Rukomet

Ivić se razbranio u Kupu, Marić raspucao, a Čupić obranio čast Kielcea

Sportnet • ponedjeljak, 13.05.2013.
Ivić se razbranio u Kupu, Marić raspucao, a Čupić obranio čast Kielcea
Foto: Davor Sajko

Čak osmorica hrvatski rukometaša su u silaznoj formi, a sedmorica su grijala klupe ili se odmarala nakon zadobivenih ozljeda, pa donji dio ovog poretka ima mnogo više imena no što bi hrvatski ljubitelji rukometa to željeli. No, Ivan Čupić i dalje blista, a Filip Ivić i Marino Marić pokazali su sjajnu formu u kupu, dok je njemački dvojac Igor Vori i Domagoj Duvnjak u usponu forme...

Pripremili: Ivana Strahija, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač tjedna

Filip Ivić: (CO Zagreb) Uzbudljiv je, ali i itekako uspješan tjedan iza rukometaša CO Zagreba. Naime, nakon novog slavlja u domaćem prvenstvu (pobjeda nad Dubravom) vrijeme je bilo da krajem tjedna ova ekipa krene u obranu naslova osvajača Kupa Hrvatske. Ponovno su Zagrebaši bili uspješni te su osigurali svoj 20. naslov. Nakon tri obrane sakupljene u ogledu s Dubravom, Ivić je što sve zna pokazao u Novigradu gdje je u polufinalu u jednom poluvremenu sakupio 11 obrana da bi u finalu s njih 14 predvodio svoju momčad do novoga trofeja.

Ugodno iznenađenje

Marino Marić (CO Zagreb): Čak tri utakmice odradili su Zagrebaši u sedam dana, a pivot Marino Marić bio je sjajan u svakoj od njih. Prvo je u prvenstvu postigao četiri gola protiv Dubrave, a onda je u polufinalu Kupa protiv Umaga imao savršeni učinak s 4/4. Najbolji je bio u finalu protiv Poreča, gdje je postigao devet golova iz devet šuteva.

Ivan Čupić (Kielce): Jedini (osim vratara), na čiju se predstavu trener Kielcea nije požalio bio je Ivan Čupić, koji je imao sjajnih 12/14 - sam je dakle zabio polovinu golova u pobjedi 25:23. Takav angažman Bogdan Wenta očekuje i u finalnoj seriji protiv Wisle.

Forma u usponu

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U 30. kolu Bundeslige HSV je vrlo teško stigao do pobjede nad Göppingenom rezultatom 30:29, a srednji vanjski hrvatske reprezentacije značajno je doprinio toj pobjedi. Postigao je pet pogodaka uz samo jedan promašaj, a svoj posljednji pogodak zabio je dvije i pol minute prije kraja za 30:28. Veliki dio posla odradio je i u obrani, a usput je zaradio jedno isključenje na dvije minute.

Igor Vori (HSV Hamburg): Hrvatski pivot također je bio raspoložen na utakmici HSV-a i Göppingena. Pet puta je šutirao prema suparničkim vratima i svih pet puta smjestio loptu u mrežu. U napadačkom dijelu još se istaknuo s čak četiri izborena sedmerca, a veliki posao odradio je i pred svojim vratima. Ponekad je bio i prežestok u duelima pa je zaradio i dva isključenja.

Na standardnoj razini

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Lübbecke je teško stradao na gostovanju kod Balingena (33:24), a Vuković je imao odličan početak i loš završetak utakmice. U prvih 15 minuta postigao je čak četiri pogotka, no na tome je i ostao do kraja utakmice. Kasnije se uglavnom isticao promašajima i tehničkim pogreškama.

Stipe Mandalinić: (CO Zagreb) U tjednu iza nas momčad hrvatski je rukometni prvak upisao tri zanimljive pobjede. Nakon zamjene domaćinstva i slavlja u Dubravi otisnuo se u Novigrad gdje je zaigrao na završnici Kupa Hrvatske na kojoj je uspio obraniti stečeni naslov. Mladi lijevi vanjski ove ekipe proteklog je tjedna uistinu oscilirao. Naime, u Dubravi je odradio solidan posao te se za kraće vrijeme provedeno na parketu u strijelce upisao dva puta da bi potom u petak u polufinalu predvodio svoju ekipu do slavlja sa šest pogodaka. Subota, pak, nije bila najbolja za Mandalinića kojemu naprosto ništa nije išlo od ruke te je stoga brzo morao sjesti na klupu.

