Liga prvaka - Završnica, finale, 02.06.2013, 18:00 h
Barcelona
Barcelona 29:30(11:9, 25:25) HSV Hamburg
HSV Hamburg

HSV nakon produžetaka svladao Barcelonu i po prvi puta osvojio naslov u Ligi prvaka

Jelena Bagarić • nedjelja, 02.06.2013.
HSV nakon produžetaka svladao Barcelonu i po prvi puta osvojio naslov u Ligi prvaka
Foto: EPA

Nakon 70 minuta velike bitke na terenu Lanxess arene, rukometaši njemačkog HSV-a došli su do pobjede nad Barcelonom. Regularni dio završio je neriješenim rezultatom pa pobjednik se tražio u dodatnih deset minuta. Nakon odličnog prvog produžetka u kojem je Domagoj Duvnjak odigrao važnu ulogu, Johannes Bitter zapečatio je pobjedu na isteku 70. minute obranivši posljednji udarac Juana Garcije. Tako je HSV pred njemačkom publikom podignuo svoj prvi trofej osvajača Lige prvaka.

Barcelona Intersport - HSV Hamburg 29:30 (25:25) (11:9)

Köln, Lanxess Arena
Finale Lige prvaka
Suci: Kenneth Abrahamsen i Arne Kristiansen (Norveška)

Barcelona Intersport: Šterbik 7 obrana, Nöddesbo 3, Garcia 3, Tomas 7, R. Entrerrios, Sorhaindo 1, Sarmiento 2, Šarić 9 obrana, Montoro 1, Gurbindo 3, Jernemyr, Aguirrezabalaga, Rutenka 8, Stranovsky 1, Rocas, Morros, Arino, Balaguer. Trener: Xavier Pascual

HSV Hamburg: Bitter 17 obrana, Herrmann, Kraus 6, Schröder, Duvnjak 4, Jansen 2, Lacković 2, Flohr, Vori 2, Lindberg 6, Terzić, Nilsson, Lijewski 3, Hens , Petersen 5, Carlen. Trener: Martin Schwalb

Sedmerci: Barcelona 2(2); HSV 3(4)

Isključenja: Barcelona 8 minuta; HSV 8 minuta

Nakon fantastičnog susreta za treće mjesto u kojem je poljski Kielce zasluženo slavio protiv Kiela, došla je na red i finalna utakmica. Sedmerostruki osvajač Lige prvaka, Barcelona, na teren je došla odmjeriti snage s kvalifikantom HSV-om kojeg predvode hrvatski reprezentativci Duvnjak, Vori i Lacković.

Prvi pogodak na utakmici pripao je rukometašima Barcelone, a postigao ga je Eduardo Gurbindo. No, dobro otvaranje utakmice na vratima Barcelone nagovijestio je Danijel Šarić obranivši zicer Pascalu Hensu. Ipak, u četvrtoj minuti nakon što su izigrali Barceloninu obranu Nijemci dolaze do pogotka preko Marcina Lijewskog.

Već u idućem napadu Barcelone Siarhei Rutenka postiže fantastičan pogodak nakon kojeg je uslijedilo isključenje Lijewskog. Ali, čak i s igračem manje HSV uspijeva doći do pogotka, a zaslužan je bio Blaženko Lacković pa se rezultat poravnao na 2:2, a Španjolci dva napada s igračem više nisu uspjeli iskoristiti.

Nedugo nakon pogotka Gurbinda za 3:2, Jesper Noddesbo završava na klupi za kažnjene zbog grubog faula na Hensu. Glavnu ulogu u tim trenucima imaju vratari, Šarić s jedne stran te Bitter s druge koji su branili sve udarce koji su bili upućeni k njihovim vratima. Nakon što su se kompletirali, po prvi puta u susretu Barcelona se odvaja na dva pogotka razlike a zaslužan je ponovo bio nezaustavljivi Rutenka.

Osim vratara Bittera, susret je odlično otvorio Lijewski koji smanjuje na 4:3, no situacija se ne odvija povoljno za HSV. Jedan od stupova obrane, Igor Vori završava na prisilnom odmoru od dvije minute. Juanin Garcia brzo je kaznio njegovu pogrešku i ponovo odveo Barcelonu na "plus dva". Domagoj Duvnjak je svojim prvim pogotkom smanjio na 5:4, ali nakon što su se uspjeli obraniti, Šarić je u idućem napadu upisao novu obranu te HSV nije uspio doći do izjednačenja.

Očito je bilo da se s jedne i s druge strane igra snažna i gruba obrana koja je razlog ranim isključenjima igrača. Nakon dugog napada HSV-a, Gurbindo je grubim prekršajem nad Vorijem zaradio isključenje. Najbolji strijelac LP-a Hans Lindberg hladnokrvno je nakon školskog prebrojavanja zabio pogodak za 6:6 u 18. minuti. Neriješen rezultat nije dugo stajao na semaforu, pogocima Sarmienta i Rutenke rukometaši Xaviera Pascuala ponovo su se odvojili na dva pogotka prednosti.

