Košarka

Subotić "triple-doubleom" vodio splitsku mladost do pobjede protiv Zagreba, odlični Siriščević i Bender

S Gripa:Bernard Jurišić • utorak, 07.05.2013.
Subotić "triple-doubleom" vodio splitsku mladost do pobjede protiv Zagreba, odlični Siriščević i Bender
Foto: Bruno Karadža

Sjajni Srđan Subotić nije dozvolio da ovaj veliki dan u povijesti splitskog kluba prođe nezapažen. Triple-doubleom s 11 poena, 11 skokova i 10 asistencija splitski je razigravač na blagdan svetog Duje povukao splitsku mladost do pobjede protiv Zagreba...

Na današnji dan prije točno četvrt stoljeća splitski je klub pobijedio Partizan u majstorici finala prvenstva Jugoslavije i krenuo u pohod na tri uzastopne europske krune. 25 godina kasnije, opet na Svetog Duju, daleko praznije tribine i daleko manje drame i euforije dočekalo je okršaj Splita i Zagreba u Ligi za prvaka. Ipak, Srđan Subotić se pobrinuo da se i ovaj Sveti Duje zapamti.

Splićani su u utakmicu ušli s čak šestoricom "poletaraca", četvoricom juniora i dvojicom kadeta. Bila je to nagrada najboljima za osigurane plasmane na finalne turnire juniorskog i kadetskog prvenstva, ali i nužda zbog velikog broja ozlijeđenih Žutih seniora.

Debitirao i mlađi Bender

Skupini ozlijeđenih i nespremnih (Vujčić, Vukušić, Mimica, Dijan, Vuković, Krušlin) priključio se i Filip Kraljević, koji je na prošloj utakmici u Zadru ozlijedio prst. Stoga su u seniorski kadar za utakmicu protiv Zagreba pozvana i dvojica kadeta - Dragan Bender i Ante Žižić, te junior Filip Krajina.

16-godišnji Dragan priključio se tako dvije godine starijem bratu Ivanu Benderu, koji je ugodno iznenadio dobrim partijama u zadnjim kolima. A s bratom bi se na istom parketu uskoro mogao naći i Žižić, čiji 17 godina stariji brat Andrija u petak s Cibonom dolazi na Gripe.

Zagreb je bolje otvorio utakmicu i čak sedam početnih minuta nije promašio ni jedan šut. Vodili su gosti 10:16, no kad im je malo stao šut Splićani su se vratili i izjednačili na 18:18.

Drugu četvrtinu opet su otvorili gosti prednošću 20:26, no onda se otvorilo domaćinima. Seriju od 13:0 asistencijama je "zakuhao" raspoloženi Subotić, a egzekuciju su obavila dva Ivana - Siriščević i Bender. Na poluvrijeme su Splićani otišli s prednošću 45:39.

Treću četvrtinu Splićani otvaraju s 8:0 za 53:39, ali potom šest minute nisu uspjeli zabiti. No, nije ni Zagreb blistao u napadu pa su domaćini u posljednju četvrtinu unijeli prednost 57:48.

Zagreb se prišuljao na 73:68 dvije minute prije kraja, ali Subotić je s linije slobodnih bacanja postigao zadnje poene koji su mu bili potrebni za "triple-double" i konačno prelomio utakmicu na splitsku stranu.

Subotić je obilježio ovu večer s 11 poena, 11 asistencija i 10 skokova, prvi "triple-double" u Hrvatskoj ove sezone, drugi Subotićev u karijeri. Odlične partije pružili su i Siriščević (26 poena) i Ivan Bender (17 poena, pet asistencija), Sobin je zabio 12 poena, uz osam skokova i pet asistencija. Kod Zagreba je najefikasniji bio Krapić sa 17 poena, 15 su ubacili Novačić i Mileković.

Mladen Erjavec, trener Splita: "Čestitke igračima na svemu što su danas odigrali. Malo su se oslobodili igrači, imaju puno veću vjeru u sebe i to se vidi. Zadovoljni smo pobjedom, zadovoljni smo svime što smo napravili u ovoj Ligi za prvaka s obzirom na sve što nas prati. Benderova najveća kvaliteta je što igra vrlo jednostavno i jako brzo razmišlja. Ta njega jednostavnost nama daje veću kvalitetu. Siriščević već mjesec dana igra s ozljedom ramena, ni danas nije trebao igrati, ali stisnuo je zube i odigrao sjajnu utakmicu. I njemu se moram javno zahvaliti."

Danijel Jusup, trener Zagreba: "Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi i u nekim fazama je stvarno lijepo bilo gledati kako igraju čak i meni kao gostujućem treneru. Mi smo defanzivno jako loši u ovoj ligi i već treću utakmicu protiv nas bude netko igrač kola, danas će to biti Subotić. Mislim da smo dosta mekani, s malo više vjere i želje bi i rezultat bio neizvjesniji."

Srđan Subotić, Split: "Lijep je osjećaj ostvariti 'triple-double', gušt je to napraviti drugi put u karijeri i pritom pobijediti. U nekim fazama smo igrali jako lijepu košarku, svi smo sudjelovali u igri, izgledalo je to jako dobro. Momci se trude i daju sve od sebe, vidi se da razumiju košarku i dubro su se uklopili. Dobro će im doći ove utakmice da nauče neke sitne trikove koji se događaju u seniorima."

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.05.2013. u 15:34
    Pa prijatelju od ovih 10-ak klinaca koji su odlično igrali (i to mnogi u punoj minutaži) tebe bode u oko Subotić koji je uzgred odigrao neviđeno. Pa da si ti trener i da ti neki veteran tako odlično igra da li bi ga stavio na klupu. Imaš na terenu veterana i 4 balavca. Šta bi ti još !!??
    Obrisan korisnik
  • loozer08.05.2013. u 17:07
    Vujo je vjerovatno digao ruke od splitske košarke i puna mu je kapa svega, misliš li onda da bi i subotića forsirali da je to "plansko odmaranje starijih igrača", jer na toj poziciji ima katića kojem je minutaža prijeko potrebna da se vrati nakon ozljede i marinelija. najviše mi je žao Vuje koji je... [više na forumu]
    loozer
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 16:44
    odlična igra žutih. napokon je to izgledalo dobro. Nadam se samo da ova utakmica nije izuzetak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 12:33
    subotić mora ić u sloveniju na ep.....ali kao navijač....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 11:51
    nije gori od Lutza, takvog nema!!!!
    Obrisan korisnik