Nogomet

Štimac: "Respektiramo Škote, ali ćemo ih pritisnuti i tražiti rani pogodak"

Igor Šestak • četvrtak, 06.06.2013.
Štimac: "Respektiramo Škote, ali ćemo ih pritisnuti i tražiti rani pogodak"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dan uoči maksimirskog dvoboja Hrvatske i Škotske pred predstavnicima medija su se pojavili izbornik i kapetan hrvatske reprezentacije, Igor Štimac i Darijo Srna. Izbornik je najavio veliki pritisak na škotsku momčad kako bi ona što manje vremena provodila pred vratima Stipe Pletikose, ali i istaknuo kako bi bilo pogrešno očekivati laganu utakmicu. Kapetan Srna istaknuo je srčanost i požrtvovnost Škota, ali i poručio kako Hrvatska ne smije odstupiti od svog cilja - osvajanja bodova koji bi ju dodatno približili plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

Stručni stožer i igrači hrvatske nogometne reprezentacije u četvrtak su položili cvijeće na grob Dražena Petrovića, a izbornik Igor Štimac potom je održao posljednju konferenciju za medije uoči okršaja sa Škotskom koji je na rasporedu u petak u 20:15 na stadionu u Maksimiru.

Izbornik se još jednom vratio na temu fantastičnog hrvatskog košarkaša koji je tragično preminuo 7. lipnja 1993. godine. "Na dan naše utakmice sa Škotskom obilježava se 20 godina od pogibije Dražena i to nam treba biti poseban motiv pred utakmicu. Želimo pobjedu još više i želimo ju posvetiti velikom igraču i čovjeku. Sutrašnji dan treba obilježiti na pravi način", poručio je Štimac.

O protivniku je rekao sljedeće: "Respektiramo naše goste iz Škotske, ali svjesni smo da smo moćni i želimo ta tri boda. O Škotima znam dosta, makar mi uoči ove utakmice baš ne pomažu analize prethodnih utakmica jer će u Zagrebu zaigrati mnogo mladih igrača. No, u modernom nogometu nema lakih suparnika, ne smijemo misliti da će biti lako."

"Halilović bi mogao u vatru"

Predstavnike škotskih medija zanimalo je sve o mladom Alenu Haliloviću, a izbornik Štimac im je odgovorio: "On je sjajan i perspektivan igrač, a mi smo odgovorni za njegovu budućnost. S nama je jer to po kvaliteti zaslužuje. Jedan je od najboljih igrača među svojim vršnjacima i nije nemoguće da će protiv Škotske u vatru."

Pohvalio je i izbornika škotske reprezentacije Gordona Strachana: "Bio je dobar igrač, sjećam ga se iz vremena dok sam bio u Derbyju. On je tada završavao karijeru u Coventryju i shvatio sam po pričama da je bio igračka veličina. Danas je odličan trener, no pokušat ću mu otežati posao."

Najavio je kako misli tražiti pobjedu protiv Škota: "Nastojat ćemo pritisnuti suparnika da bismo smanjili prijetnje prema našem golu. Želimo dominirati pas igrom tako da protivnik ne može ugroziti naš gol. Moramo se postaviti kao favoriti i što ranije postići pogodak. Dvojbi oko sastava uglavnom nema, ostale su još sitnice koje ćemo riješiti do utakmice. Atmosfera je odlična, sve je na najvišoj razini."

"Laganih utakmica nema i svi sutrašnji dvoboj dočekujemo ozbiljni. Škotska je ozbiljna reprezentacija i ne želim joj dozvoliti da odnese bodove", zaključio je Štimac.

Kapetan reprezentacije Darijo Srna također je pozvao na oprez: "Vidjeli smo njihove utakmice s Makedonijom i Walesom, baš kao i kako su namučili Belgiju u Bruxellesu. Četiri puta sam igrao sa Šahtarom protiv Celtica. U Škotskoj smo gubili, kod kuće pobjeđivali. Škoti uvijek igraju srčano, s puno ponosa i bacaju se na glavu za svakom loptom"."

"Škotska ima dobre igrače, ali mi imamo plan. Pred našim navijačima moramo upisati tri boda kako bismo ostali na dobrom putu prema Svjetskom prvenstvu, poručio je za kraj Srna.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2013. u 23:13
    Realno, Škotska nema nikakve šanse. Ono što je kod nas standardno i sigurno da ih ećemo podcijeniti, ipak igramo za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Ovi ljudi koji su u repki znaju šta bi im tako nešto značilo, tako da sutra realno očekujemo pobjedu, kraj priče.
    Obrisan korisnik
  • krasnodarinho06.06.2013. u 19:47
    Bilić je dobro postupio kada je Rakitića stavi sa prednjeg desnog veznog u 442.On dobro zatvara svoju stranu u obrani (doduše jednom je otišao daleko od Kolarova u Zagrebu i odmah je bila gol šansa), a u napad ima slobodu i obvezu ulaziti u sredinu jer time pušta Srnu da prodire s desna i ubacuje... [više na forumu]
    krasnodarinho
  • Obrisan korisnik06.06.2013. u 19:41
    Istina, ali ne mislis li da bi svatko trebao znati izraziti svoje misli sa par suvislih recenica? Ili sportasi ne trebaju znati pricati i socijalizirati se? Ne govorim o odrzavanju govora, pisanju proze ili poezije, vec o jednostavnoj, svakodnevnoj komunikaciji.Bez obzira na profesiju, svatko treba... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Sensation06.06.2013. u 19:39
    srna i rakitic djeluju fantasticno desno.. da igramo 4-2-3-1 mogao bi raketa iza jednog napadaca, ili da igramo 3-5-2 mogao bi u rupi igrati.. ovako sam sretan da ga imamo i da moze odigrati i desno kvaitetno jer ja za njega nevidim trenutno alternativu.. ilicevic mozda u buducnosti, srna ako bas... [više na forumu]
    Sensation
  • ZooM06.06.2013. u 19:02
    Šteta da Raketu ne koristimo više na njegovoj prirodnoj poziciji iza 2 napadača, ono što fenomenalno igra u Sevilli nego ga konstantno guramo na krilo ili zadnjeg veznog.
    ZooM