Mate Šunjić (Nexe): Našičani su imali slobodni vikend, pošto su ispali iz Kupa, no u tjednu pred time odradili su peto kolo Lige za prvaka i pobijedili u Karlovcu s 32:27. Mate Šunjić odradio je svoj posao sa sedam upisanih obrana u prvih 30 minuta dvoboja.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): U utakmici Wetzlara i Füchsea zabio je prva dva pogotka svoje momčadi, a onda do kraja utakmice ostao bez učinka. Imao je još nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka, ali je ili bio neprecizan ili ga je zaustavljao suparnički vratar. Füchse je slavio rezultatom 27:25.

Hrvoje Batinović: (CO Zagreb) Proteklog tjedna momčad CO Zagreba ostvarila je tri vrijedne i važne pobjede koje kako vode novom naslovu prvaka Hrvatske tako su i dovele do novog trofeja u Kupu Hrvatske. U slavlju nad Dubravom Zagrebovo krilo sudjelovalo je s jednim pogotkom, Umagu je u polufinalu Kupa zabilo četiri gola, dok u samome finalu Batinović nije tresao suparničku mrežu.

Luka Stepančić (CO Zagreb): Desni vanjski hrvatskog prvaka i dalje nemilice troši lopte, no dosta zabija. U utakmici petog kola Lige za prvaka imao je 6/10 protiv Dubrave, a u Kupu je imao 4/5 (3 asistencije) i 6/10 (3 asistencije) protiv Umaga odnosno Poreča.

Zlatko Horvat: (CO Zagreb) Naporan ritam Zagrebaše nije zaobišao ni ovoga tjedna u kojemu su nakon prvenstvenog slavlja nad Dubravom zaigrali na Final Fouru Kupa Hrvatske u Novigradu gdje je kapetan Horvat imao priliku ponovno podići trofej osvajača. Nakon što je Dubravi utrpao četiri lopte, Zlaja je za vikend ponovno bio okosnica svoje momčadi te je s jednakim učinkom zaigrao protiv Umaga da bi se u finalu u strijelce upisao jednom.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): U pobjedi Füchsea na gostovanju kod Wetzlara uobičajeno se bavio obrambenim zadacima i činio je to vrlo dobro. Njegova je momčad slavila rezultatom 27:25, a čitavu utakmicu odradio je bez isključenja. Imao je i rijetke napadačke izlete, no u njima nije bio uspješan.

Josip Valčić: (CO Zagreb) Zanimljivo je proteklog tjedna bilo u redovima Zagrebaša koji se odradili vrlo dobra gostovanja. Naime, u utorak su igrači Borisa Dvoršeka snage odmjerili s Dubravom da bi nakon novog slavlja upisali još dvije pobjede u Novigradu vrijedne obrane naslova u Kupu Hrvatske. Dokapetan CO Zagreba gradskom je rivalu zabio tri gola, Umagu u polufinalu jedan, dok je u samome finalu s Porečom bio raspoložen te je pet puta tresao suparničku mrežu.

Forma u padu

Marko Kopljar (PSG Handball): 23. kolo francuskog prvenstva donijelo je veliki derbi, dvoboj između prve i druge momčadi lige. Kopljar i društvo s gostovanja u Montpellieru vratili su se bogatiji tek za bod. U susretu u kojem su briljirali vratari hrvatski je reprezentativac postigao tri pogotka iz osam pokušaja uz dvije izgubljene lopte što je jedna od njegovih slabijih predstava ove sezone.

Lovro Šprem (CO Zagreb): Mladi Zagrebov krilni igrač nije oduševio u proteklih sedam dana. U prvenstvu se protiv Dubrave nije upisao u strijelce, u petak je u polufinalu Kupa imao 2/3, a jednaki je učinak imao i u finalu protiv Poreča.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): U utakmici protiv Göppingena nije se uspio upisati u strijelce. Imao je dva pokušaja iz igre, ali nijedna lopta nije završila u suparničkoj mreži. Svoje zadatke u fazi obrane odradio je bolje, ali je usput zaradio žuti karton i jedno isključenje na dvije minute.

