Košarka

Lutz: "Igrači su pomagali jedan drugome, srcem smo kompenzirali ono što smo gubili u skoku"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • srijeda, 29.05.2013.
Lutz: "Igrači su pomagali jedan drugome, srcem smo kompenzirali ono što smo gubili u skoku"
Foto: FaH

Cibona je u srijedu navečer došla do prednosti u finalu hrvatskog košarkaškog prvenstva. Cibosi su na početku serije koja odlučuje o naslovu kod kuće svladali Zadar, a Danijel Lutz se poslije pobjede osvrnuo na plusove i minuse u nastupu svoje momčadi. Ante Nazor izrazio je nadu da će Zadrani odigrati puno bolje na domaćem parketu...

U potrazi za obranom prošlogodišnjeg naslova prvaka, košarkaši Cibone su u prvoj utakmici finala zadržali prednost domaćeg terena s 84:68 protiv Zadra. Vukovi su, tako, u njihovom šestom ovosezonskom susretu peti put nadjačali Zadrane, a Danijel Lutz bio je zadovoljan kako je to izgledalo - iako je bilo i slabijih strana.

"Veseli da je atmosfera zaista bila na nivou, dvorana je bila adekvatno popunjena, što ove sezone nismo imali još od otvaranja s utakmicom s Efesom", osvrnuo se Cibonin trener poslije susreta: "Momčad je bila koncentrirana na početku utakmice, a onda je bilo lakše igrati u nastavku."

Andrija Žižić je u srijedu vodio Cibonu, a Danijel Lutz istaknuo je koliko znači Vukovima. "'Žiža' je izuzetno kvalitetna osoba, bitan je u našoj svlačionici", opisao je trener Cibosa: "Zaslužuje sve što mu se događa, sidro je našeg napada, skoka i obrane, izuzetno je važan uz ostale naše starije igrače i roster koji je skupio oko sebe, ne samo s brojkama. Dovoljno je iskusan da kvalitetno igra, serija je duga, 'Žiža' tu ima još dosta za dati."

Lutz je najavio i da će u subotu vjerojatno koristiti više igrača, nakon što je u prvoj utakmici u rotaciji bio s njih sedam: "Ne možemo sa sedmoricom, ali nisam tražio dodatne minute u važnoj prvoj utakmici. Zadnji put kada smo dobili u Zadru klupa nam je dala jako puno, to očekujem ponovno."

"Mislim da smo prije svega dobro stajali na terenu, optimum je da se braniš kvalitetno i da iz toga možeš forsirati igru koju želiš i koja ti je forte", nastavio je Lutz: "Problem nam je bio što nismo završavali obranu, nismo iskontrolirali skok za koji smo znali da će biti problematičan. Radit ćemo na tome da popravimo zagrađivanje i da imamo više posjeda."

U skoku su Vukovi bili u minusu, ali obavljeni posao u obrani razveselio je njihova trenera: "Postotak šuta Zadra je dosta često bio rezultat našeg dobrog postavljanja, prepoznavanja što se događa na slaboj strani. Zadar često igra s tri visoka igrača, nekoliko puta je Ramljak bio na poziciji dvojke, tu nam je nestala kontrola."

"No, igrači su pomagali jedan drugome, kompenzirali smo prije svega srcem ono što smo gubili u skoku", osvrnuo se trener Cibosa, upozoravajući svoju momčad da će u Zadru trebati biti na istoj ili boljoj razini.

"Serija neće biti laka, ne smijemo se uspavati", istaknuo je Lutz, dodajući da Zadar može postati opasan ukoliko im se otvori šut, pogotovo u drugom poluvremenu, što u srijedu nije bio slučaj.

"Veseli me da momčad dobro stoji na terenu, ali to ne smije biti razlog za opuštanje. Neki principi na kojima radimo u vremenu kada imamo puni roster bili su na nivou, u dosta situacija smo mi smo pridonijeli Zadrovu lošem šutu", zaključio je Cibonin trener: "U Zadru prije svega moramo biti istrajni u onome što valja. Naravno da ćemo probati organizirati defanzivni skok, zagrađivanje nije bilo adekvatno."

"U kratkoći vremena za pripremu za iduću utakmicu ne može se mijenjati ništa revolucionarno", bacio je Lutz pogled unaprijed prema subotnjem drugom susretu: "Zadar će pogoditi poneki težak šut koji danas nije ušao, a mi ne smijemo spustiti glavu."

Među igračima od kojih Zadar u nastavku finala očekuje više, u srijedu su ispod svoje uobičajene razine bili Ante Delaš i Marko Ramljak, a Ante Nazor osvrnuo se na njihovo izdanje. "Ramljak je u maloj krizi nakon stvarno vrhunskih partija u Ligi za prvaka, posebno protiv Cedevite, Cibone i Zagreba. Sada je upao u malu krizu, ali mislim da je to pitanje trenutka i forme, nije ništa drastično. Vrbanc je u zadnjoj utakmici reagirao jako dobro na toj poziciji pa su malo podijelili minutažu", opisao je Zadrov trener.

"Delaš je bio u nekakvoj nervozi, imao je 1/8 za tri, igrač uđe u psihološku krizu kada ga ne ide. Fizički je malo inferioran kada se odigra jaka obrana, bez realizacije igrač dobiva suženi prostor, ali ja sam zadovoljan i kako je reagirao danas u igri u kojoj nam je nedostajalo tečnosti", dodao je Nazor.

Ante Nazor odao je Vukovima priznanje za prikazano na početku finala. "Čestitao bih Ciboni, zasluženo je pobijedila jer je kontrolirala susret od samog početka", opisao je Zadrov trener: "Nedostajalo nam je tečnosti u igri, vanjski šut nam nije išao da bismo mogli parirati u ovoj utakmici. Ljut sam i što nismo ispoštovali neke odgovornosti u obrani. Nije bio naš dan, sada se moramo okrenuti drugoj utakmici."

"Cibonini igrači imali su jako dobru šutersku večer, ali imali smo i mi svoju odgovornost u tome zbog lošeg 'mečiranja' na loptu. Na početku su zabili nekoliko poena unutra i time stvorili razliku", nastavio je Nazor, spominjući da je malo vremena od prošlog nastupa, s prolaskom u polufinalnom ogledu s Cedevitom u nedjelju navečer, možda bio razlog što njegova momčad ovog puta nije bila na razini.

"Možda smo malo ispražnjeni, Cibona je završila s 2-0, a mi smo imali utakmicu koja nas je iscrpila. Više bih rekao da je to bio problem nego da nam nedostaje motivacije", opisao je Zadrov trener, dodajući i da je individualna kvaliteta na strani suparnika.

"Kod kuće ćemo igrati kudikamo bolje nego ovdje, to je normalno. Imamo svoje šanse, veće nego ovdje", zaključio je Nazor.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 13:17
    u zadru će biti posve druga priča, jer je doma zadar jači za 50%! bit će puna dvorana i to će zadranima dati krila. vidjet ćemo. neka se igra 5-ta tekma i neka pobijedi bolji! hej-heja cibosi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 16:57
    taj trener cibone je gori od kočijaša...svaka druga riječ psovka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 16:46
    Cibona je već na prvi pogled skuplja i po imenima jača ekipa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 12:38
    Zadar treba napasti gdje je najtanji. Blass je dva nivoa iznad Thornea. Zadarski amer je stvarno slab a Prostran još uvijek srlja. A što se tiče Zadarskog skoka u napadu - to se rješi tako da Zadar počne pogađati pa nema potrebe za skok u napadu... ha ha ha ha.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 11:56
    do je i Muhvic malo ruke...
    Obrisan korisnik