Nogomet

Prvak odmah u akciju, Rijeka protiv Istre pokazuje što se radilo

Sportnet • petak, 12.07.2013.
Prvak odmah u akciju, Rijeka protiv Istre pokazuje što se radilo
Foto: Davor Sajko

Nakon vrlo kratke ljetne stanke, na travnjake se vraća Prva HNL. Odmah u petak pred gledatelje na stadionima i pred TV ekranima izlazi prvak Dinamo koji ugošćuje mladu momčad Osijeka, dok nadobudna momčad u Rijeci čeka Istru.

Nakon što su protiv Hajduka osvojili Superkup nogometaši Dinama u prvom kolu MAXtv Prve lige na Maksimiru dočekuju Osijek. Osim što pobjedom žele otvoriti novu sezonu i tako krenuti u pohod na deveti uzastopni naslov prvaka dvoboj s Osijekom će igračima trenera Krunoslava Jurčića biti i posljednja provjera uoči susreta drugog pretkola Lige prvaka u Luksemburgu.

"Dolazi nam Osijek koji je uvijek zatvoren na Maksimiru i u zadnje vrijeme ih dosta teško "otvaramo"", izjavio je Jurčić u najavi i dodao: "Bitno da smo mi dobro posloženi i već od ove utakmice želimo pomalo demonstrirati ono na čemu smo radili posljednjih tjedana."

Ne treba ni naglašavati da bi sve osim uvjerljive pobjede Dinama bilo veliko iznenađenje i sigurno bi poremetilo mir u svlačionici uoči europskih ispita. Što se igračkog kadra tiče zbog ozljeda će nedostajati Halilović i Beqiraj, a svoje prve minute u modrom dresu mogli bi upisati Ivo Pinto i Bakary Sare.

Nedostaju: Halilović i Beqiraj (ozljede)

Osijek u novu sezonu ulazi u potpunosti opušteno, gostovanjem kod velikog favorita. U situaciji skraćenih priprema, kada konture momčadi još nisu u potpunosti definirane, utakmica bez imperativa je nešto što su bijelo-plavi mogli samo poželjeti. Mlada osječka momčad će prije svega tražiti priliku da ostane neporažena, a prvaku će prijetiti prije svega preko kontranapada.

Iz pripremnih utakmica moglo se vidjeti da Osijek, unatoč nedostatku kapetana Ive Smoje, obrambeno stoji jako dobro te je u sedam pripremih utakmica primio samo šest pogodaka. No, problem ostaje u realizaciji, jer su samo šest pogodaka i postigli. Ukoliko se protiv Dinama otvori koja prigoda, napadači Osijeka će morati biti izuzetno smireni i sigurni u sebe.

Osijek je prošle sezone dva puta gostovao na Maksimiru, a obje utakmice su završile bez pogodaka. Osječani se nadaju da bi se taj lijepi niz mogao nastaviti, no za to će trebati prije svega mnogo sreće te fanatična borbenost na terenu.

Nedostaju: Aleksić (reprezentacija), Smoje (ozljeda), Babić (registracija)

U prvom kolu MAXtv Prve lige na Kantridi Rijeka ugošćuje momčad Istre 1961. Konačno počinje rekao je trener Rijeke Matjaž Kek: "Konačno počinje, utakmice su najvažnije u našem poslu, a ova nosi puno upitnika, ali i ciljeva s obje strane Učke."

U Rijeci je stanje pomalo euforično, novi igrači žele se prikazati u najboljem svijetlu, a iako je utakmica protiv Istre tek prva u prvenstvu, i nakon nje imaju još 35. kola, slovenski trener želi s pobjedom ući u prvenstvo iako je svjestan izazova koji Istra predstavlja: " Imamo veliki izazov u prvom kolu, Istra nam dolazi sa dobro vođenom ekipom i znaju okrenuti pilu naopako te žele s pozitivnim rezultatom krenuti u sezonu."

"Ne ide bez pritiska, imperativa i problema", nastavio je Kek, a problemi su neigranje Anasa Sharbinija zbog papira, zdravstveni problemi Mate Maleša, a Leon Benko nije odradio posljednji trening do kraja. Dražen Pilčić tek je počeo s laganim trčanjem.

Nedostaju: Sharbini (papiri), Maleš (zdravstveni problemi), Benko (ozljeda), Pilčić (nespreman)

Tek nešto više od mjesec dana navijači Istre 1961 su uživali u najuspješnijem rezultatu u prvom razredu hrvatskog nogometa, a već stiže nova sezona. Teško je reći što se može očekivati od momčadi Igora Pamića, to više nije isti sastav kao na proljeće jer je veliki broj igrača napustio Pulu, no dosta ih je i došlo.

Po igračkim imenima Istra djeluje znatno slabije nego prošle sezone, ali pravo stanje počet će se nazirati već u petak kada zeleno-žuti gostuju kod najvećeg rivala - Rijeke. Teži start Pamićeva ekipa možda i nije mogla imati, Riječani su puni motiva da pobjedom uvjere svoje navijače kako bi ovo mogla biti njihova godina, godina u kojoj će barem malo ozbiljnije zaprijetiti osmerostrukom prvaku Dinamu.

Pamić ipak smatra kako je dobro što sezonu otvara na Kantridi: "Možda je otvaranje sezone s Rijekom najbolja moguća utakmica za to prvo kolo. Ipak je to derbi, Rijeka je moćna i odlična u svim segmentima. Imaju odličnu atmosferu u i oko kluba. Usprkos svemu, mi ćemo na Kantridi pokušati biti hrabri, a ako nas Rijeka prisili da igramo bunker, igrat ćemo bunker", kazao je Pamić koji će biti bez nekolicine ofenzivaca pod riječkim stijenama.

Nedostaju: Ottochian, Radonjić, Miličević, Jurčević, Franjić (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 13:02
    mislim da će borba za europske pozicije biti opet najzanimljivija. za prvaka bi moglo ipak biti nešto neizvjesnije no dinamo je još uvijek u prednosti nad drugima, ali uz jurčića se možda i to malo zakomplicira, no u manjem postotku vjerojatnosti. s druge strane ako izuzmemo dinamo, hajduk, rijeku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 11:37
    Ovo bi trebala biti prava liga sada. Imam osjećaj da su svi dobro posloženi, odn. barem oni koji aspiriraju na prvih 5 mjesta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 11:14
    napetoooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 10:43
    Napokon počinje! :)
    Obrisan korisnik
  • nido12.07.2013. u 10:30
    Prosla je pauza brzo ali opet smo se brzo zazelili tekmi!!! Neka liga10 bude najbolja!!!
    nido