Nogomet

Velika pobjeda njemačkog nogometnog racionalizma: Bayern ili Borussia, sasvim je svejedno

Piše:Mišo Gulić • subota, 25.05.2013.
Velika pobjeda njemačkog nogometnog racionalizma: Bayern ili Borussia, sasvim je svejedno
Foto: EPA

Liga prvaka je polako ali sigurno stigla do kraja ovogodišnjeg izdanja, a jedino što je ostalo jest finale koje će se održati u hramu engleskog nogometa, na nacionalnom stadionu Wembley. Bayern ili Borussia, jedino je preostalo pitanje, a dok će se pobjednike danima slaviti, poraženi će brzo pasti u zaborav...

Jedino što je izvjesno već neko vrijeme jest velika pobjeda njemačkog racionalizma u odnosu na suludo bahaćenje ostatka Europe, čega je ovo finale, izboreno na prilično uvjerljiv način, dovoljno dobar dokaz, pa i, ako baš hoćete, svojevrsna poruka da se može, samo ako se hoće. Ipak, tema je to za neke druge prigode i analize, stoga se sada treba brzo prebaciti na najavu onoga što nas čega u subotu navečer.

Bayern je imao možda i najimpresivniji put do finala, barem kada se pogleda put od četvrtfinala kada je u bubnju ionako ostalo gotovo sve što vrijedi. Pomeli su tako Bavarci u četvrtfinalu Juventus, u oba susreta slavili su s identičnih 2:0 i tako nagovijestili da ove sezone nisu ništa prepustili slučaju i da su spremni za najveće stvari.

Potvrda njihove snage, ali i vrhunac forme, dogodio se u polufinalu gdje su trebali imati veliki okršaj s Barcelonom, ali na kraju je on bio sve samo ne zanimljiv. Jasno, samo neutralnim promatračima koji su htjeli dramatiku i borbu do posljednjih sekundi, ali ne i navijačima bavarskog giganta koji su uživali u nečem što je u ovoj fazi natjecanja izuzetno rijetko može vidjeti.

Finale jest, ali...

... neke stvari neće doći same po sebi, za nešto ćete se i sami morati izboriti. Pravo je vrijeme da uključite vaše pregovaračke vještine i tako rezervirate televizor, a nježniji i ljepši dodatak vaše familije, ako kojim slučajem nije i sam na ovoj strani svemira, šarmirajte do te mjere da "ne smeta", nakon čega se samo morate zavaliti i od 20,45 sati sve tamo do 22,35 uživati u vrhunskom i modernom nogometu.

S druge strane Borussia je imala nešto uzbudljiviji dolazak u London, no njeno finale jednako je zasluženo. Prava drama odvijala se u četvrtfinalu gdje je u nevjerojatnoj završnici uspjela izbaciti Malagu, a serija dvojbenih odluka iz uzvratnog susreta danima je punila novinske stupce. Ipak, da nisu slučajno stigli do polufinala pokazali su izbacivanjem Real Madrida i to baš u trenutku kada su mnogi smatrali da je pitanje prolaska Mourinhovog stroja stvar formalnosti.

Kladionice su za sada debelo na strani Bayerna, jasno je i zašto. Bavarci djeluju nevjerojatno ubojito, igraju silno jednostavno, okomito i brutalno su precizni u završnicama, gdje prednjači hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić. Nije na odmet spomenuti kako isti ti kladioničari upravo njega vide kao najsigurniju okladu za postizanje pogotka, čak i ispred poljskog golgetera Roberta Lewandowskog. Na ruku im ide i ovogodišnja dominacija u međusobnim susretima, no jednako tako to može biti i kontra argument, zbog zakona velikih brojeva.

"Uvijek sam pokušao razmišljati pozitivno, znam što moja momčad može napraviti. To sam govorio prije Juventusa, a i prije Barcelone, kada nismo bili favoriti. Uvijek sam vjerovao da možemo osvojiti ovo natjecanje. Imamo izvanrednu momčad i igramo ekipno. Ako ćemo se na to sutra moći osloniti, to će nas dovesti do pobjede", zaključio je strateg Bayerna Jupp Heynckes u najavi finala.

No, s druge strane Bayern ima jedan prilično veliki problem, psihičke naravi. Naime, dva svježe izgubljena finala, prvo od Intera 2010., a drugo od Chelseaja na svom stadionu prošle godine, sigurno neće tako lako izbaciti iz glave, a eventualan novi poraz ozbiljno ih gura prema tome da postanu gubitnici.

Mogu li se izdići iznad toga? U ovom trenutku sigurno mogu, međutim, svakim otkucajem kazaljke sata osjećaj odgovornosti će sve više bujati i ozbiljno prijetiti da ne preraste u pravu poplavu i katastrofu širih razmjera.

Dakako, svoju računicu ima i Borussia. Nije doduše toliko trofejna kao njihov veliki rival koji u vitrini ima četiri Lige prvaka, za razliku od njihove jedne osvojene 1997. godine, ali barem imaju stopostotan učinak. Jedno finale, jedan trofej. Nije na odmet spomenuti niti podatak da u međusobnim europskim ogledima s bavarskim velikanom također ima dobrih iskustava, jer godinu nakon osvajanja naslova prvaka izbacila ga je u četvrtfinalu.

Trener Borussije Dortmund Jürgen Klopp logično status favorita gura u ruke bavarske momčadi: "Bayern je favorit u finalu, tako uostalom tvrdi i cijeli svijet. Ali, i moja Borussia ima dosta aduta. Možda jest iznenađenje što smo u finalu, ali nikako nije senzacija. Nogomet je timska igra, timski sport. Srž svega i cijela poanta igre za mene je to da si svi igrači moraju međusobno pomagati kako bi bili što bolji."

Bayern ili Borussia, sasvim je svejedno. Subota, 20,45 sati. Vrijeme za uživanje.

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern2:1Borussia D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern2:1Borussia D.

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis28.05.2013. u 21:38
    koji nacionalizam?!?!?! a bože koje budalaštine sve neću pročitati ...još samo fale izrazi "blitzkrieg", "bombardiranje" i "genocid".
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 19:29
    Ma dobri su bili obadva kluba u finalu,bravo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.05.2013. u 18:29
    veceras je show jedva cekam...
    Obrisan korisnik
  • nido25.05.2013. u 16:24
    "Nogomet je jednostavna igra s 22 igraca, bla, bla...u kojoj uvijek pobjeduju NJEMCI!!!" I to veceras u kolijevci nogometa... yeeeahhhh
    nido
  • Manolito25.05.2013. u 15:16
    i brutalno su precizni u završnicama, gdje prednjači hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić. po trcanju da, po relaziciji..... aha ovogodišnja dominacija u međusobnim susretima 2:1 (pre sezone) 1:1 (s put u BL) i 1:0 (kup) a dominacije u PM
    Manolito