Tenis

Ferrer utišao francusku publiku i prošao u svoje prvo Grand Slam finale

Vedran Babić • petak, 07.06.2013.
Ferrer utišao francusku publiku i prošao u svoje prvo Grand Slam finale
Foto: EPA

Nedjeljno finale Roland Garrosa u muškoj konkurenciji bit će u znaku Španjolske. Nakon Rafaela Nadala, svoje mjesto u završnoj borbi za naslov izborio je njegov sunarodnjak David Ferrer porazivši Jo-Wilfrieda Tsongu u tri seta. Iskusnom Španjolcu to će biti prvo Grand Slam finale...

S 31 godinom na leđima David Ferrer ostvario je najveći uspjeh svoje karijere. Nakon pet poraza u četvrtfinalima i još pet u polufinalima, Ferrer je napokon izborio finale Grand Slama. Porazio je miljenika pariške publike Jo-Wilfrieda Tsongu 6:1, 7:6 (3), 6:2 te će u nedjelju igrati protiv Rafaela Nadala, sedmerostrukog pobjednika.

Bit će to prvo španjolsko finale u Parizu poslije 2002. godine kada je Albert Costa porazio Juana Carlosa Ferrera. Tsonga pak nije uspio postati prvi Francuz u finalu još od Henrija Lecontea 1988. godine.

Tsongi nije pomogla ni pomoć publike na prepunom Chatrieru te nije uspio "podebljati" sjajnu četvrtfinalnu pobjedu nad Rogerom Federerom. Ferrer je jednostavno bio prečvrst. Tsonga je više zabijao, ali i više je griješio.

Ferrer je naprosto "projurio" prvim setom. Osvojio ga je uz gubitak samo jednog gema, premda je kod 5:0 imao tri set lopte na servisu Tsonge. Francuz je u tom periodu igre napravio čak 15 neprisiljenih pogrešaka.

U drugom setu drukčija slika. Tsonga je smanjio broj pogrešaka i poveo 3:0. No Ferrer je brzo vratio stvari na početak izjednačivši na 3:3. Pobjednik te dionice odlučivao se u tie breaku, no prije toga oba su tenisača imala svoje prilike.

Ferrer je još jednom oduzeo servis i poveo 4:3, no sada je Tsonga odmah uzvratio. Kod 5:4 Francuz je imao set loptu na servisu Španjolca, no nije je iskoristio. U sljedećem gemu i sam je bio u problemima, ali je izvukao čak četiri break lopte. U 13. igri, međutim, nije mu bilo spasa. Ferrer je slavio s glatkih 7-3.

Ni u trećem setu nije bilo puno više sreće za domaćeg predstavnika. Ferrer je do prvog breaka stigao kod 2:1, a do drugog kod 5:2, kada je Tsonga na svom servisu imao 40-0. Španjolac je potom nanizao pet poena i prošao u finale.

Tsonga je meč završio sa sedam izravnih poena više (31-24), ali je načinio čak 55 neprisiljenih pogrešaka. Ferrer samo 21. Španjolac je realizirao šest od 17 break lopti, a Tsonga dvije od pet.

U nedjelju će Ferrer pokušati po peti put pobijediti Nadala, ali prvi put od Australian Opena 2011. godine. Nadal ukupno vodi 19-5, od čega 9-0 od tog spomenutog susreta u Melbourneu. Na zemlji je Ferrer slavio samo jednom i to u njihovu prvom susretu, u Stuttgartu 2004. godine. Nadal je pobijedio u 16 mečeva. Ove su sezone tri puta igrali na zemlji, a Ferrer je u dva navrata uzeo po set.

Roland Garros, polufinale:
Ferrer (Španjolska, 4) - Tsonga (Francuska, 6) 6:1, 7:6 (3), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2013. u 23:44
    A ferrer je već skinuo gaće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2013. u 23:07
    Tsonga je za mene tukac, koliko ja brojim imao je u karijeri 10-ak velikih, šokantnih pobjeda a onda u idućem meču svaki put sve prosuo i glatko izgubio, ima 3 velike pobjede protiv nadala i poraz je slijedio odmah nakon.
    Obrisan korisnik