Hrvatski nogometni kup, Finale, 08.05.2013, 19:30 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 15.000
Suci: Andrej Burilo, Conjar, Barišić, Ljubičić, Trampus (svi Osijek)
Hajduk
Hajduk
Anton Maglica 66'
Jean Evrard Kouassi 69'
2:1(0:0) Lokomotiva
Domagoj Antolić 53'
Lokomotiva

Video: Lokomotiva povela, Hajduk preokrenuo za tri minute i pogodio dvije vratnice

S Poljuda:Bernard Jurišić, Vedran Babić • srijeda, 08.05.2013.
Video: Lokomotiva povela, Hajduk preokrenuo za tri minute i pogodio dvije vratnice
Foto: Bruno Karadža

Nakon prvih 90 minuta finala Hrvatskog kupa bliži podizanju Rabuzinova sunca su nogometaši Hajduka, koji su na Poljudu pred oko 15.000 navijača pobijedili Lokomotivu. Podređeni gosti neočekivano su poveli početkom drugog dijela, no u samo tri minute Hajduk je preokrenuo i na uzvrat putuje s prednošću 2:1...

Nakon gotovo pune dvije godine Hajduk je uspio pobijediti svoju "crnu mačku" Lokomotivu. Domaćini su tijekom cijelog susreta bili bolja momčad, no tek su u drugom poluvremenu uspjeli zatresti mrežu gostiju. Lokomotiva je čak i povela pogotkom Antolića u 53. minuti, no Maglica i Kouassi u 63. odnosno 66. minuti donose Bilima preokret. U samoj završnici Maglica je zatresao vratnicu tako da je ostalo 2:1, no treba reći i da je Lokomotiva pri rezultatu 0:1 propustila realizirati čisti zicer (Kramarić).

Skauti u lovu na talente

U svečanoj loži poljudskog stadiona svoje je mjesto našla nekolicina skauta stranih klubova. Bili su tu predstavnici Freiburga, Anderlechta, Genta, Red Bull Salzburga, Young Boysa i Fiorentine te predstavnici još četiriju talijanskih klubova, čija su imena, međutim, ostala nepoznata. Svi oni imali su priliku gledati mnogo mladih igrača na jednome mjestu. U početnim sastavima dvaju momčadi bilo je ukupno 12 igrača rođenih 1990. godine ili kasnije (Lokomotiva 8, Hajduk 4). Najmlađi među njima bili su Marko Pjaca (1995.) i Jean Kouassi (1994.).

Hajdukov trener Igor Tudor odlučio je odustati od svoje taktike s trojicom braniča (barem zasad) te je protiv Lokomotive krenuo s četvoricom u zadnjoj liniji. Od važnijih igrača nedostajao mu je samo Milić, dok je gostujući strateg Tomislav Ivković mogao računati na sve svoje najjače snage.

Od prve sekunde krenule su pjesma i podrška sa sjeverne tribine, gdje se nalaze najvatreniji navijači Hajduka. Domaći igrači imali su inicijativu, ali u prvim minutama nisu uspijevali stvoriti pravu priliku pored čvrste obrane Lokomotive.

Prva prava prijetnja po goste stigla je u desetoj minuti. Vuković je izveo slobodni udarac s 25 metara, a lopta je otišla tik uz lijevu Picakovu vratnicu. Nedugo zatim Maloča je pucao glavom s pet metara, ali samo u ruke Picaka, da bi u sljedećoj minuti Hajduk došao najbliže vodstvu. Kouassi je nakon kratkog solo prodora ostavio loptu za Sušića, koji je s preko 20 metara pucao isprve. Bio je to topovski udarac, svi su već vidjeli loptu u mreži, no ona je odsjela na desnoj vratnici.

U 28. minuti Andrijašević je morao napustiti igru zbog ozljede zadobivene par minuta ranije. Tudor je reagirao uvođenjem Jakoliša pa je Hajduk zaigrao u formaciji 4-4-2, s Kouassijem i Vukovićem kao napadačima. Nedugo prije zamjene upravo je Kouassi "zakuhao" jednu situaciju u šesnaestercu Lokomotive, ali su gosti sva tri njegova udarca blokirali.

Navijači Lokomotive

Suprotno očekivanjima, na stadion u Poljudu pristiglo je i 20-ak navijača Lokomotive. Policija ih je, začudo, odlučila smjestiti na zapadnu umjesto na jugozapadnu tribinu, koja je predviđena za gostujuće navijače i uz to je ograđena. U blizini navijača Lokomotive utakmicu su pratili i Dinamovi juniori. Tijekom utakmice zabilježili smo tek standardna podbadanja i provokacije između navijača Lokomotive i navijača Hajduka smještenih na zapadnoj tribini, no dalje od toga nije išlo. Između dvaju "strana" stajale su malobrojne policijske i redarske snage.

Do kraja poluvremena pokušavali su još Caktaš dvaput i Sušić jednom, no rezultat se nije mijenjao. Lokomotiva je u prvih 45 minuta bila potpuno podređena te nije stvorila niti jednu izrađenu priliku za postizanje pogotka, no na odmor se otišlo bez golova.

Drugo poluvrijeme Hajduk je otvorio šansom Lime. Portugalac je iskoristio gužvu u gostujućem šesnaestercu te je izašao sam na Picaka na desetak metara iskosa. Pucao je visoko, no vratar Lokomotive još je jednom dobro reagirao.

I kako to obično biva u nogometu, ako ne zabiješ, primiš. U 53. minuti Maloča je nespretno izgubio loptu protiv Antolića, koji je potom izašao sam pred Blaževića i rutinski ga matirao za vodstvo Lokomotive 0:1.

Dvije minute kasnije Kouassi je s 20 metara pucao preko gola, a onda su gosti mogli potopiti sve Hajdukove nade i udvostručiti prednost. Pjaca je prošao po desnoj strani i ubacio za Kramarića, koji sa svega dva metra udaljenosti ne uspijeva proslijediti loptu u mrežu.

Baš kada se činilo da Lokosi počinju preuzimati inicijativu i da njihov drugi pogodak "visi" u zraku, Tudor vuče pravi potez. U 65. minuti iz igre vadi Vukovića, a uvodi Maglicu. Samo minutu kasnije Hajduk je izjednačio na 1:1, a strijelac je bio baš Maglica. Kouassi je asistirao, a bivši napadač Osijeka primio loptu okrenut leđima na 16 metara i potom iz okreta opalio silovito pored nemoćnog Picaka. Bio je to prvi Hajdukov pogodak Lokomotivi od 21. svibnja 2011. godine.

Dinamu juniorski Kup

U "predigri" utakmici Hajduka i Lokomotive na stadionu u Poljudu odigrano je finale Hrvatskog kupa za juniore između Dinama i Osijeka. Trofej je na koncu pripao zagrebačkoj momčadi rezultatom 2:0. Uoči početka glavnog susreta dana juniorima Dinama i Osijeka dodijeljene su medalje, a pobjedničkoj momčadi i pehar. Prije uzvratne utakmice Hajduka i Lokomotive na Maksimiru za dva tjedna odigrat će se finale Kupa za kadete između Hajduka i Osijeka.

Poljud je "eruptirao", a domaći su navijači još jačom podrškom tražili vodeći pogodak. I dobili su ga nakon samo tri minute. Caktaš je dugom loptom sjajno proigrao Jakoliša, koji se zajedno s Kouassijem našao u situaciji dva na dva s Lokomotivinim braničima. Bivši igrač Šibenika nesebično je dodao udesno samom Kouassiju, koji je lakoćom poslao loptu iza leđa Picaka za 2:1.

Na tribinama je zavladala totalna euforija, a Hajduk je ubrzo zaprijetio udarcima Kouassija i Sušića. Nakon dugo vremena "javila" se i Lokomotiva. Nije to bila nimalo bezopasna situacija. Antolić je bio sam na 18 metara, ali je njegov udarac otišao pored desne Blaževićeve vratnice.

U 88. minuti Hajduk je imao veliku priliku za povećanje vodstva. Caktaš je izveo korner, a Maglica iz teške situacije glavom pogodio vratnicu. Svi igrači Lokomotive bili su matirani, no lopta nije "htjela" u gol.

Završilo je tako s 2:1, a ove dvije momčadi ponovno se sastaju u nedjelju na Poljudu u sklopu MAXtv Prve lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st09.05.2013. u 19:41
    Solidna utakmica i takmaci su pokazali da se u Hrvatskoj može igratinogomet ako se ne igraju zakulisne igre, a to je pokazao i sudacutakmice da suđenje može biti na visokom nivou. Zato ova utakmicaneka bude putokaz čelnicima HNS-a i Sudačkoj organizaciji da pročistesvoje redove od onih koji... [više na forumu]
    mb54st
  • valderrama09.05.2013. u 11:35
    bolji smo bili cilu utakmicu, ali nisan se nada preokretu kod 0:1 jer smo toliko puta izgorili u euforiji ove godine...drago mi je da san bija u krivu
    valderrama
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 23:43
    [QUOTE=bigmerv]p uopce nisu stisli zadnju liniju dinama2da smo ih išli stisnut izgubili bi garant....Lokomotiva je momčad koja je ubitačana iz kontri i polukontri...uostalom sa Mišom smo na njih išli sa presingom pa nikad ništa nismo napravili....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 22:56
    prvo pol. lose, hajduk je cak nesto sitno i napravio, ovaj dinamo 2 ajme majko, drugo dosta zanimljivije. Hajduk bolji osim mozda 15 ak minuta u drugam ali igra je i dalje losa, uopce nisu stisli zadnju liniju dinama2, malo izradjenih sansi ali ipak dovoljno za pobjedu. Zagorac - pa o cemu ti....pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.05.2013. u 22:49
    bogami jeste razbili, za ono kaj je krama fulao na 0:1 zapalite svijeću
    Obrisan korisnik