Nogomet

Video: Schalkeu put do Lige prvaka, Hoffenheim preokretom s bijele točke u Dortmundu izbacio Fortunu

Borna Rupnik, Igor Šestak • subota, 18.05.2013.
Video: Schalkeu put do Lige prvaka, Hoffenheim preokretom s bijele točke u Dortmundu izbacio Fortunu
Foto: EPA

Vrlo je uzbudljivih 90 minuta viđeno u posljednjem bundesligaškom kolu, u kojemu je najmanje sreće imala Fortuna iz Düsseldorfa, a do željenog četvrtog mjesta stigao je Schalke. Eintracht je ostao ispred HSV-a, a Hoffenheim je izborio novu priliku za spas...

Borussia (M) - Bayern 3:4

Svoju najbolju bundesligašku sezonu u povijesti Bayern je okončao pobjedom u Mönchengladbachu. U 34 kola 50. izdanja Bundeslige upisao je 29 pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz, a naslov osvojio s rekordnim 91 osvojenim bodom. Pritom je ostvario gol-razliku 98:18. Njegovoj sjajnoj sezoni još nije kraj. Iduće subote očekuje ga finale Lige prvaka protiv Borussije Dortmund, a 1. lipnja finale DFB-Pokala protiv Stuttgarta.

Prilično simbolično, Jupp Heynckes je svoju posljednju bundesligašku utakmicu na klupi Bayerna vodio na gostovanju kod Borussije Mönchengladbach, kluba u kojem je proveo najveći dio igračke i veliki dio trenerske karijere. Odlučio je izvesti najjači mogući sastav. U njemu nije bilo tek ozlijeđenog Tonija Kroosa, a mjesto u napadu zauzeo je hrvatski napadač Mario Mandžukić. Borussia je utakmicu dočekala s minimalnim šansama za plasman u Europsku ligu, a njen napad je predvodio Branimir Hrgota, potencijalni hrvatski reprezentativac.

Početak utakmice bio je šokantan za nove prvake. Već u trećoj minuti Arango je izveo slobodni udarac s desne strane, a obrana Bayerna zaboravila je na Stranzla koji je glavom iz blizine svladao Neuera. Čim se krenulo s centra veliku pogrešku napravio je Dante, bivši igrač Borussije iz Mönchengladbacha. Hrgota je u idealnu priliku gurnuo Hankea, a on nemilosrdno pogodio mrežu Bayerna.

Odgovor Bayerna stigao je u sedmoj minuti. Nakon akcije Schweinsteigera i Riberyja pred domaćeg vratara izašao je Javi Martinez i mirno plasirao loptu u mrežu. Nevjerojatnom početku utakmice ni tu nije bio kraj. Već u desetoj minuti Borussia je lansirala kontranapad, Hermann je poslužio Nordtveita, a on smjestio treću loptu u Neuerovu mrežu. Na idući pogodak čekalo se "čak" sedam minuta. U kaznenom prostoru domaćih kombinirali su Müller i Ribery, a Francuz je udarcem iskosa uhvatio "na spavanju" Borussijinog golmana Ter Stegena i doveo Bayern na gol zaostatka.

Utakmica je tada konačno ušla u mirniju fazu i do kraja prvog dijela nije bilo novih pogodaka. Bayernovi su igrači imali nekoliko prilika za izjednačenje, ali ih nisu znali realizirati. Na 3:3 su uspjeli izjednačiti u 53. minuti i to u velikom stilu. Lahm je centaršutom s desne strane na vrhu kaznenog prostora pronašao Riberyja, a on iz voleja fantastično pogodio pod gredu Ter Stegena.

Golijada je nastavljena samo šest minuta kasnije. Ribery se tom prilikom prometnuo u asistenta, a u strijelce se upisao Robben. Centaršut francuskog igrača iz voleja je pospremio u bliži kut i dovršio veliki preokret bavarskog diva. U završnih pola sata mreže se više nisu tresle. Bayern je sezonu završio još jednim trijumfom, a Borussia je ostala bez plasmana u Europsku ligu. Mandžukić je igrao do 75. minute kad ga je zamijenio Gomez, a najbliže pogotku bio je minutu ranije kad ga je u postizanju pogotka odličnom obranom spriječio Ter Stegen.

Freiburg - Schalke 1:2

Petoplasirani Freiburg i četvrtoplasirani Schalke imali su sreću da u posljednjem kolu sami odlučuju o svojoj sudbini, odnosno o putniku u kvalifikacije za Ligu prvaka. Rudari su bili u nešto boljoj poziciji jer su u Freiburg doputovali s bodom prednosti pa im je i remi bio dovoljan, u slučaju da Eintracht ne dobije Wolfsburg s minimalno pet golova razlike.

Domaćini su nešto bolje otvorili susret, stvorili neke poluprilike, no u 20. minuti Schalke je poveo. Udarcem s dvadesetak metara domaćeg vratara Baumanna iznenadio je 19-godišnji Draxler. Mladi igrač Schalkea u Freiburgu je odigrao svoju 75. bundesligašku utakmicu i postao najmlađi u povijesti koji je stigao do tog jubileja.

Do kraja prvog dijela Schalke je prikazao organiziranu igru u obrani i čuvao svoju prednost, a utakmica se "zahuktala" u nastavku. U 54. minuti Freiburg je izjednačio nakon kontranapada. Hildebrand je uspio obraniti udarac Rosenthala, ali na odbijenu je loptu stigao Schmid i poslao ju u nebranjeni dio mreže. Ponadali su se domaćini da bi mogli do Lige prvaka, no četiri minute kasnije uprskali su priliku za povijesni uspjeh. Jones se našao u prilici i pucao prilično slabo, no na sreću Schalkea, domaći braniči Höhn i Schuster spetljali su se u nastojanjima da izbiju loptu i ona je završila u mreži.

Taj nes(p)retni pogodak pokazao se kobnim za Freiburg te se on morao zadovoljiti plasmanom u Europsku ligu, dok će Schalke kroz kvalifikacije pokušati izboriti nastup u skupinama Lige prvaka. Ivan Santini igrao je za Freiburg od 64. minute, ali nije uspio spriječiti poraz svoje momčadi.

Eintracht - Wolfsburg 2:2

Eintracht je u Frankfurtu ugostio "opušteni" Wolfsburg. Vukovi su utakmicu dočekali u "hladovini" sredine tablice, dok je domaćin tražio bodove za potvrdu plasmana u Europsku ligu, a usput pratio i rasplet utakmice u Freiburgu. Od prve minuta na terenu su bila čak tri hrvatska nogometaša. Srđan Lakić predvodio je napad Eintrachta, dok su za Wolfsburg u početnoj postavi bili i Ivica Olić i Ivan Perišić.

Upravo je Perišić kreirao prvu opasnost po domaća vrata, u četvrtoj minuti kad je pokušao atraktivnim "škaricama". Nije bio precizan, no četiri minute kasnije Vukovi su došli do prednosti. Rodriguez je izveo korner, a Polak dobro skočio i glavom pogodio mrežu domaćih. U 13. minuti Vierinha je pogodio gredu Eintrachtovih vrata, a Wolfsburg je šest minuta kasnije udvostručio vodstvo. Olić se sjurio po lijevom krilu i odlično asistirao Diegu, kojem je preostao lakši dio posla.

Sve je za Wolfsburg izgledalo odlično do 35. minute, a tada je u svom kaznenom prostoru neoprezan bio Hasebe. Srušio je svog sunarodnjaka Inuija, skrivio kazneni udarac i dobio crveni karton. Meier je bio precizan s bijele točke, a Wolfsburgov trener Hecking reagirao je povlačenjem Perišića na klupu i uvođenjem Träscha.

S 2:1 za goste ušlo se u drugo poluvrijeme, a nakon četiri minute igre Frankfurt su centimetri dijelili od izjednačenja. Anderson je udarcem glavom pogodio vratnicu. U nastavku akcije loptu je u mrežu poslao Russ, ali pogodak je poništen zbog zaleđa. Olić je iz igre izašao u 81. minuti, a rezultat 2:1 za Wolfsburg stajao je na semaforu sve do 90. minute. Tada je Rodriguez postigao autogol i poklonio Eintrachtu bod vrijedan potvrde plasmana u Europsku ligu. Dugu loptu Eintrachtovog igrača želio je vratiti glavom svom vrataru, ali je Benaglio već napustio svoja vrata i lopta je završila u mreži. Eintracht je tako potvrdio osvajanje šeste pozicije, dok je Wolfsburg sezonu okončao s deset uzastopnih utakmica bez poraza i na 11. poziciji.

HSV - Bayer 0:1

Eventualni poraz Eintrachta ponudio bi HSV-u priliku za plasman u Europsku ligu. Klubu iz Hamburga trebala je u tom slučaju domaća pobjeda nad trećeplasiranim Bayerom, no igrači Thorstena Finka nisu uspjeli pronaći put do bodova. Apotekari su imali mnogo izglednih prilika, a domaća vrata nekoliko je puta odličnim reakcijama spašavao vratar Adler. HSV je u završnici zaigrao na "sve ili ništa" i to mu se osvetilo. Kiessling je u 90. minuti pogodio za pobjedu Bayera, upisao svoj 25. ovosezonski pogodak i potvrdio titulu najboljeg strijelca lige. Milan Badelj zaigrao je za HSV od prve minute. U 63. je dobio žuti karton, a tri minute kasnije zamijenio ga je Rudnevs. Ivo Iličević u igru je ušao s klupe u 81. minuti, a osam minuta kasnije i on je zaradio javnu opomenu.

Dva jedanaesterca u Dortmundu za ispadanje Fortune

Hoffenheim je u Dortmundu bio "jednom i pol nogom" u drugoj ligi, kod Borussije koja se na sigurnom drugom mjestu pripremala za idući vikend i finale Lige prvaka. Robert Lewandowski postigao je 24. pogodak sezone, u šestoj minuti, nakon što je Casteels obranio udarac glavom Blaszczykowskog. Ipak, to mu nije bilo dovoljno za krunu bundesligaških strijelaca.

Igrala se 77. minuta kada je Salihović, nakon starta Hummelsa na Vollandu, pogodio s 11 metara za izjednačenje, a samo četiri minute kasnije vratar Weidenfeller je zaustavio Schipplocka te dobio crveni karton.

S obzirom da je trener Klopp već bio obavio sve tri zamjene, na gol je morao Grosskreutz, no Salihović je s bijele točke matirao i njega za konačnih 2:1 i sva tri, zlata vrijedna boda. Borussia je duboko u sudačkoj nadoknadi zatresla mrežu, no pogodak Schmelzera iz daljine, nakon sudačkih konzultacija, nije priznat zbog zaleđa Lewandowskog. Hoffenheim će priliku za prvoligaški spas tražiti u dvije utakmice doigravanja.

Fortuna iz Düsseldorfa morat će tako u niži rang natjecanja, nakon poraza od Hannovera 3:0. Diouf u prvom i Ya Konan s dva pogotka u drugom poluvremenu presudili su gostima.

Augsburg spašen uz obranjeni jedanaesterac

Sljedeće će sezone među najboljim njemačkim klubovima opet igrati Augsburg, koji je do spasonosne 15. pozicije stigao pobjedom nad fenjerašem, već otpisanim Greuther Fürthom. No, mogao je rasplet za Augsburg biti znatno neugodniji da je gostujući igrač Prib u petoj minuti realizirao kazneni udarac. Obranio mu je Manninger, a potom je Augsburg uzvratio.

