Rukomet

Odabrani najbolji rukometaši i rukometašice regije: Dule odnio i ovu titulu

Damir Žbulj • nedjelja, 09.06.2013.
Odabrani najbolji rukometaši i rukometašice regije: Dule odnio i ovu titulu
Foto: EPA

Na kraju još jedne naporne i duge rukometne sezone izabrani su najbolji rukometaši i rukometašice regije, među kojima se naravno našlo mjesta i za hrvatske igrače i igračice. Titulu je kod rukometaša zasluženo ponio novi europski klupski prvak Domagoj Duvnjak, dok je najbolji igrač iz klubova regije odličan mladi slovenski bek Borut Mačkovšek. Kod igračica je s ovih prostora najbolja Katarina Bulatović, dok se među klubovima regije istaknula Milena Knežević. Najbolji trener zasluženo je izbornik crnogorske ženske reprezentacije i trener podgoričke Budućnosti Dragan Adžić...

U organizaciji stranice balkan-handball.com, uz sudjelovanje rukometnih novinara iz regije, kao i samih posjetitelja stranice koji su mogli glasati za svoje ljubimce, odabrani su najbolji rukometaši i rukometašice, kao i najbolji trener s ovih prostora.

Titulu najboljeg igrača regije dobio je srednji vanjski HSV-a i hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak, koji je odličnu godinu, nakon osvajanja bronce na olimpijskim igrama u Londonu, svjetskog srebra u Španjolskoj, titule u rukometnoj Ligi prvaka, ako i titule najboljeg igrača njemačke rukometne Bundeslige zasluženo zaokružio i titulom najboljeg rukometaša s ovih 'balkanskih' prostora.

Duvnjak se u razgovoru za balkan-handball.com zahvalio na izboru: "Čeka nas još glavno slavlje s navijačima na glavnom trgu u Hamburgu u nedjelju. Svi su presretni, čitav grad, klub. Ovo je stvarno nešto nevjerojatno što smo napravili."

"Sezona me nije u potpunosti izmorila, ali tempo je ubitačan. Ove sezona za mene je praktički trajala dvije godine. Prošlo ljeto odmora nisam imao, igrao sam Olimpijske igre, tako da jedva čekam ovo ljeto kako bih malo predahnuo. Igram u najjačoj ligi svijeta, nisam pogriješio što sam ovdje, jer sam u svakom pogledu moje karijere i života napredovao," istaknuo je Dule.

"Hvala svima koji su glasali za mene, jer pored takvih rukometnih veličina, imena, igračina iz ove regije, nije mala stvar biti izabran za najboljeg," zaključio je Duvnjak.

Iza hrvatskog rukometnog majstora ostali su Srbin Momir Ilić, koji će naredne sezone Kiel zamijeniti mađarskim Veszpremom, još jedan sjajni hrvatski igrač, treći sa završnog turnira Lige prvaka, član poljskog Kielcea Ivan Čupić, vratar Barcelone Danijel Šarić te makedonska legenda i od naredne sezone novi član Barce Kiro Lazarov.

Slika 1 od 1.

Odabrani su i najbolji rukometaši koji nastupaju u klubovima regije, a titulu je uzeo Slovenac Borut Mačkovšek, koji iza sebe ima odličnu sezonu u Celju, istaknuo se u igri za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je Slovenija stigla do četvrte pozicije. Trenutno je ovaj 20-godišnji topnik na privremenom radu u Kataru, ali će naredne sezone nastupati u njemačkoj Bundesligi, u redovima Hannovera.

"Na Svjetsko prvenstvo sam otišao nakon nesretne ozljede Davida Špilera. Možda javnost nije očekivala ono što sam prikazao, ali sam ja znao kako mogu odigrati jako dobro. Zadovoljan sam i odrađenom sezonom u Celju, mislim kako smo odigrali dobro i kako smo se lijepo prezentirali u Ligi prvaka," poručio je Mačak, koji je s Celjem ispao u osmini finala Lige prvaka upravo od aktualnih šampiona iz HSV-a, ali i uz počasnu pobjedu u uzvratu u Hamburgu.

"Ova nagrada stvarno mi puno znači, imam tek 20 godina. Nisam očekivao, ali izgleda kako sam ju ipak svojim radom trudom zaslužio. Baš mi je drago i zahvalio bih se svima koji su glasali," istaknuo je Mačkovšek za balkan-handball.com.

Odabrana je i najbolja postava igrača iz regije u kojoj su svoje mjesto zaslužili Darko Stanić, vratar Metalurga, a ispred Ivana Pešića iz Maribora i Ivana Gajića iz Gorenja, Dejan Manaskov, lijevo krilo Metalurga, ispred Luke Žvižeja iz Celja i Vukašina Stojanovića iz Vojvodine. Najbolji lijevi vanjski je naravno Borut Mačkovšek, ispred Filipa Mirkulovskog iz Metalurga i Zagrebaša Stipe Mandalinića i Nikole Špelića iz Maribora. Najbolji srednji vanjski je Metalurgov Naumče Mojsovski ispred Marka Bezjaka iz Gorenja te Igora Karačića iz Vardara. Najviše glasova novinara i navijača na poziciji desnog vanjskog dobio je slovenski rutiner Renato Vugrinec, odmah do su Jure Dolenec iz Gorenja te Luka Stepančić iz redova hrvatskog prvaka. Titulu za najboljeg pivota dobio je Metalurgov Mladen Rakčević, dok su iza njega u plasmanu ostali Matej Gaber iz Gorenja te Marino Marić iz CO Zagreba.

Najbolje desno krilo regije je kapetan Zagrebaša Zlatko Horvat, koji je iza sebe ostavio Gašpera Marguča iz Celja te Fahrudina Melića iz Gorenja.

Hrvatice također među najboljima u regiji

Kao najbolja rukometašica sezone s ovih prostora odabrana je ljevoruka Katarina Bulatović, koja je s reprezentacijom Crne Gore prošle godine uzela olimpijsko srebro, ali i europsko zlato. Sezonu je provela u rumunjskom Oltchimu, ali će iduće nastupati u redovima aktualnih osvajačica Lige prvaka, mađarskog Győri ETO KC-a.

Slika 2 od 2.

Iza nje su u izboru ostale Andrea Lekić, Jovanka Radičević (Győri ETO KC), Milena Knežević (Budućnost) te Andrea Penezić (Krim), koja je ove sezone u imala velikih problema s ozljedom.

Najbolja igračica koja igra u nekom od klubova regije je crnogorska reprezentativka Milena Knežević iz Budućnosti, dok su iza nje po broju glasova novinara i posjetitelja balkan-handballa ostale hrvatske rukometašice Andrea Penezić iz Krima te Vesna Milanović Litre iz Podravke.

Odabrana je i najbolja postava igračica iz klubova s ovih prostora, Marta Žderić iz Podravke najbolja je vratarka, na lijevom krilu najbolja je Maja Zebić (Zaječar), najbolja lijeva vanjska je Andrea Penezić (Krim), najbolja organizatorica igre je Milena Knežević (Budućnost), na poziciji desne vanjske igračice najbolja je bila Marina Dmitrović (ŽRK Vardar), desnog krila Radmila Miljanić (Budućnost), dok je najbolja kružna napadačica Vesna Milanović Litre.

Dragan Adžić ispred Line Červara

Prema glasovima novinara iz regije, ali i posjetitelja balkan-handballa najbolji rukometni stručnjak u prošloj sezoni bio je Dragan Adžić, trener Budućnosti i izbornik rukometašica Crne Gore. Prošlogodišnji pobjednik Lige prvaka s Budućnosti, ove sezone je s reprezentativkama uzeo olimpijsko srebru, kao i europsko zlato. Iza njega je ostao bivši hrvatski izbornik, trener skopskog Metalurga Lino Červar, koji je s Makedoncima igrao četvrtfinale Lige prvaka, ali je u završnici sezone ostao bez domaće titule protiv Vardara. Na trećoj poziciji je slovenski izbornik Boris Denič, koji je s reprezentacijom napravio iznenađujuće dobar posao na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, gdje je osvojio četvrto mjesto, nakon poraza od Hrvatske u borbi za broncu.

U izboru su sudjelovali novinari iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, Riči Gjamovski (MKD Sport), Damir Žbulj (Sportnet|HR), Jasmin Tajić (SCSPORT.ba), Vladimir Maksa (Eurosport), Lojze Grčman (SPORTAL SIOL), Saša Jončić (VIJESTI CG), Žika Bogdanović (Balkan-Handball), Milan Krasić (Dvoznak HR), Zoka Radojković (Balkan-Handball.com), dok je i jedan član žirija bila i publika, odnosno posjetitelji stranice balkan-handball.com.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2013. u 20:45
    Dobro da nisu napisali iz "regiona"...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2013. u 20:17
    Potpuno se slažem sa komentarom. Mi kao prvo nismo nikakva balkanska liga a još manje Juga, te da se takve stvari uopće objavljuju u našim novinama ili portalima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2013. u 15:10
    Koja je ovo debilna nagrada, čuj da najbolji iz regije.. Koja je to uopće regija, bivša Jugoslavija ili što?? Je li stvarno ovaj balkan-handball neki bitan faktor u svijetu rukometa, pa da o njihovim nagradama moram čitat ovdje na sportnetu. Svaki dan na tv-u, regija ovo, regija ono, jebala vas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik