Košarka

Cibona ponovno "krvarila" za pobjedu, Blassingameova tricaška serija slomila Žute

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 16.04.2013.
Cibona ponovno "krvarila" za pobjedu, Blassingameova tricaška serija slomila Žute
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je nastavila pobjednički niz na početku Lige za prvaka. Vukovi su u šestom kolu kod kuće pobijedili Split, uz odluku u posljednjoj četvrtini, kada je Žute s četiri trice u manje od pet minuta potopio Jerel Blassingame. Gostujuća momčad je u Zagrebu ponovno igrala s mlađim sastavom, s kojim nastupaju u prvenstvu, a držali su se jako dobro najvećim dijelom utakmice...

Ostavljajući za sobom još jednu utakmicu u kojoj im je nedostajala konstanta, Cibona je u šestom kolu proslavila i šestu ovosezonsku pobjedu u Ligi za prvaka. Cibosi su sa 79:61 bili bolji od Splita, koji je još jednom bio nekompletan, bez Nikole Vujčića, Srđana Subotića, Ivana Mimice, Tonija Dijana i Vedrana Vukušića. Od svih njih, Subotić je bio u sastavu i na zagrijavanju, ali bez ulaska u igru.

Iz standardne rotacije, u momčadi Danijela Lutza nije bilo jedino Davora Kusa, a takvi, puno kompletniji, Cibosi su došli na svoje tek u posljednjoj četvrtini. Nakon što je zbog pet osobnih pogrešaka gostima prvo ispao Toni Katić, a nešto kasnije Josip Sobin, put Vukova prema pobjedi postao je još jednostavniji.

Gosti došli pola sata prije utakmice

U svojim problemima s putovanjima na gostovanja, Split je skoro zakasnio na početak ovog susreta. Krenuli su u 11 sati, a usporio ih je kvar dok su stali na odmorištu kod Karlovca, zbog čega su za preostali dio puta trebali dočekati drugi autobus. Stigli su pola sata prije početnog podbacivanja.

"Da smo došli dva sata ranije, bili bismo iznenađeni da je sve normalno", našalio se Mladen Erjavec poslije utakmice, dodajući da ih nije uhvatila panika da će zakasniti.

U prvom poluvremenu Cibona je bila u sličnim problemima kao u prošloj domaćoj utakmici, u teško izborenoj pobjedi nad Zagrebom. Kao i Mravi u tom susretu, i Žuti su jako puno dobili zonskom obranom, za koju se Mladen Erjavec odlučio u završnici prve i ostao s njom i u drugoj četvrtini, sasvim usporivši napad Vukova. Ponajprije zbog obrane, Split je tijekom prvih 20 minuta ostao u igri, a na 15-minutni predah u svlačionicama otišao s vodstvom, s 32:31 na semaforu.

Cibonu je od još teže situacije spašavalo što su bili dobri u napadačkom skoku, s 11 uhvaćenih lopti na tom kraju parketa, no sve ostalo nije bilo na razini. Osobito je vrijedan izdvajanja bio šut Vukova za tricu u prvom poluvremenu, samo 1/10, u pokušaju da probiju Splitovu zonu.

Iz domaćeg kuta gledanja, dobra su bila samo dva razdoblja u prvoj četvrtini. Predvođeni Šarićem i Žižićem, Vukovi su došli do male prednosti u prve četiri minute, najviše s +3, dok su potkraj prve dionice otišli do 23:19, a rano u drugoj i do dotad najvećih +6, 25:19. Ipak, uz mini-seriju od 6:0, Split se pet minuta do poluvremena vratio u egal, a tricom Siriščevića iz kuta, nakon prvih 20 minuta došao je i do zasluženog minimalnog rezultatskog plusa.

Ferry uz parket, Kukoč u svečanoj loži

Otkako je Dario Šarić došao u Cibonu, u Domu Dražena Petrovića već je bilo dosta skauta NBA klubova, a ovog utorka došao je i jedan generalni menadžer kluba, Danny Ferry, koji taj posao obavlja u Atlanta Hawksima. Ferry je prvo poluvrijeme odgledao uz parket, kasnije se smjestio u svečanoj loži, u društvu Nevena Spahije, a vjerojatno nećemo pogriješiti u nagađanju da je i ovog puta "magnet" bio Šarić.

No, Danny Ferry nije bio jedini bivši NBA igrač koji je pratio ogled Cibone i Splita. U svečanoj loži Doma Dražena Petrovića bio je i Toni Kukoč, gledajući što će na ovom gostovanju napraviti klub u kojem je počeo karijeru.

Žuti ni u trećoj četvrtini nisu pali u veći zaostatak. U toj dionici je najviše "na sceni" bio sudački trojac predvođen Tomislavom Vovkom, prvo s dosuđenom trećom i četvrtom osobnom Dariju Šariću u prvoj minuti drugog poluvremena, oba puta na Filipu Kraljeviću, a u završnici četvrtine s nekoliko odluka koje su naljutile Splićane. Dvije nadvojbenije bile su dosuđeni peti Katićev prekršaj, u postavljanju u pokušaju da izbori probijanje DJ-a Strawberryja, pa četvrti prekršaj Sobina na Blassingameovu prodoru uz čelnu crtu.

Poslije tog faula, Splitova klupa dobila je tehničku zbog prigovora, što je Cibona iskoristila za privremeno odvajanje na 49:44. No, u posljednjih 10 minuta ušlo se gotovo izjednačeno, s 51:49 za Vukove.

Bez Katića i s ovog utorka neraspoloženim Paolom Marinellijem u organizaciji igre, Split je savim potonuo u završnoj dionici. Cibonu je s tri uzastopne trice pokrenuo Jerel Blassingame, predvodeći odvajanje domaćina do 64:49 na ulasku 34. minutu, sa sveukupnom serijom od 15:0 koja je prelomila utakmicu. Blassingame je nešto kasnije zabio još jednu tricu, za najvećih 70:51 za Vukove, što je momčad Danijela Lutza i zadržala bez većeg pada u preostalom razdoblju do posljednje sirene.

Blassingame je završio s 25 poena, 22 u drugom poluvremenu, sa 6/8 za tricu, a dodao je i šest asistencija. Andrija Žižić pridružio se sa 16 poena i pet skokova, DJ Strawberry s 12 poena, pet skokova i tri osvojene lopte, a prekršajima opterećeni Dario Šarić s 10 poena i četiri skoka, uz tri izgubljene lopte.

Ivan Siriščević ubilježio je 24 poena i sedam skokova za Žute. Filip Kraljević pridružio se s 11 poena, četiri skoka i tri blokade, a Josip Sobin s 10 poena, osam skokova i dvije blokade.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2013. u 12:51
    Sve to stoji. Ne sumnjam da ima djece talentirane i dalje. Samo interes za košarku u Splitu je nikakav. Ovi koji vode grad valjda ni neznaju gdje je dvorana . Nedaju pare koje kako vidim ni nemaju. Njima je u glavi samo nogomet. Neznaju ni za košarku a kamoli za veslanje, jedrenje, vaterpolo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov17.04.2013. u 16:35
    ti onda nemaš pojma koliko dice danas u st-u trenira i košarku i vaterpolo i rukomet, ali nemaju di. klubovi nemaju za toj dici sendviče dat i bocu vode kad idu iz st-a u šibenik, trogir il makarsku, a čim neki mulac uvati 16-17 godin, zagreb ga otima i ne pita- izrazita centralizacija čitave... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 15:13
    Eto - službeno proglašen od FIBE "Najbolji košarkaški klub prošlog stoljeća" nema za hotel. To je nama naša borba dala... Pjesma od partizana izgleda vredi i danas ! Inače imam osječaj da je jedini sport u Splitu Hajduk. Za ostalo se nema vremena ni volje. Poseljačio je strašno taj naš Split. A ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 13:26
    pa da su nasli nekog sponzora koji bi im mogao platiti hotel 2 dana nebi bilo problema...ali posto je u ovoj drzavi moguce gotovo sve dogodi se da taj isti Split ima za sponzora firmu u stecaju[/QUOTE]Dalmacijavino ne sponzorira Splita nego obrnuto! Reklamu na dresu nose besplatno. Sponzor se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Hektor33317.04.2013. u 09:18
    nemoj se s tim ni šaliti
    Hektor333