Međutim, veliku borbenost pokazuju Nijemci koji preko Jensena i Lijewskog ponovo dolaze do neriješenog rezultata u 23. minuti. Zbog neiskorištenih prilika u napadu, četiri minute prije kraja prvog poluvremena HSV se ponovo našao u deficitu od dva pogotka, a na tome je ostalo i na kraju prvog dijela. Potegao je Duvnjak pet sekundi prije kraja, ali Šarić je bio na mjestu te se na odmor otišlo s rezultatom 11:9.

Bitka vratara

Vratari su s jedne i s druge strane odigrali fantastičnu utakmicu. Johannes Bitter je za HSV branio cijelu utakmicu i skupio je 17 obrana. Ona najvažnija stigla je u 70. minuti kada je obranio udarac Juana Garcije koji je doveo HSV do naslova. Barcelonini vratari upisali su 16 obrana od čega devet pripada Danijelu Šariću a sedam Arpadu Šterbiku koji je branio od sredine drugog poluvremena.

Odlična 5-1 obrana HSV priskrbila im je već na samom početku drugog dijela priliku za izjednačenje. Fredrik Petersen iz polukontre postigao je pogodak za 11:10, a u idućem napadu Vori je izborio sedmerac i šansa za egal rezultat se otvorila. No, odlično je i u nastavku branio Danijel Šarić koji zaustavlja Lindbergov udarac za sedam metara. Neiskorišten penal brzo je kaznio Rutenka, a zatim i kapetan Victor Tomas pa u 35. minuti Barcelona prvi put ima tri pogotka više na svom kontu.

Međutim, Lindberg grešku s linije sedam metara nije ponovio. Zabio je za 13:11, Bitter na drugoj strani obranio udarac Tomasa s krila, a u polukontri precizan je bio Vori čiji pogodak dovodi HSV na samo pogodak zaostatka. HSV-ova 5-1 obrana u tim trenucima počinje još bolje funkcionirati. Napadačka linija Barcelone teško je dolazila u priliku za udarac. Po prijetnjom pasivne igre pucao je Raul Entrerrios, Bitter je spasio, poslao Duvnjaka u kontru koji zabija pogodak ua 13:13 i iznuđuje isključenje Garcije.

Činilo se da HSV kreće u uzlet, no dvije tehničke greške u napadu HSV-a dale su priliku Barceloni da se ponovo odvoji na dva. No, HSV je očito bolje funkcionirao u igri šest na šest nego s igračem više pa tako u 42. minuti preko Petersena ponovo dolaze da izjednačenja, ali i do prvog vodstva nakon početnih 0:1. Johannes Bitter obranio je šut Entrerriosu, a prvi u kontri je bio Igor Vori koji je pospremio loptu iza leđa Danijela Šarića.

No ni tu nisu stali rukometaši Martina Schwalba. Prvo Lacković, a zatim Petersen dovode svoju momčad u prednost od dva pogotka. Ali hitronogi igrači Barcelone koriste svaku pogrešku HSV-a pa tako u 46. minuti preko Tomasa ponovo dolaze do izjednačenja. Junak njemačke Momčadi u tim trenucima postaje Michael Kraus koji postaje nerješiva enigma za Barceloninu obranu. Njegova dva uzastopna pogotka u 48. minuti ponovo dovode HSV u rezultatsku prednost. Bio je to alarm za Pascuala koji minutu kasnije poziva time - out kako bi konsolidirao svoju momčad.

Budući da je učinak Šarića u drugom poluvremenu bio slab, Pascual na vrata šalje Arpada Šterbika koji je odmah ušao u seriju. Prvo lopta Lijewskog nije uspjela proći, a zatim skida i Duvnjakovu kontru. Šterbikove obrane dale su vjetar u leđa Španjolcima koji u 51. minuti ponovo imaju neriješen rezultat. Nemoć u napadačkom dijelu kod HSV-a postala je sve vidljivija pa Schwalb uzima minutu odmora ne bi li spremio svoju momčad za posljednjih osam minuta susreta.

I uspio je. Lindberg odmah postiže pogodak za 20:21 te iznuđuje isključenje Jernemyra. S igračem više i fantastičnim Bitterom na vratima te raspucanim Krausom Hamburg dolazi u prednost od tri pogotka. Nalet HSV-a nije poremetilo niti isključenje Igora Vorija. Pokretljiva obrana Hamburga izluđivala je Španjolce koji ulaze u seriju grešaka. Petersen je presjekao jedno dodavanje, otrčao sam u kontru i postigao pogodak za 20:24. Tek što je Barcelona došla u napad ponovo griješi, Jansen juri u kontru ali ovaj puta Šterbik je bio na mjestu.

