Rukomet

Veszprem odnio naslov na Sparkassen kupu, Füchse Berlin zauzeo peto mjesto

Zvonka Keliš • nedjelja, 18.08.2013.
Veszprem odnio naslov na Sparkassen kupu, Füchse Berlin zauzeo peto mjesto
Foto: EPA

Posljednjega dana uistinu jakog Sparkassen kupa u njemačkom Ehingenu zanimljivo i uzbudljivo bilo je kako u finalnom ogledu dana tako i u dvoboju za peto mjesto. Mađarski Veszprem stigao je do slavlja nad PSG-om, dok su berlinske Lisice remizirale s poljskim Kielceom, ali su na koncu ipak zauzele petu poziciju.

Vive Targi Kielce - Füchse Berlin 30:30 (15:15)

Prvi susret posljednjeg dana natjecanja na Sparkassen kupu donio je ogled za peto mjesto između branitelja naslova Füchse Berlina te treće momčadi Europe, Kielcea. Susret u Ehingenu obranama otvaraju Szmal na jednoj te Stochl na drugoj strani, dok prvi pogodak postiže Hrvat Ivan Čupić za poljsko vodstvo 1:0. Na 1:1 vrlo brzo poravnava Romero nakon čega se Nijemci polako, ali sigurno uspijevaju odvojiti od svog suparnika (5:3). Međutim, shvaćaju tada Poljaci kako je vrijeme za buđenje te preko Tkaczyka i Aguinagaldea vraćaju rezultat u egal (5:5).

Buntić najbolji strijelac turnira

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je ujedno i najbolji strijelac turnira Denis Buntić sa sedam postignutih pogodaka (ukupno 22 pogotka), njih pet dodao je Željko Musa, Ivan Čupić zabio je tri gola, a Manuel Štrlek nije ni zaigrao, dok je najbolji kod Füchse Berlina bio Iker Romero s devet golova, a Denis Špoljarić se također nije upisao u strijelce.

Igralo se potom pogodak za pogodak stoga uistinu zanimljivo i napeto biva u Längenfeld dvorani. U samoj završnici prvoga dijela, točnije, sedam minuta prije odlaska u svlačionicu Denis Buntić, Jachlewski i Olafsson odvode Kielce na sigurnijih 13:10 da bi Skroblieni Löffler odmah potom uzvratili za novo izjednačenje. Olafsson potom nanovo pronalazi put do njemačkog gola, Wiede biva uspješan na drugoj strani, Olafsson ni tada ne staje i postavlja poljskih 15:14, no na odmor se ipak odlazi s poravnatih 15:15 za koje zaslužan biva Romero.

Nastavak susreta donio je angažiranije Nijemce koji se odmah u uvodnim minutama odvajaju na 18:16 nakon čega na poljskom golu počinje raditi Venio Losert, dok Buntić s linije sedam metara vraća Kielce na minimalan zaostatak (18:19). Napeto biva i u narednim minutama kada se Lisice odvajaju na 26:23, a njihov suparnik ponovno mora loviti rezultat.

Međutim, Kielce u tome uspijeva i dobrano puše za vrat njemačkoj ekipi, stiže tako i na 26:27 da bi potom zaradio nekoliko uzastopnih isključenja koja rukometašima Füchsea omogućavaju novo odvajanje (30:28). Do posljednje minute Zorman i Željko Musa uz veliku pomoć Loserta na golu sustižu suparnikovu prednost i utakmica za peto mjesto završava s izjednačenih 30:30, a budući da trener Kielcea Bogdan Wenta nije htio igrati produžetke peto mjesto zauzimaju berlinske Lisice.

MKB Veszprem - Paris Saint-Germain 28:25 (19:13)

Posljednji susret Sparkassen kupa donio je itekako zanimljivo finale između Veszprema i PSG-a. Finalni dvoboj otvorio je Ilić kojemu na drugoj strani odgovara Csaszar nakon čega se u redovima Parižana razbranjuje vratar Sierra. Upravo to koristi Hrvat Marko Kopljar kako bi odveo PSG na 4:3, no francuski se prvak ne uspijeva znatnije odvojiti budući da Mađari vrlo brzo poravnavaju rezultat (7:7).

Solidno izdanje Alilovića

Odlični su u redovima Veszprema bili Momir Ilić i Gergo Ivancsik s po sedam pogodaka, a Renato Sulić se nije upisao u listu strijelaca. Nandor Fazekas sakupio je tri obrane, a Mirko Alilović sedam, dok su kod PSG-a Annonay i Sierra zajedno obranili 11 lopti. Kod PSG-a se istaknuo Fahrudin Melić s pet golova, Marko Kopljar dodao je tri gola, Igor Vori dva, a Jakov Gojun se nije upisao u listu strijelaca.

Igralo se potom pogodak za pogodak sve do ulaska u posljednjih deset minuta prvoga dijela kada Veszprem preko Ivancsika, Ugaldea i Ruesge odlazi na 12:9 čime pokazuje uistinu vrlo dobru igru te potom i povećava svoje vodstvo na 14:10, kao i 19:13 s kojima se odlazi na predah.

Mađari ni u nastavku ne posustaju te nastavljaju s dominacijom nad Francuzima (19:14, 22:16), a vrlo dobar je tada i hrvatski vratar Mirko Alilović. No, nije francuska momčad posustajala ni tada te se sredinom drugoga dijela polako, ali sigurno približava svom suparniku (23:26) čime ovu finalnu borbu čini još napetijom. Uz Alilovića je na drugoj strani tada proradio Annonay, Francuzi dvije minute prije samoga kraja i dalje imaju tri pogotka zaostatka (25:28), a taj se rezultat do isteka 60. minute više nije promijenio čime se Mađari kući vraćaju s osvojenim prvim mjestom.

Sparkassen kup, Ehingen:

Utakmica za peto mjesto:
Vive Targi Kielce - Füchse Berlin 30:30

Utakmica za treće mjesto:
CO Zagreb - Wacker Thun 26:20

Finale:
MKB Veszprem - Paris Saint-Germain 28:25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!