Rukomet

Srbija pred vratima Danske, Poljaci i Šveđani pakiraju kovčege

Petra Bičanić • četvrtak, 13.06.2013.
Srbija pred vratima Danske, Poljaci i Šveđani pakiraju kovčege
Foto: EPA

Počeo je i završni dio kvalifikacijskoga ciklusa za EURO u Danskoj. Utakmice su se igrale u svih sedam skupina, a dok su neke momčadi već osigurale plasman na Prvenstvo, drugima je pobjeda bila izuzetno važna kako bi uhvatili zadnji vlak za Dansku. Srbija je pobjedom nad Rusima zasjala na prvo mjesto Skupine, a Francuzi su samo potvrdili svoj prolazak dalje. Novim pobjedama u ovome kolu Poljaci i Šveđani osigurali su odlazak na EP, kao i Crna Gora dok će Njemačka vjerojatno propustiti smotru.

Rusija - Srbija 28:29 (11:17)

Prva utakmica na klupi za novoga izbornika Ljubomira Vranješa bila je izuzetno uspješna jer su Srbi pobijedili Ruse i time se vratili u borbu za odlazak na EP. Srpska je reprezentacija odlično otvorila utakmicu i na poluvrijeme otišla s čak +6. Za tako visoku prednost bio je uvelike zaslužan Petar Nenadić, koji je igrao odlično u napadu i postigao pet zgoditaka kao i njegov suigrač Momir Ilić.

Nakon predaha Rusija je igrala puno bolje, ali bilo je prekasno da okrene rezultat u svoju korist. U 52. minuti ruski su reprezentativci smanjili na 24:25, a zatim čak i izjednačili (26:26), ali Srbi su se ponovno odvojili te susret završava 27:29. Darko Stanić bio je odličan na golu i skupio je čak 19 obrana, Nenadić je bio najbolji strijelac svoje momčadi sa šest golova, a Momir Rnić i Ilić zabili su pet pogodaka. Kod Rusa istaknuo se Konstantin Igropulo s devet golova te Daniil Shishkarev sa šest zgoditaka.

Srbija trenutno ima sedam bodova te ju očekuje još utakmica s BiH, u kojoj su favoriti. Rusija je ovim porazom ostala na šest osvojenih bodova i propustila je priliku da već sad osigura mjesto na EURU. U zadnjoj joj je utakmici suparnik Austrija.

Litva - Francuska 23:25 (13:14)

Budući da je Francuska već osigurala svoje mjesto na Prvenstvu, utakmica u Litvi nije im bila od velike važnosti. Zbog kraja sezone osjećao se umor u nogama, a i francuskoj su reprezentaciji zbog ozljeda nedostajali Daniel Narcisse i Cedric Sorhaindo. Pijetlovi su ipak skupili snage i odnijeli još jednu pobjedu.

Litva je pokazala zube i dokazala da je se ne treba olako shvatiti. U prvome se poluvremenu dobro držala, Francuzi su imali na predahu tek +1. Drugo su poluvrijeme gosti dobro otvorili, sve do sredine susreta kada su pali u igri. Tada je Litva povela, i to dva puta tijekom utakmice (17-16 i 18-17). Naposljetku Francuska privodi susret kraju u svoju korist (23:25).

Kod domaćina najbolji je strijelac bio Aidenas Malasinskas sa šest postignutih pogodaka te Tomas Eitutis s pet. Pobjedničku momčad predvodili su Luc Abalo i Nikola Karabatić s pet golova dok je Thierry Omeyer skupio deset obrana.

Za sada su sigurni putnici u Dansku Švedska, Srbija, Crna Gora, Norveška, Mađarska i Poljska, a preostaje još zadnje kolo kvalifikacija kada će se rasplesti stanje u svim skupinama.

Rezultati:
Skupina 1
Švicarska - Makedonija 22:27 (11:12)
Skupina 2
Izrael - Češka 24:30 (11:13)
Crna Gora - Njemačka 27:25 (13:11)
Skupina 3
Litva - Francuska 23:25 (13:14)
Turska - Norveška 20:32 (13:13)
Skupina 4
Latvija - Mađarska 25:25 (12:11)
Skupina 5
Ukrajina - Švedska 21:34 (7:16)
Skupina 6
Bjelorusija - Island 29:23 (16:10)
Rumunjska - Slovenija 22:31 (11:14)
Skupina 7
Rusija - Srbija 28:29 (11:17)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!