Rukomet

Kopljar i Čupić sjajni, Štrlek se vratio u formu

Ivana Strahija • ponedjeljak, 06.05.2013.
Kopljar i Čupić sjajni, Štrlek se vratio u formu

U tjednu za nama dobre su vijesti stigle iz Francuske, gdje je Marko Kopljar ponajbolji igrač PSG-a, s kojim je izborio i finale Kupa. U Poljskoj pak Ivan Čupić nastavlja s odličnim utakmicama nakon oporavka od ozljede, a u formu se, čini se, vratio i Manuel Štrlek...

Pripremili: Ivana Strahija, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrači tjedna

Marko Kopljar (PSG Handball): Momčad PSG-a tjedan dana nakon što je osigurala naslov prvaka Francuske izborila je i finale francuskog Kupa. Rezultatom 33:29 bolja je bila od Dunkerquea, a u susretu u kojem su se Parižani uspjeli odvojiti tek u drugom poluvremenu ponovno je najbolji bio hrvatski reprezentativac. Uz standardno obrambeno izdanje na visokoj razini Kopljar se u strijelce upisao sedam puta, najviše u redovima svoje momčadi. Svom je učinku dodao jedno isključenje, jedan promašaj i nekoliko asistencija.

Ivan Čupić (Kielce): U dva je dana Kielce odigralo dva susreta polufinalne serije za titulu prvaka Poljske, protiv momčadi Azoty Pulawy. U prvoj utakmici bilo je rekordnih 49:21, od čega je Čupićevih bilo 11 pogodaka iz 11 šuteva, dok je u drugoj utakmici bilo 39: 23, a Čupić je zabio 7/11. Osamnaest golova Chupa Chupsa razgalilo je srca navijača Kielcea u pohodu na pehar.

Ugodno iznenađenje

Manuel Štrlek (Kielce): Nakon što je jedno vrijeme proveo oporavljajući se od ozljede zadobivene još na Svjetskom rukometnom prvenstvu, a potom je odradio i par utakmica u kojima nije impresionirao, Štrlek je konačno naštimao nišan i u dvije utakmice polufinala poljskog play-offa imao 6/7 i 6/8.

Forma u usponu

Zlatko Horvat: (CO Zagreb) Aktualni regionalni rukometni prvak u tjednu iza nas sa svojom je prvom i najjačom postavom snage odmjerio s rukometašima Karlovca koji su na koncu svladani nešto teže od očekivanog da bi potom za nekoliko dana u novom prvenstvenom dvoboju, ovoga puta sa Siscijom, priliku dobili i mlađi igrači koji Zagreb predvode do itekako uvjerljive pobjede. Kapetan CO Zagreba ponovno je bio najbolji među Zagrebašima u Karlovcu gdje se sedam puta upisao u strijelce, dok je u Sisku zabio dva pogotka i potom prepustio svoje mjesto mladom i u petak raspoloženom Jerku Matuliću.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Odradio je vrlo dobar nastup na gostovanju u Hamburgu u sklopu 29. kola Bundeslige. Lübbecke je odlično iskoristio umor HSV-a nakon napornih polufinalnih utakmica Lige prvaka i upisao gostujuću pobjedu rezultatom 31:26. Hrvatski reprezentativac bio je odličan na obje strane terena. U obrani se istaknuo blokovima i ukradenim loptama, a usput je zaradio i jedno isključenje. U napadu je također bio razigran, podijelio nekoliko odličnih asistencija i zabio pet golova iz osam pokušaja.

Hrvoje Batinović: (CO Zagreb) U proteklom je tjednu momčad iz glavnog hrvatskog grada ostvarila dvije nove i važne pobjede na svom putu ka obrani naslov hrvatskog prvaka. Prvo je nešto teže pao Karlovac nakon čega na red dolazi desetkovana Siscia koja biva potpuno nadvladana. Iako u ogledu početkom tjedna nije zaigralo, lijevo krilo CO Zagreba u Sisku je pet puta zatreslo mrežu domaćina.

Josip Valčić: (CO Zagreb) Hrvatski prvak proteklog je tjedna osigurao dvije nove pobjede u Ligi za prvaka. Početkom je tjedna bio bolji od Karlovca da bi nekoliko dana kasnije savladao i Sisciju. U novim dvjema pobjedama svoje momčadi Zagrebov dokapetan sudjelovao je s pet, odnosno, četiri pogotka.

Na standardnoj razini

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U utakmici 29. kola Bundeslige HSV je u svojoj dvorani poražen od Lübbeckea 31:26. Srednji vanjski hrvatske reprezentacije bio je najbolji od Hrvata u HSV-u, no nije odigrao utakmicu na svojoj najvišoj razini. Postigao je pet pogodaka, ali mu je za to trebalo čak 13 pokušaja. "Krivac" za slabiju realizaciju je i odlični vratar Lübbeckea Nikola Blažičko, koji je zaustavio brojne Duvnjakove pokušaje. U napadu se Duvnjak još istaknuo s nekoliko lijepih asistencija i dva izborena sedmerca. Trudio se i u obrani, no nije bilo dovoljno za pobjedu HSV-a.

