvu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido10.04.2013. u 13:37
    Pa sta im fali, u Zagrebelu su imali bolje uvjete za treniranje nego u Splitu!
    nido
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 11:15
    da al triba platit
    Obrisan korisnik
  • maniacx10.04.2013. u 10:06
    Biti će prijenos na Hajduk.hr tko želi gledati...
    maniacx