Rukomet

Vuglač i Mandalinić predvodili Hrvatsku do četvrtfinala, Tunis svladan s 12 razlike

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 22.07.2013.
Vuglač i Mandalinić predvodili Hrvatsku do četvrtfinala, Tunis svladan s 12 razlike
Foto: EPA

Hrvatski juniori u ogledu osmine finala Svjetskoga prvenstva u BiH snage su odmjerili s reprezentacijom Tunisa te su predvođeni sjajno raspoloženima Vuglačem, Mandalinićem te Filipom Ivićem osigurali veliko slavlje s 12 pogodaka razlike te četvrtinu finala natjecanja.

Tunis - Hrvatska 17:29 (8:11)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Osmina finala, SARAJEVO - Skenderija
Suci: Birch/Stenrand (Danska)

Tunis: Ounissa (8 obrana), Abid (1 obrana), Ben Abdessalem; Essais 5, Bedoui, Jaziri, Saafi, Fathallah 1, Mhadhbi 4, Loued, Jrad, Frad, Majdoub 3, Jallouz 3, Soussi 1, Trabelsi
Izbornik: Mohamed Ali Sghir

Hrvatska: F. Ivić (11 obrana), Ašanin (2 obrane); Tokić 4, Bačić 1, Vuglač 10, Š. Ivić, Miličević, Kaleb 4, Obranović 1, Smojver, Herceg, Pavlović, Cindrić 1, Čorić, Šušnja, Mandalinić 8
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Tunis: 1/3; Hrvatska: 4/5
Isključenja: Tunis: 8 min.; Hrvatska: 8 min.

Juniorska rukometna reprezentacija Hrvatske nakon osvajanja druge pozicije u skupini B te subotnjeg poraza od Njemačke uputila se u Sarajevo gdje ju je u ponedjeljak poslije podne očekivao itekako zanimljiv dvoboj osmine finala natjecanja. Na suprotnoj strani terena čekala je trećeplasirana momčad skupine A, Tunis, koja hrvatskim mladcima borbu za četvrtfinale nije odlučila nimalo olakšati, upravo suprotno.

Hrvatska je u borbu za daljnju fazu natjecanja krenula ponovno sa svojom najjačom postavom te je odlučno krenula već od prvog napada kojeg za početno vodstvo 1:0 realizira Stipe Mandalinić. Vrijeme je potom bilo za već uigranu hrvatsku 5-1 obranu, no Tunižani šalju loptu preko gola, a nakon nekoliko zaredanih pogrešaka na obje strane s linije sedam metara uspješan već standardno biva Ante Kaleb.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Mario Vuglač s deset postignutih pogodaka, dok je njih osam dodao Stipe Mandalinić. Hrvatski vratari Filip Ivić i Matej Ašanin sakupili su zajedno 13 obrana, dok su Abid i Ounissa zajedno obranili devet golova. Najbolji kod Tunisa bio je Zouneir Essais s pet golova, a njih četiri zabio je Mohamed Hamza Mhadhbi.

Tunis do svog prvog pogotka stiže u narednom napadu, a rezultat 1:2 postavlja desno krilo Ram Majdoub. Vrlo dobar bio je potom hrvatski vratar Filip Ivić koji s dvije sjajne obrane zaredom te uz pomoć Mandalinića osigurava svojoj reprezentaciji vodstvo 3:1. Nakon novog sustizanja Tunižana vrijeme je, pak, bilo da Kaleb i društvo pokažu koliko su željni četvrtine finala te da se odvoje na sigurnijih 6:2. Međutim, minuta predaha potom je dobro došla Tunisu kako bi posložio svoje redove i ubrzo sustigao svog suparnika, naime, preko Zoubeira Essaisa i Taraka Fathallaha stiže na 4:6, a nekoliko trenutaka kasnije ponovno je na samo minus jedan (6:7).

Proradio je tada i vratar Montasar Ounissa, no na suprotnoj strani rupe u obrani Tunisa pronalazi Mario Vuglač, koji tada pokazuje kako se jedini može nositi s hrvatskim suparnikom te stoga odvaja svoju reprezentaciju na +2 (9:7). Uključuje se tada Kaleb novim realiziranim sedmercem za 10:8, Filip Ivić zaključava svoja vrata u onoj posljednjoj minuti da bi Vuglač sve to potvrdio novim pogotkom za vodstvo 11:8 na poluvremenu.

U nastavak susreta kao da je ušla druga Hrvatska, razigranija i poletnija, predvođena sjajnim Mandalinićem i Marijom Vuglačem. Prvo, naime, mladi lijevi vanjski odvodi svoju reprezentaciju na 14:10 nakon čega mu u pomoć priskače Vuglač, sjajan uz sve to biva i Filip Ivić među vratnicama i hrvatska prednost samo raste i raste (17:10, 20:11).

Tunis tada nikako ne pronalazi rješenje za hrvatsku obranu, budi se i publika u Skenderiji i glasno počinje bodriti hrvatske juniore, a nakon odlične obrane sedmerca Mateja Ašanina Hrvati ne staju sa svojim naletom, upravo suprotno. Priliku na terenu stoga dobivaju i preostali hrvatski rukometaši, dok oni iz prve postave uzimaju zasluženi predah. Do samoga kraja Vuglaču i Mandaliniću pridružuju se još i Kaleb, Luka Cindrić i Ante Tokić, dok konačnih 29:17 postavlja Ivan Bačić čime Hrvatska osigurava svoje mjesto u četvrtini finala Svjetskoga prvenstva gdje je za dva dana očekuje borba s Brazilom koji je ranije svladao Sloveniju s pet pogodaka razlike (25:20).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 20:45
    Senazcionalna su ispadanja i Slovenije i Danske!Danci su uz naše,Španjolce i Švede bili najveći favoriti za medalje!
    Obrisan korisnik
  • Joe Black22.07.2013. u 20:13
    I Danska ide pa-pa
    Joe Black
  • ALGHAZANTH22.07.2013. u 20:05
    Gotovo da nemogu vjerovati da je tradicionalno neugodan protivnik ovako lako pao, sada se treba čuvati Brazilaca ali sa pravim pristupom nebi trebalo biti problema.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 18:52
    konačno prava utakmica-bravo dečki
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 18:25
    Znači ispade dobro,što smo protiv Germana odigrali demagoški i odmarali neke igrače!Sad nas čeka Brazil,koji senzacionalno izbaci braću Janeze sa 2 odlična igrača a to su Mačkovšek i Šoštarić!,a onda u polufinalu na pobjednika susreta Danska-Španjolska!I prije SP sam govorio,da moramo uzeti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik