Rukomet

Hrvatska muška selekcija nezaustavljiva na putu obrane naslova, ženska osvojila prva dva boda

Mihaela Bradovski • srijeda, 10.07.2013.
Hrvatska muška selekcija nezaustavljiva na putu obrane naslova, ženska osvojila prva dva boda
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Nakon jučerašnje dvije pobjede hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku upisala je još dva trijumfa na Europskom prvenstvu u Danskoj. Srijeda je bila polovično uspješna za žensku selekciju koja je prvo svladala Poljsku, a zatim od Mađarske doživjela treći poraz...

Branitelji naslova nezaustavljivi, nove dvije pobjede

Za razliku od naše reprezentacije muška selekcija Srbije prvoga dana natjecanja upisala je dva poraza, a ništa bolje nisu prošli niti u trećem kolu. Hrvatska je bila uspješnija u dva seta. Prvi je dobiven s uvjerljivih 21:14, dok su drugi izabranici Davora Rokavca dobili dvoznamenkastom razlikom u poenima (24:14).

Zvonimir Đikić: "Jako smo se dobro pripremili za Srbiju, ostalom kao i za svakog drugog protivnika ovdje. Kvalitetnija smo momčad od njih što smo na terenu i pokazali. Igra cijele reprezentacije je bila na visokom nivou. Došli smo osvojiti zlato, došli smo obraniti titulu i ne vidim zašto bi nekome dopustili da nam stane na put. Danci su domaćini i sigurno su dosta nezgodni, tu su i Rusi koji su naši stalni protivnici u finalu, ali ako mi budemo igrali svoju igru i tu smo prvi."

U pobjedničkom sastavu odličnu predstavu odigrao je pivot Matej Semren koji je postigao 16 poena. Osam je upisao Jurić, a toliko su imali i najraspoloženiji šuteri u redovima Srbije Laović i Pavlović.

Da joj osim uloge branitelja pripada i ona najvećeg favorita za novo zlato Hrvatska je potvrdila i četvrtom pobjedom, onom protiv Mađarske. Rezultat je u oba seta bio tjesniji u odnosu na prvu utakmicu dana, no zahvaljujući 21:18, a potom i 11:10 hrvatski su rukometaši i dalje osamljenu u vrhu poretka.

Mladen Paradžik i Ivan Jurić postigli su po osam poena, a šest je dodao Ivan Dumenčić. Bez konkurencije najbolji pojedinac dvoboja bio je Mađar Balazs Pozsgai s čak 19 poena. Osim njega u poraženom sastavu u strijelce su se upisali tek Babicz i John.

Uoči sutrašnjeg dvoboja s Ukrajinom (18 sati) skupinu A muškog dijela Prvenstva predvodi upravo Hrvatska s maksimalnih osam bodova i bez izgubljenog seta. Ukrajina i Mađarska na kontu imaju šest bodova, Srbija i Turska izborile su se za dva dok je posljednja Švedska sa sva četiri poraza.

Prvi bodovi osvojeni protiv Poljske, Mađarska zadala novi poraz

Pomlađena ženska reprezentacija prvog je dana doživjela poraze od Rusije i Ukrajine pa je tako za osvajanje svoja prva dva boda trebala čekati nastavak natjecanja. Prvu pobjedu hrvatske su reprezentativke upisale već u prvom današnjem dvoboju, onom protiv Poljske.

Dubravka Bukovina: "Protiv Poljske smo napokon proigrale. Prvi set smo još bile u grču, ali u nastavku smo se opustile pa je sve to izgledalo bolje i uvjerljivije. Nova smo ekipa pa nam vjerojatno treba neko vrijeme da se opustimo, još nam uvijek fali malo uigranosti. Na nama je da dobijemo Norvešku u posljednjoj utakmici. Što se ozljeda tiče, Benko je dobila udarac u nogu, no sve druge cure su zdrave i spremne."

Prvi set otišao je na stranu Hrvatske zahvaljujući tek poenu razlike (15:14) dok je u drugom ekipa Mateje Brezić odigrala na visokom nivou te ga dobila sa sjajnih 25:11.

18 od 40 poena Poljakinjama postigla je Ivana Ćorković, s devet ju je slijedila Vlatka Šamarinec dok je najbolja u poljskoj vrsti bila Lyszczyk s osam poena, a svom je učinku na kraju dodala i crveni karton.

Ćorković je i u drugom susretu bila među istaknutijim pojedinkama, postigla je sedam poena, jedan manje od lijevog krila Nikoline Vojić, no Mađarice su bile prejake. Prvi su set dobile s uvjerljivih 22:12, da bi s minimalnih 14:13 u drugom zaključile susret. Sa 17 poena terenom je dominirala Fekete.

Nakon odigrana četiri kola u skupini A osam pogodaka imaju Mađarska i Ukrajina, Rusija je osvojila četiri, Hrvatska i Norveška slavile su tek jednom i upravo nas njihov međusobni dvoboj očekuje u posljednjem kolu (četvrtak, 18 sati). Posljednja je Poljska bez osvojenog boda.

Rukometaši, Skupina A:
Hrvatska - Srbija 2:0 (21:14, 24:14)
Hrvatska - Mađarska 2:0 (21:18, 11:10)

Rukometašice, Skupina A:
Hrvatska - Poljska 2:0 (15:14, 25:11)
Hrvatska - Mađarska 0:2 (12:22, 13:14)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • perozdero11.07.2013. u 18:53
    hoće li netko odgovarati za ovu sramotu i rasprodaju teško stečenog ugleda jer će se zbrda-zdola i potpuno neuigrana i totalno pogrešno posložena ženska reprezentacija u rukometu na pijesku boriti za visoko 9. mjesto... prije dvije godine europske prvakinje, potom dvije godine nebrige i ničega... [više na forumu]
    perozdero
  • đomla11.07.2013. u 13:07
    @north-vz -ma nema frke. s obzirom da se sport tek probija, treba nam što više afirmativnih mišljenja, jer to svojom atraktivnošću sport i zaslužuje. Zato bih volio da ako već netko pljuje po sportu-to napravi nakon što odgleda par utakmica i zaključi da mu se ne sviđa. @smqeen- istina je da ima... [više na forumu]
    đomla
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 12:36
    Hahaha, igrao sam nekoliko puta rukomet na pjesku i izuzetno je naporan mada je faul strogo zabranjen. Dosta je naporan jer non-stop skačeš cepeline ili piruete i to te na onom suncu jednostavno uništi, a psihički te totalno uništi kad izvedeš odličan cepelin ili piruetu i onda ti lopta ispadne jer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 09:16
    Ma šalim se, gledao sam ga ja par puta i uživo, zanimljivo je i dušu dalo za ljeto.
    Obrisan korisnik
  • đomla11.07.2013. u 09:15
    @alghazanth- nije sličnije odbojci.naime svako poluvrijeme se boduje zasebno.tako da je moguće prvo poluvrijeme dobiti protivnika velikom razlikom, drugo poluvrijeme(set) izgubiti jedva jedan razlike i rezultat bi bio 1:1 . Prilikom tog rezultata se ide na raspucavanje (5 kontri igrač protiv... [više na forumu]
    đomla