Nogomet

Čačić: "Maribor je dokazao svoj autoritet u slovenskom nogometu, želimo iskorak u Europi"

Damir Žbulj • ponedjeljak, 08.07.2013.
Čačić: "Maribor je dokazao svoj autoritet u slovenskom nogometu, želimo iskorak u Europi"
Foto: Davor Sajko

Aktualni nogometni prvaci Slovenije odlično su otvorili novu sezonu. Ekipa Ante Čačića, za koju uspješno nastupa i Dejan Mezga, svladala je ljubljansku Olimpiju i tako uzela svoj prvi trofej u novom nadmetanju, a navijače ovog slovenskog kluba dodatno je u ponedjeljak obradovala vijest kako se na funkciju sportskog direktora vratio Zlatko Zahovič, koji je proteklog tjedna iznenadno i neobjašnjivo otišao iz kluba...

Hrvatski nogometni trener Ante Čačić uspješno je započeo trenersku priču na klupi slovenskog Maribora, nadigravši velikog rivala Olimpiju rezultatom 3:0, uz jedan pogodak Dejana Mezge, osvojivši tako tamošnji Superkup.

"Jako je lijepo započeti posao na ovakav način. Prva službena utakmica i već trofej. Nadam se kako ćemo na isti način i zaključiti sezonu. Velike zasluge za ovaj naslov idu i bivšem treneru Milaniču, čiji rad je u Mariboru bio odličan te je još uvijek vidljiv," kazao je Čačić nakon dvoboja u Celju, a prenosi siol.net.

Za iskorak u Europi - s jednim napadačem

"Zadovoljan sam, jer smo čitavih 90 minuta kontrolirali utakmicu te smo zasluženo uzeli ovu titulu. Dokazali smo još jednom kako smo autoritet u slovenskom nogometu. U novoj sezoni pokušat ćemo ponoviti uspjehe, ali i napraviti korak dalje. Prvenstvo je prioritet, pokušat ćemo uzeti i Kup, ali se nadam kako ćemo što dalje otići i u Europi," istaknuo je Čačić i pojasnio novu formaciju samo s jednim napadačem, neizostavnim Brazilcem Tavaresom, koji je prošle sezone bio najbolji strijelac lige i koji će uskoro dobiti slovensku putovnicu:

"U slovenskom prvenstvu smo u poziciji da igramo protiv klubova koji nas ne napadaju, no, u Europi igramo protiv snažnih suparnika. Zato sam se odlučio malo isprobati i promijeniti sastav. Potez nam se i na ovoj utakmici isplatio."

Čačić se osvrnuo i na neugodan poraz od Kaiserslauterna, koji ih je prije samo nekoliko dana 'razbio' 7:0. Iako u toj utakmici nije mogao računati na nekolicinu najboljih igrača poput Tavarsea i Ibraimija, Čačić je pojasnio: "Forma se ne tempira za prijateljske utakmice, nego za one važne, natjecateljske. Taj poraz je bio bolan, ali nam je koristio. Izašli smo iz toga kao snažnija ekipa, a dokaz je i ova utakmica protiv Olimpije."

" Kad ekipa pobjeđuje, zaslužni su svi, no, nakon poraza sve oči su usmjerene prema treneru. Ali to je normalno i ispravno," zaključio je Čačić, koji bi u europskoj avanturi ipak mogao imati problema. Klub je već prodao napadača Roberta Beriča, a mogao bi ostati i bez Makedonca Ibraimija, koji je u nedjeljnom Superkupu namjestio dva pogotka i koji je jedan od najtraženijih igrača slovenskog prvaka.

Zahovič otišao - pa se vratio

Osim katastrofalnog poraza Maribor je proteklih dana potresla priča o odlasku sportskog direktora Zlatka Zahoviča, legende slovenskog nogometa i osobe koja je u mnogo čemu zaslužna za uspjehe Maribora kroz posljednjih nekoliko sezona. Upravo je na njegov zahtjev na klupu Maribora doveden Čačić, koji je prošle sezone s Dinamom preko tog slovenskog kluba ušao u Ligu prvaka.

Međutim, navijači Maribora, ali vrlo vjerojatno i sam Čačić, mogu odahnuti, jer je u ponedjeljak potvrđeno kako će se Zahovič ipak vratiti na svoju funkciju: "Nakon jedne dobre vijesti slijedi druga. Prva je u nedjelju došla s nogometnog terena, druga u ponedjeljak iz Uprave kluba. Maribor je osvojio Superkup, potvrdio dominaciju, a u organizacijskom ustroju nastavljamo u istom sastavu. Zlatko Zahovič povukao je ostavku i ostat će sportski direktor kluba," poručili su iz Maribora.

Slovensko prvenstvo počinje narednog vikenda, Maribor igra protiv novaka u ligi Zavrča, dok ih za desetak dana očekuje i prvi europski nastup, u drugom pretkolu Lige prvaka protiv malteške Birkirkare. Protekle dvije sezone Mariborčani su nastupali u skupinama Europske lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 18:47
    najvjerovatnij će opet na Dinama-on nam je sudbina a i mušterija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 15:23
    ne znam dal dinamo može izvuć maribor u pretkolima, al bilo bi zanimljivo to pogledat..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 15:00
    Pisac teksta je vjerni pratitelj rada i djela Ante Čačića od njega je pokupio znanje koje koristi protiv mene na igrici pes :)!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 14:20
    Čuj, prate se hrvatski treneri koji rade u inozemstvu (a da su u više-manje značajnim klubovima/ligama). Nažalost, takvih je malo. Maribor u europskom smislu nije velik klub ali je trenutno najjači slovenski klub, zadnjih par godina drma u domaćim natjecanjima i igra kvalifikacije za LP. S te... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 13:49
    ni mene nije nimalo briga za maribor i njega i slo nogomet ali kad kažeš mulca to bi tribalo značiti da si ti stariji od njega, koliko imaš godina, 85? :DDD
    Obrisan korisnik