Werner je zabio za vodstvo nakon pola sata igre, Callsen-Bracker je glavom udvostručio prednost u 55. minuti, da bi uskoro smanjio Trinks. Međutim, sve je dileme uklonio Ji petnaestak minuta prije kraja, pogotkom za 3:1.

U susretima koji nisu imali preveliku natjecateljsku važnost, Nürnberg je kod kuće preokrenuo vodstvo Werdera za koje je zaslužan bio De Bruyne. Nilsson, Polter i Pekhart obradovali su domaće navijače, da bi u završnici De Bruyne postigao svoj drugi pogodak na susretu, no nedovoljan za izbjegavanje poraza. Mateo Pavlović cijeli je susret pratio s klupe momčadi iz Bremena.

Stuttgart je na svom terenu odigrao 2:2 s Mainzom, a gosti poveli u 16. minuti kada je strijelac bio Ede. Autogol Wetkloa i Boka preokrenuli su u 22. i 33. minuti, da bi Muller prije odlaska na odmor postavio završni rezultat. Ivan Klasnić nije konkurirao za sastav Mainza, a Petar Slišković ostao je među pričuvama.

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

34. kolo

Borussia M.3:4Bayern
Hannover 963:0Fortuna Düsseldorf
Freiburg1:2Schalke 04
Hamburger SV0:1Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt2:2Wolfsburg
Nürnberg3:2Werder Bremen
Borussia D.1:2Hoffenheim
Stuttgart2:2Mainz 05
Augsburg3:1Greuther Fürth
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 20:10
    Ako usporedimo prva 4 bundesligaša sa prva 4 premierligaša onda dolazimo do zaključka da je Bayern trenutno najjači klub iz obje lige, jači od Uniteda. Drugoplasirani Dortmund je ove sezone u obje utakmice potpuno nadigrao i igrački razbio Citya i pravo čudo je što su sve ispromašivali igrači... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 19:47
    Schalke će biti nositelj u kvalifikacijam za LP, prema tome, vrlo je izgledno da će Njemačka napokon imati 4 svoja kluba u LP, što mi je jako drago. Kada su izvučeni parovi osmine finala LP ove sezone sa 3 njemačka kluba poželio sam da u polufinalu budu Bayern - Schalke i Borussia - Juventus, što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis18.05.2013. u 18:13
    ludilo u dortmundu, gledao sam zadnjih 10 minuta ... kapa dolje hoffenheimu, drago mi je da su se domogli doigravanja. eintracht je poklonio previše bodova pri koncu sezone, šteta je vidjeti jedan schalke u kvalifikacijama za ligu prvaka, a ne nas ili freiburg.
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 18:11
    Pa čekaj malo, to ide polagano, nemožeš to postići u jednoj sezoni, dešavaju se onda i takve stvari, ali negdje treba i početi čisto sumnjam da je puno ljudi mislilo da će 3 njemačke ekipe proći grupe (pogotovo ako uzmeš u obzir grupe u kakvima su bili Dortmund i Schalke), pa su ipak 3 njemačke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 17:36
    Hjoj, kako bi sad bilo lijepo da Šalke u kvalifikacijama izbori LP pa onda da imamo 4 švapska kluba u LP, a još da 3 (ili čak i sva 4) prođu grupe, gdje će bit kraj švabama! German Pow'aaaaaa!
    Obrisan korisnik

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

34. kolo

Borussia M.3:4Bayern
Hannover 963:0Fortuna Düsseldorf
Freiburg1:2Schalke 04
Hamburger SV0:1Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt2:2Wolfsburg
Nürnberg3:2Werder Bremen
Borussia D.1:2Hoffenheim
Stuttgart2:2Mainz 05
Augsburg3:1Greuther Fürth
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421

Izdvojeno