Nogomet

Hrvatska i protiv Rusije ostala bez pobjede i postignutog pogotka, odluka o polufinalu u subotu

Damir Žbulj • srijeda, 08.05.2013.
Hrvatska i protiv Rusije ostala bez pobjede i postignutog pogotka, odluka o polufinalu u subotu
Foto: Mišo Gulić

Izabranici Ivana Gudelja do 17 godina starosti na susretu drugog kola Europskog prvenstva ponovno nisu stigli do pobjede. Osim u jednom razdoblju početkom nastavka utakmice, bili su bolja ekipa od Rusije, ali opet je izostala realizacija. Odluka o polufinalistima ovog natjecanja tako će pasti u subotu, kada Hrvate očekuje posljednji dvoboj u skupini B, protiv Ukrajine.

Hrvatska - Rusija 0:0 (0:0)

EP U-17, 2. kolo, Skupina B
Zlate Moravce, Slovačka

Suci: Dunauskas (LIT); Kostadinov (MAK), Vassyutin (KAZ)

Hrvatska: Marić, Stolnik, Mamić, Ćaleta-Car, Prce, Šunjić, Bašić (Murić 53'), Roguljić, Halilović, Vojković, Brodić (Lulić 62')
Izbornik: Ivan Gudelj

Rusija: Mitrjuškin, Lihačev, Hodžhanijazov, Jakuba, S. Makarov, Paršikov, Buranov (Barinov 41'), Golovin (Rudkovski 51'), A. Makarov (Žemaletdinov 67'), Zuev, Majrovič.

Europsko prvenstvo za igrače do 17 godina starosti Hrvatska je otvorila podjelom bodova s Italijom te su protiv Rusa morali izbjeći poraz kako bi im u posljednjem kolu ostale šanse za plasman u polufinale.

Izbornik Ivan Gudelj odlučio se na teren poslati identičan početni sastav baš kao i u prvom kolu, kada su protiv Talijana Hrvati dominirali većim dijelom utakmice, ali su na kraju ipak ostali bez pobjede.

Sličan je tijek imalo i prvo poluvrijeme dvoboja drugog kola, iako su se i Rusi prezentirali kao dostojan protivnik, koji je sposoban ugroziti hrvatska vrata.

Nakon uvodnog ispitivanja snaga prvi su se u prilici našli Hrvati kada je svoj udarac isprobao Roguljić, međutim ruski vratar sigurno je zaustavio njegov pokušaj. Ubrzo su odgovorili pokušajem i Rusi, ali hrvatski čuvar mreže Marić također je bio na mjestu.

U 16. minuti Ćaleta-Car pokušao je iskoristiti jedan ubačaj iz kuta Halilovića, međutim niti to nije dovelo do promjene rezultata.

U drugom dijelu prvog poluvremena igra se rasplamsala, no, iako su svoje šanse imali i Rusi, Hrvatska ima za čim žaliti.

Bašić je na isteku pola sata dvoboja imao fantastičnu prigodu za 1:0, ali nije loptu smjestio u okvir gola, nego je ona otišla pored vratiju, dok se isti igrač mogao proslaviti i tri minute prije odlaska na predah, kada je njegov udara ipak zaustavio vratar Mitrjuškin. Hrvatska je uputila pet udaraca prema suparničkim vratima, od čega su dva bila u okvir gola.

U drugih 40 minuta susreta ruski je izbornik krenuo s jednom zamjenom u veznoj liniji, uskoro je napravio i drugu promjenu, što se odmah vidjelu u igri njegove ekipe, koja je povećala pritisak na hrvatska vrata. Nakon nekoliko pokušaja, u 52. minuti Zuev je bio opasan te je morao intervenirati Marić. U nastavku akcije Sergej Makarov propustio realizirati veliku prigodu, lopta je ipak otišla pored gola.

Junak i tragičari

Dobrom partijom protiv Rusa iskazao se vratar Marko Marić, koji je posebno početkom nastavka bio na velikim mukama te je s nekoliko dobrih intervencija tijekom čitavog susreta sačuvao hrvatsku mrežu netaknutom. S druge strane u kategoriju tragičara može se smjestiti Bašića i Roguljića, koji su uspjeli promašiti nekoliko dobrih prilika pred ruskim vratima. Hrvatska i u drugoj utakmici na turniru nije primila, ali niti postigla pogodak.

Reagirao je tada i Gudelj, izvadio je Bašića, u igru u 53. minuti stavio Murića te je ipak uspostavljena ravnoteža na terenu. U posljednjih 20 minuta zaigrao je i Lulić umjesto Brodića.

Novi dobar pokušaj Hrvatske bio je osam minuta prije kraja, ovaj put iz prekida. Ubacio je Lulić, a Roguljić nije natjerao na intervenciju ruskog vratara.

U samoj završnici pritisnuli su Gudeljevi odabranici, Murićev pokušaj ruski vratar odbio je samo do kornera, međutim, nije bilo dovoljno vremena za pobjedonosni pogodak, iako je Hrvatska pokazala ponovno svoje pravo lice u posljednjim minutama.

Zadnja velika prilika bila je ona Roguljića u sučevoj nadoknadi, ali i taj je pokušaj otišao pored ruskih vratiju.

Odluka o sudionicima polufinala tako će pasti u subotu 11. svibnja kada s početkom od 19.30 sati Hrvatska igra protiv Ukrajinaca.

EP U-17, Skupina B, tablica:
1. Rusija 2 - 4
2. Italija 2 - 4
3. Hrvatska 2 - 2
4. Ukrajina 2 - 0

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Izdvojeno

  • Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Piše: Petar Jenjić

    Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Showballs09.05.2013. u 06:57
    Ne treba ih se dizat u nebesa, apsolutno se slažem, pogotovo ne prije nego su nešto i napravili u karijeri, ali isto tako ne treba srat po njima i pričat kak ne valjaju čim stvari ne idu onak kak smo si mi zacrtali ili možda točnije zabrijali zato jer su nas mediji nafilali s idejom kak ćemo sve... [više na forumu]
    Showballs
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 20:37
    Meni je isto nejasno zašto nije pozvan Dabro, ako je prije bio pozivan i to što je igrao igrao je dobro i odjedanput ga uopće nema niti ga se spominje !? Što je odbio Mamićev ugovor ili nešto, pa ga Jozak nesmije uvrstiti ? Lako moguće, smješno je dok nitko ne može gol zabiti jedan takav igrač se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom08.05.2013. u 20:03
    Halilovića u repku!
    The Phantom
  • ZooM08.05.2013. u 19:56
    Znači sve je jasno, ako izgubimo od Ukrajine ostajemo bez plasmana na SP, ako odigramo nerješeno bez polufinala EP, ako pobjedimo onda ovisimo o rezultatu utakmice Italija - Rusija gdje jednima i drugima odgovara remi sa postignutim golovima da bi prošli dalje i nas izbacili.
    ZooM
  • Vugi708.05.2013. u 19:51
    Dobro, ljudi, gledajte malo širu sliku... Pa nisu svake godine mlade reprezentacije na ovako velikim natjecanjima, Upravo zato šta su talentirani, mediji su na njih stavili pritisak i prije prvenstva. Pustite ih malo na miru, neka dečki igraju i bore se, pa ovo je već uspjeh za nas. A vjerujem da... [više na forumu]
    Vugi7