Rukomet

Obrvan nakon pobjede u Švicarskoj: "Gospodari smo svoje sudbine, očekujem da se u nedjelju zajedno radujemo"

Damir Žbulj • četvrtak, 13.06.2013.
Obrvan nakon pobjede u Švicarskoj: "Gospodari smo svoje sudbine, očekujem da se u nedjelju zajedno radujemo"

Rukometna reprezentacija Makedonije pod vodstvom Ivice Obrvana napravila je značajan korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo koje će se početkom iduće godine održati u Danskoj. Svladali su na gostovanju Švicarsku Gorana Perkovca, ali uz očekivano slavlje svjetskih prvaka Španjolaca kod Portugala, Makedoncima je u posljednjem kolu u nedjelju dovoljna minimalna pobjeda protiv Portugalaca, koji su ih u prvom međusobnom ogledu u ovim kvalifikacijama iznenadili šokantnim porazom od sedam golova razlike...

Hrvatski rukometni stručnjak Ivica Obrvan u ožujku je sjeo na kormilo makedonske izabrane vrste, no, u premijerna dva nastupa protiv favoriziranih Španjolaca svoj mandat otvorio je s dva, može se slobodno reći, očekivana poraza.

Goran Perkovac hvali Makedonce

Nakon susreta bivši hrvatski trofejni rukometaš, osvajač europskih i svjetskih medalja, kapetan zlatne olimpijske generacije iz Atlante 1996. godine Goran Perkovac ovako je komentirao dvoboj s Makedoncima: "Mislim da je definitivno kvaliteta suparnika bila odlučujući faktor. Mi bismo također izgledali drugačije i bolje da u svojim redovima imamo jednog od igrača svjetske klase poput Mojsovskog ili Lazarova. Ne znam što Makedoniju očekuje u budućnosti, nakon smjene generacija, ali oni sada imaju odličnu ekipu. Ne treba trošiti riječi niti na makedonske navijače, koji su najbolji na svijetu, koji točno znaju kada treba pomoći svojim igračima. Možete biti ponosni na njih," zaključio je nakon utakmice hrvatski stručnjak na kormilu švicarske rukometne reprezentacije.

Prvi odlučujući susret za plasman na Euro Makedonci su igrali ove srijede na gostovanju kod Švicarske, koju već godinama kao izbornik vodi još jedna hrvatski rukometni strateg, Goran Perkovac. Obrvan i njegovi odabranici položili su težak ispit s odličnim, upisavši pobjedu od pet pogodaka viška (22:27) te će tako u nedjelju pred svojim navijačima tražiti barem minimalan uspjeh Portugala, koji će im trasirati put prema Danskoj.

"Čitavo vrijeme smo govorili kako želimo da posljednja utakmica protiv Portugala odlučuje o putniku na Euro, da budemo gospodari svoje sudbine. Sada se to i ostvarilo. Očekujemo nastavak kontinuiteta dobrih igara u punoj dvorani pred našim navijačima u Skoplju, kako bi se svi skupa zajedno radovali," izjavio je Obrvan u razgovoru za ekipa.mk.

Svjestan je bio Obrvan kako su bolja momčad od Švicarske, ali je to trebalo pokazati na terenu: "Presudili su naša kvaliteta, ali i velika želja za pobjedom. Imamo bolju ekipu i pokazali smo to na terenu. Možda smo bili previše nervozni u prvom poluvremenu, kada smo propustili priliku napraviti i konkretniju prednost, ali s druge strane to je i razumljivo zbog važnosti ove utakmice."

"Na poluvremenu svojim igračima nisam rekao ništa posebno, samo sam im ponovio da ne budu nervozni jer se naša kvaliteta mora potvrditi kroz igru na terenu," izjavio je Obrvan poslije utakmice u kojoj je Makedonija na gostovanju svladala Švicarsku, uz čak osam pogodaka Mojsovskog, dok je njihov kapetan Kiro Lazarov precizan bio šest puta.

"Ipak smo drugo poluvrijeme započeli na pravi način, baš onako kako smo željeli, postigli smo važne golove, što nam je i olakšalo završnicu utakmice," istaknuo je Obrvan za ekipa.mk.

Na tribinama dvorane u Zürichu bilo je više od 500 makedonskih navijača, koji su na ovu utakmicu stigli iz svih krajeva Švicarske, ali i Europe, koji su potegnuli na dalek put iz Makedonije pa se lagano može zamisliti što Portugalce čeka u nedjelju na vrućem terenu skopske dvorane: "Publika je bila jednostavno sjajna. Nemam riječi! Želio bih se zahvaliti na podršci, oni su također zaslužni za ovu pobjedu," zaključio je za kraj Obrvan.

U posljednjem kolu kvalifikacijske skupine 1 za odlazak na europsko prvenstvo u Danskoj Makedonija 16. lipnja u nedjelju od 20.30 sati na svom terenu dočekuje Portugal te joj je potrebna minimalna pobjeda za plasman na kontinentalnu smotru najboljih. Španjolci su sigurno prvi na ljestvici, a u zadnjem kolu na svom terenu dočekuju Švicarsku.

Kvalifikacije za EP 2014., skupina 1, poredak:
1. Španjolska 5 utakmica - 10 bodova
2. Portugal 5 - 5
3. Makedonija 5 - 4
4. Švicarska 5 - 1

Foto: www..macedoniahandball.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!