Liga prvaka - Završnica, za 3. mjesto, 02.06.2013, 15:15 h
Barlinek Industria Kielce
Barlinek Industria Kielce 31:30 Kiel
Kiel

Poljsko Kielce predvođeno Hrvatima osvojilo treće mjesto u Ligi prvaka, iznenađujuće porazivši THW Kiel

Ivan Dominik • nedjelja, 02.06.2013.
Poljsko Kielce predvođeno Hrvatima osvojilo treće mjesto u Ligi prvaka, iznenađujuće porazivši THW Kiel
Foto: EPA

Poljski prvak Vive Targi Kielce osvojio je treće mjesto na Final Fouru rukometne Lige prvaka iznenađujuće slaveći protiv THW Kiela 31:30. Glavnu ulogu u momčadi pobjednika odigrali su i hrvatski reprezentativci, kojih je pet u poljskoj ekipi, a najbolji su bili Ivan Čupić i Venio Losert, dok je tragičar Zebri postao Srbin, Momir Ilić...

Nakon što su otprilike 24 sata ranije doživjeli poraze od Barcelone odnosno HSV-a, momčadi poljskog Kielcea i njemačkog THW Kiela ušle su u dvoboj za treće mjesto Lige prvaka u Lanxess Areni. Poljaci su briljantno startali u utakmicu predvođeni Hrvatima u ekipi Bogdana Wente, dok se momčad Alfreda Gislasona u prvim minutama dvoboja praktički nije ni pojavila na parketu.

Stoga je Kielce već u uvodnim minutama trima uzastopnim golovima Ivana Čupića te jednim zgoditkom Manuela Štrleka otišao na 4:1 prednost protiv Zebri, za koje je jedini zgoditak zabio Danac Rene Toft Hansen. Uraganski početak Kielcea nastavljen je i tijekom cijelog prvog poluvremena, Čupić je bio izuzetno raspoložen te je prednjačio pogocima, dok je Kiel pokušavao sastati se s loptom.

Međutim, nije Nijemcima uspijevalo pronaći igru za Wentinu momčad, koja je pak "mljela" i "gazila" iz minute u minutu, što se manifestiralo velikim rastom prednosti Poljaka. Ekipa u žutim dresovima odigrala je stoga dominantno prvo poluvrijeme koje je bilo potpuno jednosmjerno i u kojem je Kiel ostao bez šansi. Obrana Gislasonove momčadi bila je katastrofalna, a prednost Poljaka zaustavila se na "plus sedam" te su uz rezultat 19:12 igrači Kielcea otišli na odmor.

Najbolji i najefikasniji?

U redovima pobjednika najviše se istaknuo srbijanski pivot Rastko Stojković s osam pogodaka uz stopostotni učinak, koliko je zabio i Ivan Čupić iz 12 udaraca. Manuel Štrlek dodao je stopostotnih pet zgoditaka, dok je jedan manje zabio Karol Bielecki. Kod Kiela Filip Jicha i Momir Ilić zabili su po šest golova, dok su po četiri dodali Toft Hansen i Sigurdsson, a Venio Losert imao je više obrana od Andreasa Palicke i Thierryja Omeyera zajedno. U završnici dvoboja još je Denis Buntić dobio crveni karton, a u utakmici je ostao bez učinka, kao i Željko Musa.

Nastavak susreta nešto je bolje i čvršće, osobito u obrani, otvorio Kiel koji je u prvom poluvremenu imao postotak šuta oko 30 posto, što je katastrofalan učinak. No, u drugom dijelu su se "sjevernjaci" trgnuli te zaigrali bolje od Kielcea, koje je već od starta drugog dijela pokušalo držati kontrolu igre i razlike u svojim rukama.

No, nije im uspjelo. Kiel se ubrzo približio na četiri-pet pogodaka "minusa" i igrao je sve bolje. Međutim, Kielce je uspijevalo zadržati i održati svoju prednost, a u posljednju četvrtinu utakmice sedmim golom utakmice Ivana Čupića Poljaci su ušli s prednošću od 26:21. No, Kiel je nastavio i dalje rasti u igri te smanjivati svoj deficit, a deset minuta prije kraja po prvi se put spustio na samo tri gola zaostatka, golom Islanđanina Gudjona Valura Sigurdssona.

Upravo je Sigurdsson postao ključan igrač Nijemaca u samoj završnici, i to zato jer je zabio još dvije uzastopne kontre te doveo Kiel na 27:26 zaostatak za Poljacima pa se u finišu utakmice igralo vrlo dramatično, u ritmu gol za gol. Kiel je u posljednjih pet minuta vratio zaostatak na samo jedan pogodak razlike, međutim, Kiel to do kraja nije uspio pretvoriti u egal iako su i portugalski suci u završnici "navukli" nekoliko odluka za Nijemce.

Na kraju je Kielu suđen penal 30 sekundi prije kraja, no Venio Losert bio je sjajan te je zatvorio puteve do mreže Nijemcima, a Momir Ilić pogodio je prečku i tu je priča za Kiel bila završena. Vive Targi Kielce naposljetku je osvojio treće mjesto na svom debiju na Final Fouru Lige prvaka u Kölnu, dok je njemački prvak dobio tek razočaravajuću "drvenu" medalju i nisu uspjeli obraniti prošlogodišnji naslov prvaka Europe.

Liga prvaka - Završnica

za 3. mjesto

Barlinek Industria Kielce31:30Kiel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 00:40
    kakav lom!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 00:28
    bravoooo
    Obrisan korisnik
  • gerrard03.06.2013. u 00:09
    ma trebaju sve programe pogasit kad su tako retardirani
    gerrard
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 00:08
    očito se kiel istrošio u polufinalu s hsv-om, makar mi je drago zbog naših u kielcu! bravo dečki!
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH02.06.2013. u 23:28
    Trebalo bi pod hitno uvesti i 5. program i to samo za sport.
    ALGHAZANTH