Zimski sportovi

NHL Draft 2013.: Colorado prvim izborom uzeo "novog Sidneyja Crosbyja"

Piše:Ivan Dominik • ponedjeljak, 01.07.2013.
NHL Draft 2013.: Colorado prvim izborom uzeo "novog Sidneyja Crosbyja"

Chicagovim osvajanjem Stanley Cupa okončana je sezona 2012./2013. u NHL, uzbudljiva i fantastična kakva god da je bila u početku, okrnjena lockoutom i velikom svađom igrača i vlasnika. No, u noći na ponedjeljak službeno je započelo slaganje ekipa za novu sezonu, 2013./2014. koja će startati u listopadu, a središnji događaj večeri bio je veliki NHL draft 2013. godine...

U Prudential Centeru u Newarku, dvorani New Jersey Devilsa, održan je u noći s nedjelje na ponedjeljak 51. NHL Entry Draft na koji su mogli izaći svi igrači rođeni između 1993. i 15. rujna 1995. godine te u nekim slučajevima, pogotovo europskih igrača, i igrači rođeni 1992. godine.

Ovogodišnji prvi izbor Drafta, neočekivano i dosta iznenađujuće kao i u NBA ligi, bio je mladi 17-godišnji kanadski centar, Nathan MacKinnon, koji je već proglašen novim Sidneyjem Crosbyjem, zbog mnogih sličnosti s kapetanom Pittsburgh Penguinsa. MacKinnona, koji je ove godine odigrao vrlo dobar turnir juniorskog SP-a s nekoliko godina starijim kolegama, odabrao je Colorado Avalanche, a izabrao ga je legendarni igrač Avalanchea hrvatskih korijena, Joe Sakic.

Nathana MacKinnona mnogi već sad uspoređuju s najboljim hokejašem svijeta jer je također brz, lucidan i ubojit centar. Rođen je u Cole Harbouru u Novoj Scotiji kao i Crosby te je završio istu srednju školu, Shattuck-St. Mary’s, koju je kao i Sid odveo do naslova prvaka Atlantic AAA Championshipa te koja je jedna od najboljih u Kanadi za odgoj hokejaša, budući da je od Joea Corva, beka Carolina Hurricanesa, i 1997. godine do danas imala čak 49 igrača izabranih na draftu. Uključujući i dvije zvijezde NHL-a izuzev Crosbyja - Wildovog Zacha Parisea i Chicagovog kapetana, osvajača i ovogodišnjeg finalista Stanley Cupa, Jonathana Toewsa. Nathan MacKinnon kao prvi izbor drafta 2013. dolazi u Denver iz rodnog Halifaxa s kojim se natjecao u QMJHL.

Nakon Sakicevog Colorada, birali su Florida Panthersi, koji su uzeli finskog centra Tappare, Aleksandra Barkova, sina nekad velikog istoimenog sovjetskog hokejaša koji je danas i trener u KHL-u. Mlađi Barkov ima i rusko i finsko državljanstvo i bio je definitivno najbolji europski igrač na ovom Draftu.

Treća je birala Tampa Bay Lightning, koja je uzela Jonathana Drouina još jednog potencijalno sjajnog napadača, koji igra na lijevom krilu, a došao je iz Halifaxa (QMJHL) zajedno s MacKinnonom. Draft 2013., činilo se tada, rezerviran je za napadače budući da je onaj iz 2012. bio iznenađujuće pun izabranih bekova u prvoj rundi.

Četvrti izbor Drafta konačno je bio i trenutno najbolji te najspremniji igrač na "tržištu". Predviđalo mu se da će biti prvi izbor te time i prvi Afroamerikanac u povijesti kao prvi izbor Drafta, no Seth Jones, Amerikanac iz Portlanda (WHL), izabran od strane Nashville Predatorsa bio je "tek" četvrti pick ovog drafta, iako je godinu stariji od svojih prethodnika te je po referencama definitivno već sada spreman za NHL. Kako bilo, Predatorsi su napravili sjajan posao s tamnoputim braničem, koji je sigurno jedno veliko pojačanje za ekipu iz Tennesseeja.

Nakon Nashvillea kao peti izbor Drafta izabran je Šveđanin Elias Lindholm, centar Brynasa, koji će igrati u Carolini. Još jednog velikog talenta, Seana Monahana, centra Ottawe u OHL-u, uzeo je Calgary, dok je sedmi izbor bio Darnell Nurse, bek koji je otišao u Edmonton. Treći Europljanin, a drugi Finac na Draftu bio je osmi izbor, a Buffalo Sabresi izabrali su Rasmusa Ristolainena, poslije Setha Jonesa i objektivno najboljeg beka na ovom Draftu. Ristolainen dolazi iz TPS Turkua iz Finske.

Deveti izbor Drafta, kojeg je izabrao Vancouver pickom koji je dobio od NJ Devilsa, bio je Kanađanin hrvatskih korijena, Bo Horvat, igrač Londona u OHL-u, čije je videe s vještinama na YouTubeu pogledalo preko 80.000 ljudi. Vrlo atraktivni i korisni napadač mogao bi već u prvoj sezoni biti pravo pojačanje za Canuckse.

Deseti je izabran Valerij Ničuškin, rusko desno krilo iz Traktor Čeljabinska, koji je bio i prvi Rus na ovom Draftu. Zbog stila igre i pozicije, mnogi ga već uspoređuju s Aleksandrom Ovečkinom, no Ničuškin nije sletio u Washington već ga je izabrao Dallas. Branič Samuel Morin bio je izbor Philadelphije potom, a zatim je Phoenix draftirao Maxa Domija, vrlo efikasnog i ubojitog napadača Londona u OHL-u i suigrača Boa Horvata, s kojim je činio nezaustavljiv tandem protekle sezone. Inače, Domi je sin legende Toronto Maple Leafsa, Tiea Domija, koji je 90-ih bio pravi kanadski "štemer" igrajući za Leafse i druge NHL franšize.

Kao 13. birali su Winnipeg Jetsi i uzeli Joshuu Morisseyja, beka iz WHL-a, zatim su Columbus Blue Jacketsi birali švedskog centra Alexandera Wennberga, da bi kao 15. izbor NY Islandersi uzeli Ryana Pulocka, još jednog braniča. Bek Londona, Rus Nikita Zadorov izabran je 16. u Buffalo, dok je Ottawa onda uzela Curtisa Lazara, a San Jose, pickom iz Detroita, mladog Švicarca Mirca Muellera, beka ekipe Everett u WHL-u, koji je bio i jedini igrač iz Švicarske u prvoj rundi ovogodišnjeg Drafta. Columbus je potom opet birao i izabrao Kerbyja Rychella, a zatim je 20. izbor, koji je otišao u Detroit iz San Josea, bio Anthony Mantha, desno krilo iz QMJHL-a koji je bio i jedan od najstarijih igrača na Draftu.

Toronto Maple Leafsi svoj su prvi izbor imali tek na 21. mjestu, a uzeli su centra Frederika Gauthiera, dok je još jedan Kanađanin Emile Poirier, nedugo zatim otišao u Flamese. Šveđanin ne baš švedskog prezimena, Andre Burakowsky biran je od strane Washingtona, a nakon njega stigao je i Hunter Shinkaruk u Vancouver. Montreal je izabrao još jednog napadača, Michaela McCarrona, dok je Anaheim kao 26. izbor uzeo Shea Theodorea iz Seattlea. Fantastični slovački napadač koji je ove godine igrao i na seniorskom SP-u, Marko Dano, bio je 27. izbor Columbusa, a nakon njega je Morgan Klimchuk izabran u Calgary. Jason Dickinson, koji je otišao u Dallas, bio je predzadnji izbor prve runde Drafta 2013., a zaključio ju je Ryan Hartman, desno krilo Plymoutha, koji je kao posljednji otišao u momčad prvaka lige, Chicago Blackhawkse.

Od zanimljivosti u ostalih šest od ukupnih sedam rundi Drafta, najviše treba izdvojiti uzimanje golmana Anthonyja Brodeura "preko veze" u NJ Devilse. Sin legende Devilsa i još uvijek aktualnog njihovog golmana te najboljeg vratara svih vremena, Martina Brodeura, draftiran je tek kao 208. izbor, koji su Devilsi dobili od LA Kingsa, od 211 ukupnih igrača, a draftirao ga je upravo njegov otac koji je pri sinovom potpisu ugovora za Devilse indirektno najavio i svoju skoru mirovinu.

Foto: Facebook/NHL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 17:24
    Rusa se sjećam kroz maglu, ali zato se sjećam Patricka Roya i Martina. Kažeš bez argumenata jel????????Daj se informiraj prije nego što opet provališ neku glupost. ;) Google-EliteProspects-Martin Brodeur-Career Highlights. Pa usporedi sa drugim odličnim golmanima. ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 05:11
    Brodeur je vrhunski vratar ali je malo pretenciozno kazati da je najbolji svih vremena, ako se zna da su tu nekad bili jedan Dominik Hasek prije svih a onda i Tretyak kojeg se vjerojatno mnogi i ne sjecaju....naravno i jedan jos aktivni a to je Lundquist koji ima potencijal da dostigne pa i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • greenhorn01.07.2013. u 19:49
    Virtanen nije jos elegible za draft, iduca godina je njegova... a kaj se Gracnara tice, cista diskriminacija NHLa prema nizim golmanima, mali je bolji od vecine draftiranih igraca (a ni to kaj je overager nije pomoglo)
    greenhorn
  • Obrisan korisnik01.07.2013. u 16:47
    Tatica Marty je izabrao sinčića kao 208 izbor čini mi se. Neće mali nikad biti kao tata! Zanimljivo da Jake Virtanen (naš pick na khl draftu) sinoć niej draftiran kao ni Luka Gracnar. Kaj se tiče Canuksa smatram da su profitirali ovim tradeom. Izabrali su Bo Horvata fantastičnog napadača hrvatskih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2013. u 13:46
    A to zašto su Canucksi dobili 9. pick nije bitno ha? Glavna vijest je da su Devilsi za taj pick dobili Schneidera i to je brutalan ulov GM Lamoriella. Oduševljen sam s obje strane, Marty je dobio pravog nasljednika, a Lou ostaje #1 u Vancouveru.
    Obrisan korisnik