Denis Buntić (Kielce): Kielce je prošlo u finale poljskog prvenstva, no posljednja utakmica protiv Azoty Pulawyja bila je daleko od dobre s 25:23. Trener Bogdan Wenta jako se ljutio na slabi učinak svojih strijelaca, u što se uklopio i Denis Buntić s 1/3, no Buntić je k tome dobio i crveni karton, kojeg je Wenta nazvao sasvim nepotrebnim. Pitanje je hoće li Buntić smjeti nastupiti u prvoj utakmici finala protiv Wisle Plock.

Petar Metličić (Montpellier): Tri je puta nekadašnji kapetan Hrvatske pucao prema vratima PSG-a u derbiju kola LNH, od čega je precizan bio samo jednom. S obzirom na to da je Hansen, kao igrač kojeg je upravo on čuvao, postigao najviše zgoditaka u redovima gostiju, baš kao i Kopljarova forma i njegova je u proteklom tjednu bila u silaznoj putanji.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Na gostovanju kod Flensburga igrači Gummersbacha su bili prilično nemoćni i postigli su tek 20 golova. U sivilo svoje momčadi uklopio se i Vedran Zrnić te postigao jedan pogodak iz četiri pokušaja.

Željko Musa (Kielce): Rijetko tko je zadovoljio trenerove zahtjeve u trećoj utakmici protiv Azoty Pulawyja u polufinalu poljskog prvenstva. Musa se nije upisao u strijelce iako je dvaput šutnuo na gol protivnika, a ni obrana nije valjala te je Wenta bio prisiljen mijenjati postavu kako bi se Kielce uspjelo suprotstaviti domaćinima kako treba.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Španjolski je viceprvak u trećem ogledu zaredom uvjerljivo poražen od svog najvećeg rivala Barcelone. Nakon što je deklasirao katalonskog diva tek tjedan dana ranije u polufinalu Kupa kralja ove je subote u Blaugrani u sklopu 28. Kola Lige Asobal Atletico izgubio s devet pogodaka razlike. Hrvatski maestro u poraz svoje ekipe ugradio je jedan pogodak.

Klupa, tribina, doktori

Manuel Štrlek (Kielce): Nije igrao u posljednjoj utakmici polufinalne serije.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) U tjednu iza nas momčad iz Madrida nakon osvajanja Kupa kralja očekivao je novi španjolski derbi. Put Barcelone i Blaugrane krenuo je Atletico stoga ovoga vikenda pun motivacije i želje, no kući se vratio s porazom od devet pogodaka razlike. Hrvatski reprezentativac u ogledu 28. kola Lige Asobal nije se upisao u listu strijelaca.

Damir Bičanić (Chambéry): Hrvatski reprezentativac u dresu Chambéryja i dalje je u fazi oporavka nakon lakšeg operativnog zahvata.

Ljubo Vukić, Robert Markotić: (Meškov Brest) Proteklog tjedna bjeloruska momčad nije imala obaveza te se stoga posvetila treninzima i pripremama za Kup i preostale dvoboje koji je očekuju.

Mirko Alilović (Veszprém): Zbog ozljede koju je zaradio u dvoboju s Kielom Alilović nije bio u konkurenciji za domaći nastup protiv Tatabányje.

Nikola Špelić (Maribor Branik): Proteklog vikenda Maribor je gostovao kod šestoplasirane Krke u sklopu 8. kola doigravanja u Ligi za prvaka slovenskog prvenstva te je upisao pobjedu kojom se vratio na treću poziciju na ljestvici, pošto je Cimos poražen kod Gorenja. Nikola Špelić je zbog ozljede propustio ovaj dvoboj, ali je zato veću napadačku minutažu odlično iskoristio drugi hrvatski rukometaš u redovima Maribora. Marko Tarabochia je sa sedam postignutih pogodaka bio jedan od najefikasnijih pojedinaca na susretu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!