Najbolji pojedinci

U pobjedničkoj ekipi HSV-a najraspucaniji je bio Michael Kraus koji je postigao šest pogodaka. Slijedi ga Hans Lindberg koji je također postigao šest pogodaka, no tri su bila s linije sedam metara. Hrvatski reprezentativci imali su dobar učinak, Domagoj Duvnjak postigao je četiri pogotka, a Igor Vori i Blaženko Lacković dodali su dva.

Prvo ime Barcelone svakako je bio Siarhei Rutenka koji je postigao osam pogodaka, od čega dva iz sedmerca. Kapetan Victor Tomas dodao je još sedam, a po tri pogotka upisali su Nöddesbo, Garcia i Gurbindo.

Barcelona preko Sarmienta uspijeva konačno postići pogodak. Rukometaši Martina Schwalba pogriješili su u napadu, a u polukontri je Matthias Flohr napravio izuzetno grubi prekršaj zbog kojeg na morao na klupu. Rutenka s linije sedam metara bio je nepogrješiv, a HSV je bio u problemima jer je imao samo četiri igrača u polju. U tom razdoblju Barcelona ponovo hvala priključak i pogotkom Nöddesboa stiže na samo pogodak zaostatka. S pet igrača u napadu, Hamburžani nisu uspijevali doći do pogotka, što Španjolci koriste i u 57. minuti dolaze do izjednačenja.

Taman tada se HSV kompletirao i preko Lindberga došao do rezultata 24:25 u 58. minuti. No daleko je još bio kraj. Rutenka je nakon obrane Bittera ulovio odbijenu loptu te pogodio za 25:25 90 sekundi prije kraja. U idućem napadu HSV nije uspijevao pronaći put do gola Arpada Šterbika koji je obranio udarac Lindberga iz mrtvog kuta. No, niti Barcelona s druge strane ne uspijeva postići pogodak te utakmica odlazi u produžetke.

Produžetak bolje otvaraju hamburški rukometaši koji s dva uzastopna pogotka Domagoja Duvnjaka dolaze u vodstvo. Garcia je smanjio na 26:27, ali Kraus je "bombom" s deset metara probušio mrežu Šterbika. Daniel Sarmiento imao je šansu ponovo smanjiti rezultat, ali njegov udarac završio je van okvira vrata. Hamburg nije uspio realizirati idući napad, pa je prvi produžetak završen rezultatom 26:28.

Drugi produžetak započeo je igrom gol za gol. Prvo Nöddesbo za Barcelonu, zatim Petersen za HSV. No, nakon Tomasovog pogotka za 28:29, Vori nije s linije šest metara uspio pogoditi vrata pa Barcelona već u iduće napadu preko Garcije dolazi do izjednačenja. Vori se za svoju grešku u napadu prije iskupio zaradivši sedmerac koji je Lindberg hladnokrvno realizirao za 29:30. A onda kreće bitka vratara, prvo Bitter brani udarac Gurbindu sa šest metara, s druge strane Šterbik, pa ponovo Bitter čija obrana odlučuje pobjednika susreta. Nakon što je isteklo vrijeme drugog produžetka Barcelona je imala deveterac, no Rutenka nije uspio prebaciti bedem ispred sebe te je slavlje za HSV moglo početi.

Ovo je prvi naslov u Ligi prvaka za njemački HSV koji je samo jednom prije ovog bio sudionik Final foura. Bilo je to u sezoni 2010./2011. kada su u polufinalu ispali od Ciudad Reala, ali su u utakmici za treće mjesto slavili protiv Rhein-Neckar Löwena.

Liga prvaka - Završnica

finale

Barcelona29:30 *HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • w.potter03.06.2013. u 21:25
    Ako Dule ne dobije nagradu za igrača godine onda ti kojekakvi izbori nemaju smisla...
    w.potter
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 18:28
    sve čestitke Hrvatskom sport verajnu-veliki trenutak i veliki uspjeh naših legionara koji su dali itekakav doprinos takvom velikom rezultatu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 15:23
    Svaka cast nasim deckima na osvajanju naslova! U subotu nisam vjeroval da uopce mogu preko Kiela do finala, a oni ne samo da su to napravili nego onda jos i poraze Barcu u finalu! Jos da nije bilo onog konja Lijewskog utakmica bi bila davno rijesena u korist HSV-a!
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir03.06.2013. u 10:01
    Odlićno!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 08:57
    bravo dečki! svaka vam čast!duvnjak je na ovom F4 pokazao da je najbolji sr.vanjski na svijetu-bez konkurencije! prvo s 11 golova (iz samo 13 šuteva!) uništi kiel, a u finalu podijeli 7 asista (najviše asista ikad od jednog igrača u finalnim tekmama!) i zabije 2 ključna gola u produžetu! dule može... [više na forumu]
    Obrisan korisnik