Rukomet

Nantes Stefana Vujića protiv Lavova iz Mannheima za naslov u Kupu EHF-a

Damir Žbulj • nedjelja, 19.05.2013.
Nantes Stefana Vujića protiv Lavova iz Mannheima za naslov u Kupu EHF-a

Rukometaši francuskog Nantesa, među kojima je mladi hrvatski igrač Stefan Vujić i njemačkog Rhein-Neckar Löwena plasirali su se u finale završnog turnira četiri najbolje ekipe u ovosezonskom natjecanju Kupa EHF. Nantes je se 26:20 bio bolji od danskog Team Tvis Holstebroa, dok su u njemačkom dvoboju Lavovi iz Mannheima bili bolji od aktualnih prvaka ovog natjecanja, Frisch Auf Göppingena, s 28:22.

Domaćin Final Four turnira Kupa EHF, francuski Nantes, plasirao se u završnicu ovosezonskog natjecanja, nakon što su svladali danski Team Tvis Holstebro sa šest pogodaka viška. Siguran je u njihovim redovima bio vratar Siffert, koji je upisao 14 obrana, dok su u napadu predvodili Španjolci Valero Rivera Folch s osam postignutih pogodaka te Maqueda, koji je precizan bio pet puta. Za Francuze od ove zime nastupa i 21-godišnji hrvatski internacionalac Stefan Vujić, no, u polufinalnom dvoboju nije se upisao u listu strijelaca.

Iako je Nantes u dvoboj ušao oslabljen neigranjem Alberta Entrerriosa te se nedovoljno oporavljenim Sayadom, već je u prvom poluvremenu stigao do osjetnije prednosti protiv ekipe koja je u četvrtfinalu izbacila svoje sunarodnjake iz KIF Kolding Kobenhavna.

"Nema mjesta euforiji, treba smiriti emocije i hladne glave ući u finale, koje je naša najbitnija utakmica sezone. Publika je bila sjajna, naš 'osmi igrač', nosili su nas cijelu utakmicu," izjavio je u kratkom javljanju za Sportnet iz Nantesa mladi hrvatski igrač Stefan Vujić.

Početnih 2:0 Danaca do desete minute se istopilo da bi Nantes do 20. minute stigao i do četiri pogotka viška. Na odmor se ipak otišlo 'samo' s 11:9 za domaćine. U nastavku su Francuzi kontrolirali utakmicu, sredinom drugog dijela napravili su razliku od pet pogodaka i odličnom igrom u obrani, koja je suparnika zadržala samo na 20 postignutih golova, mirno su priveli susret kraju, za konačnih 26:20.

Uz već spomenute Riveru i Maquedu, koji su zajedno postigli točno polovicu golova Nantesa, suparničku mrežu su Sayad i Nyateu zatresli svaki po tri puta, Jonsson i Dole dodali su po dva, dok su Feliho, Fernandez i Tournat zabili po jedan pogodak.

"Makar su prve minute bile teške za nas, uspjeli smo vratiti samopouzdanje. Moji igrači odigrali su upravo onako kako smo se i dogovorili, u fantastičnoj, užarenoj atmosferi. Nadam se kako na istoj razini možemo odigrati i u nedjeljnom finalu," kazao je nakon pobjede trener Nantesa Thierry Anti

Lavovi ušli kao favoriti - izašli kao pobjednici

U drugom polufinalu uloge su bile jasno podijeljene. Ove sezone Rhein-Neckar Löwen u njemačkom prvenstvu igra odličan rukomet pa su stoga i u dvoboj protiv zemljaka iz Frisch Auf Göppingena u polufinalu Kupa EHF ušli kao lagani favorit za plasman u finale.

Zanimljivo kako su se ove iste ekipe međusobno sastale i u polufinalu prošlogodišnjeg natjecanja, tada je u dvije utakmice bolji bio sastav iz Göppingena, međutim, ove sezone Lavovi su se na uvjerljiv način revanširali.

Löwen je u polufinalu bio snažniji za povratnika nakon ozljede Ahilove tetive, kapetana Uwe Gensheimera, koji se i ovaj put pokazao kao izuzetno bitan kotačić ove ekipe, jer je od pet postignutih pogodaka, četiri zabio s linije sedam metara, uz savršenu preciznost.

Povratnik Gensheimer

Slavili smo zahvaljujući našoj sjajnoj obrani. Iskontrolirali smo njihove bekove, a mješavina dobre obrane i fantastične predstave Landina omogućila nam je dobru utakmicu. Uspjeli smo zabiti puno laganih golova u nastavku dvoboja. Sretan sam što sam u finalu, ali bit će izuzetno teško protiv Nantesa," naglasio je Uwe Gensheimer prije finala protiv domaćina Final Four turnira Kupa EHF.

Nije bilo previše neizvjesnosti niti u ovom polufinalnom dvoboju, a iako je Göppingen stigao do početne prednosti, uraganski nalet Löwena već u prvom poluvremenu nagovijestio je kako će oni igrati nedjeljno finale. Pet minuta prije odmora napravili us prednost od pet pogodaka viška, koju su prenijeli i u nastavak (12:7).

Sigurnom i stabilnom igrom, koja je gotovo u potpunosti neutralizirala sjajne šutere Göppingena, priveli su mirno susret kraju, a iako je razlika bila u određenim trenucima i sedam pogodaka viška, na kraju je završilo s +6, bilo je 28:22.

Sjajan je ponovno bio među vratnicama Löwena Landin Jacobsen, koji je upisao čak 21 obranu. Uz Gensheimera, po pet pogodaka postigli su Sigurmannsson i pivot Myrhol, Patrick Groetzki i Kim Ekdahl Du Rietz zabili su po četiri, Schmid je postigao dva, Šešum, koji se ozlijedio tijekom dvoboja, Denni Djozic i Gedeon Guardiola Villaplana svaki po jedan pogodak.

Kod Göppingena, slovenski vratar Prošt upisao je 11 obrana, dok su Srbin Rnić te Crnogorac Marković, kao najefikasniji dvojac ovosezonskog natjecanja, postigli svaki po tri pogotka.

Veliko finale na rasporedu je od 18 sati, a i Nantesu i Rhein-Neckar Löwenu ovo će biti prilika za prvi europski trofej. Od 15.45 igra dvoboj poraženih polufinalista u borbi za treće mjesto.

Kup EHF, Final Four, polufinala:
Nantes - Team Tvis Holstebro 26:20 (11:9)
Rhein-Neckar Löwen - Frisch Auf Göppingen 28:22 (12:7)

Kup EHF, Final Four, finale:
HBC Nantes - Rhein-Neckar Löwen, nedjelja 18 sati

Foto: HBC Nantes / Sylvain Artu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!