Rukomet

Džomba: "Priznajem, pomalo mi nedostaju rukometna zbivanja"

Zvonka Keliš • utorak, 28.05.2013.
Džomba: "Priznajem, pomalo mi nedostaju rukometna zbivanja"
Foto: Axel Heimken

Netom nakon što je dobio novo veliko priznanje u svojoj karijeri, ono za najbolje desno krilo u povijesti Lige prvaka, legendarni hrvatski rukometaš Mirza Džomba za službene stranice EHF-a prisjetio se svoje bogate karijere, priznao koliko mu nedostaje rukomet i zbivanja u rukometnom svijetu te je otkrio tko su njegovi favoriti na Final Fouru u Kölnu.

Nekada najbolje desno krilo svijeta, ujedno i jedan od najboljih hrvatskih rukometaša široka osmijeha, Mirza Džomba, proteklog je tjedna dobio veliko priznanje od najboljih rukometnih stratega svijeta. Popularni Đole uvršten je, naime, u najbolju postavu Lige prvaka svih vremena, a zaslužio je to svojim letećim postignućima kako na terenu tako i izvan njega.

U svojoj bogatoj karijeri bivši hrvatski reprezentativac igrao je za Zamet, Zagreb, Veszprem, Ciudad Real te Kielce te je, naravno, bio jedan od predvodnika one zlatne hrvatske rukometne generacije. Svojim sjajnim odrazima, suhim listovima i dirigiranjem loptom na uvijek poseban način uz širok osmijeh koji se nikada nije skidao s lica zarobio je srca mnogih rukometnih zaljubljenika, a i šire.

Nakon slavlja u finala Lige prvaka sa Ciudadom Pero Metličić se našalio kako je u Ciudad iz Ademar Leona stigao kako bi naša momčad konačno uspjela podići taj trofej. I to smo i učinili", otkrio je Džomba.

U 14 godina igranja u najelitnijem rukometnom klupskom natjecanju sada umirovljeni hrvatski rukometaš letio je brojnim europskim terenima te je čak šest puta zaigrao u samome finalu Lige prvaka. Nije Džomba sreće imao ni sa Zagrebom, ni Veszpremom, a neko vrijeme ni sa Ciudad Realom da bi se u svojoj posljednjoj sezoni u dresu današnjeg Atletico de Madrida popeo na sam europski vrh.

Nakon što je primio veliko priznanje za najbolje desno krilo u povijesti Lige prvaka Džomba se rado prisjetio svoje uistinu zanimljive karijere te se rado odazvao pozivu na Final Four ovogodišnje Lige prvaka gdje će i primiti svoju nagradu. Priznao je uz to Džomba koliko mu zapravo rukomet i sva zbivanja oko njega nedostaju budući da sada u Rijeci uživa u obiteljskom životu praktički daleko od rukometnog svijeta.

Šterbik: "Kralj ne putuje sam!"

Osim po svojim rukometnim mogućnostima i znanjima, Džomba je uvijek bio znan i kao odličan zabavljač osmijeha uvijek razvučenog od uha do uha. Tako je odličan dojam ostavio i po dolasku u Španjolsku gdje se sprijateljio s vratarom Arpadom Šterbikom. Popularni Lepi je stoga Džombu prilikom njegova povratka u Zagreb sam odvezao kući u Hrvatsku. "Kralj nikada ne putuje sam", izjavio je tada Šterbik.

Prvo čega se Mirza prisjetio bilo je dakako slavlje njegovog Ciudada nad San Antonijom u onom posljednjem i uspješnom finalu Lige prvaka: "To je stvarno bio najbolji trenutak u cijeloj mojoj povijesti ovoga natjecanja", kazao je te nastavio: "Znali smo tada da smo prejaki, da je došlo naše vrijeme i da se to napokon mora dogoditi, moramo osvojiti naslov. Bili smo uistinu nevjerojatna ekipa."

Prije svog šestog i slavljeničkog finala Džomba, pak, same završnice Lige prvaka nije mogao pamtiti po dobrome: "Naravno da mi nije bilo lako zbog toga te se naravno s vremena na vrijeme prisjetim svega. Radi se ovdje i o tri poraza Zagreba od Barcelone, no i danas smatram da smo učinili sve što je bilo u našoj mogućnosti. Međutim, Barcelona je jednostavno bila nedodirljiva."

Prisjetilo se potom legendarno desno krilo i finala s mađarskim Veszpremom, kao i onog prvog sa Ciudad Realom: "U Veszpremu je vladala velika euforija, bili smo jako blizu osvajanja naslova i to je zapravo ostao najveći uspjeh kluba. No, tada je Magdeburg jednostavno bio bolji. Patio sam potom i u Ciudadu kada smo izgubili od Barcelone, a najgora je stvar bila činjenica da smo bili uvjereni da ćemo pobijediti."

Džomba otkrio svoje favorite u Ligi prvaka

Priupitan, pak, za priznanje za najbolje desno krilo Lige prvaka svih vremena Džomba je skromno te s velikim osmijehom odgovorio: "Čini se da sam stvarno bio dobar, ipak su me izabrali u najbolju postavu svih vremena", našalio se Đole te je dodao: "Iskreno sam zahvalan svima koji su imali svoju ulogu u donošenju ove odluke. Počašćen sam biti u ovakvome društvu."

"Naravno da ću doći u Köln, bit će mi zadovoljstvo. Moram priznati da mi pomalo nedostaju rukometna zbivanja"

U Kölnu će, pak, bivši hrvatski rukometaš imati priliku uživati u samoj rukometnoj završnici i onom najboljem što Kielce, Barcelona, Kiel i Hamburg mogu pružiti: "Favoriti su svakako Barca i Kiel. No, u ovakvim susretima sve je moguće te je stoga teško bilo što predvidjeti. Sve je pitanje trenutka i inspiracije stoga su iznenađenja moguća."

"Podržat ću hrvatske rukometaše iz Kielcea i Hamburga, ali ću navijati i za Barcelonu zbog mojih prijatelja iz Ciudad Reala koji sada igraju u Barceloni, naravno, Šterbika i Rutenke", za kraj je kazao legendarni Džomba.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2013. u 15:26
    koliko njemu nedostaje rukomet bogami još više nedotaje veliki Đomba onim istinskim ljubiteljima ne samo rukometa nego opčenito sporta.Veliki sportaš
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda28.05.2013. u 10:04
    velik igrač i još veći čovjek, nikad ni mrlje u karijeri
    Master Yoda