Petar Metličić (Montpellier): Tvrdu i čvrstu utakmicu odigrali su u polufinalu francuskog Kupa Montpellier i Nantes. Branitelj naslova na kraju je slavio s dva razlike (31:29), a minute na terenu u toj je pobjedi skupio i Petar Metličić. U ovoj vrlo bitnoj utakmici nekadašnji kapetan Hrvatske koncentrirao se na svoje obrambene zadaće pa je tako dvoboj završio bez šuta na protivnička vrata. Pred kraj susreta zaradio je tek jedno isključenje.

Igor Vori (HSV Hamburg): Hrvatski pivot po običaju je odradio veliki dio posla za HSV na obje strane terena. U porazu od Lübbeckea odradio je veliki dio posla u obrani, u napadu je izborio dva sedmerca, ali realizacija ga baš nije služila. Prema Lübbeckeovom vrataru Blažičku pucao je četiri puta, a svladao ga samo jednom.

Marino Marić (CO Zagreb): 23-godišnji pivot Zagreba je s momčadi odradio dvije utakmice u Ligi za prvaka. Protiv Karlovca se nije upisao u strijelce, ali je zato u susretu protiv Siscije imao vrlo dobrih 5/6, a dobio je i jedno isključenje.

Željko Musa (Kielce): I dalje nema problema s hrvatskim pivotom u redovima Kielcea. Svoje zadatke Musa odrađuje ozbiljno i savjesno, a u izazovima u polufinalu završnice poljskog prvenstva dodao je i stopostotni učinak od tri gola iz tri pokušaja.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Lisice su u utakmici 29. kola Bundeslige pobijedile Rhein-Neckar Löwen, a Ninčević je tom trijumfu pridonio s tri pogotka. Dva je zabio u prvom, jedan u drugom poluvremenu, a imao je samo jedan neuspješni pokušaj.

Lovro Šprem (CO Zagreb): I lijevom krilu Zagrebaša trener je dozirao minutažu, pa je protiv Karlovca Šprem dobio više minuta i uspio postići pet pogodaka iz pet pokušaja, uz još četiri asistencije, dok je protiv Siščana Šprem stigao tek jednom zatresti mrežu.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Uspješan je tjedan iza španjolskog viceprvaka, naime, nakon ispadanja iz Lige prvaka vrijeme je bilo da se momci Talanta Dujšebajeva okrenu novim rukometnim izazovima, točnije, završnom turniru Kupa kralja. Na putu prema obrani naslova u ovome natjecanju momčad iz Madrida prvo je u polufinalu sjajnom predstavom nadvladala Barcelonu da bi dan kasnije na posljednjoj prepreci bila uvjerljivo bolja od domaćina turnira, Naturhouse La Rioje. Na putu svom prvom trofeju u crveno-bijelom dresu hrvatski virtuoz ponovno se pokazao u dobrom svijetlu čemu je ukupno pridodao tri pogotka.

Denis Buntić (Kielce): Buntić dobro drži desnu stranu momčadi Kielcea, a u dva je susreta protiv ekipe Azoty Pulawy postigao četiri pogotka.

Stipe Mandalinić: (CO Zagreb) Rukometaši CO Zagreba prošlotjednim slavljima nad Karlovcm i i Siscijom nastavili su svoj pobjednički niz u domaćem prvenstvu čime su još više zakoračili ka novom naslovu prvaka Hrvatske. U ogledu sa svojim donedavnim suigračima mladi Zagrebov lijevi vanjski dobio je tek pokoju minutu u kojoj nije imao priliku upisati se u listu strijelaca, dok je momčadi iz Siska zabio tri gola.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) U proteklom je tjednu momčad Atletico de Madrida odradila odličan posao te se uzdigla nakon ispadanja iz natjecanja za prvaka Europe da bi koncem tjedna obranila titulu osvajača španjolskog Kupa kralja. Nakon polufinalnog sjajnog slavlja nad Barcelonom španjolski je viceprvak u finalu nadasve uvjerljivo svladao La Rioju te je podigao prvi ovosezonski trofej. Hrvatski reprezentativac svojoj je momčadi pomogao odrađivanjem svojih standardnih obrambenih zadaća kojima je pridodao i tri gola.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Vrlo dobro je odrađivao obrambene zadatke za svoj klub i pomogao mu na putu do pobjede protiv Rhein-Neckar Löwena. Skrivio je jedan sedmerac i usput zaradio isključenje na dvije minute, a u napadačkim akcijama po običaju nije sudjelovao.

Luka Stepančić (CO Zagreb): U dva se susreta Premijer lige Stepančić opet pokazao razmjerno velikim potrošačem lopti. Protiv Karlovca je od deset šuteva pet pospremio u mrežu protivnika, dok je protiv Siscije imao 2/6, ali i jednu asistenciju.

Mate Šunjić (Nexe): Vratar Našičana svjedočio je prvoj pobjedi Nexea u Ligi za prvaka - s klupe, pošto je trener Kasim Kamenica odlučio odmarati ga za iduće kolo, a mrežu su branili Perica Lelić i Josip Pivac. U utakmici protiv Poreča Šunjić je dobio minutažu i upisao šest obrana.

Filip Ivić: (CO Zagreb) Ponovno je uspješna i vrlo dobra bila momčad hrvatskog prvaka. U proteklom je tjednu, naime, ostvarila dvije nove sigurne pobjede na putu ka svom konačnom cilju, osvajanju naslova prvaka Hrvatske bez ijednog upisanog poraza. Prvo su Zagrebaši početkom tjedna teže od očekivanog svladali Karlovac da bi potom krajem tjedna uvjerljivo bili bolji od Siscije. Mladi hrvatski vratar u dvoboju s Karlovčanima upisao je sedam obrana, dok je u Sisku skinuo pet lopti.

Forma u padu

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): U domaćem porazu HSV-a od Lübbeckea napadački mu ništa nije polazilo za rukom. Tri puta je šutirao prema suparničkim vratima i nijednom nije pronašao put do mreže. Imao je i tehničkih pogrešaka, a dijelom se iskupio nešto boljom igrom u obrani.

Nikola Špelić (Maribor Branik): Nakon ispadanja iz četvrtfinala Kupa EHF od njemačkog Göppingena za samo jedan pogodak u dvije odigrane utakmice, rukometaši Maribora proteklog su se tjedna vratili prvenstvenim obvezama. U goste im je u njihovu dvoranu stigao aktualni, a kako stvari stoje i budući prvak, ekipa Gorenja iz Velenja. Gosti su demonstrirali svoju snagu i pregazili psihički i fizički umornog suparnika s neugodnih 17 golova razlike. Nikola Špelić je u porazu Maribora sudjelovao s tri postignuta pogotka. Za vikend nije imao prvenstvenih obveza, pošto je slovenska reprezentacija igrala dvije prijateljske utakmice s Njemačkom. Maribor se trenutno nalazi na četvrtoj mjestu s bodom zaostatka za Cimosom iz Kopra i još uvijek je u velikoj borbi za osvajanje treće pozicije na ljestvici.

Robert Markotić: (Meškov Brest) Momčad bjeloruskog Meškov Bresta u proteklom je tjednu ostvarila odličan uspjeh te je pobjedama nad ekipama Victorije Regije, Kronona i SKA osvojila memorijalni turnir odigran u čast Anatolija Petroviča Meškova. Bivši igrač našičkog Nexea u tjednu iza nas jednom se, u susretu s rukometašima Kronona, upisao u listu strijelaca.

Klupa, tribina, doktori

Vedran Zrnić (Gummersbach): Svoju utakmicu 29. kola Bundeslige Gummersbach je odigrao ranije pa su njegovi igrači prošlog tjedna mirovali.

Damir Bičanić (Chambéry): Francuski klubovi, izuzev polufinalista Kupa, ovoga tjedan nisu imali natjecateljskih zadaća. Osim toga, hrvatski reprezentativac u dresu Chambéryja u fazi je oporavka nakon lakšeg operativnog zahvata.

Mirko Alilović (Veszprém): Mađarski prvak u subotu je odradio prvenstveni dvoboj protiv Tatabányje te je stigao do 35:22 slavlja. Zbog ozljede koju je zaradio u dvoboju s Kielom Alilović nije bio u konkurenciji za nastup.

Ljubo Vukić: (Meškov Brest) U tjednu u kojem je njegova bjeloruska momčad osvojila turnir održan u čast Anatolija Meškova kapetan Meškov Bresta zbog zdravstvenih razloga nije mogao pomoći svojim suigračima.

Foto: Facebook, PSG Handball

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.05.2013. u 11:50
    bravo naši legionari
    Obrisan korisnik
  • ZooM07.05.2013. u 00:44
    Opet nema Sulića ali ima Balića i Metličića, oni su reprezentativci a Sulić nije?
    ZooM
  • Obrisan korisnik06.05.2013. u 21:49
    zašto, ali zašto, Marko tako ne igra i u reprezentaciji... Slavko, hoćemo odgovore!!!
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools06.05.2013. u 21:26
    kako vas nije sram stavit josipa valcica na ovaj spisak, sramota, i vi ste na gopcevom platnom spisku
    DeceiverOfFools