Košarka

Francuzima će prva faza biti zagrijavanje, četvorka sanja drugi krug

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 26.08.2013.
Francuzima će prva faza biti zagrijavanje, četvorka sanja drugi krug
Foto: EPA

Još je ostalo svega devet dana do početka Europskog prvenstva u košarci i pravo je vrijeme početak odbrojavanja. Šest reprezentacija skupine A na Europsko prvenstvo u Sloveniju odlazi s različitim ambicijama, počevši od Francuza koji žele u borbu za naslov pa sve do Britanaca za koje je teško reći što žele u ovakvom sastavu...

Niti ovo Europsko prvenstvo neće proći bez značajnijeg Sportnetovog udjela u praćenju. Tijekom narednih devet dana predstavit ćemo vam skupine i reprezentacije koje se nadaju dobrom nastupu u Sloveniji, a za početak ćemo vidjeti tko s kakvim snagama i nadanjima odlazi na EP.

Prva u nizu je skupina A u kojoj bi glavnu riječ trebali voditi Francuzi. Na papiru najslabija skupina s Francuskom kao izrazitim favoritom, Velikom Britanijom kao izrazitim autsajderom i s četiri reprezentacije koje se nadaju da bi mogle do drugog kruga.

Svaka od te četiri reprezentacije ima uporište u svojim nadanjima, bilo to zbog pojedinačne kvalitete pojedinog igrača, bilo to zbog momčadske igre ili već izgrađenog sustava. Međutim jedno im je zajedničko - to bi im trebao biti maksimalan domet.

Ukrajina

Ukrajinci u Sloveniju odlaze svjesni kako će im borba za drugi krug biti maksimum što mogu ostvariti. Niti u prošlosti nisu imali nekih velikih uspjeha, jednostavno, nedostaje im prave kvalitete i nisu reprezentacija iz europskog vrha.

Međutim, predvođeni iskusnim američkim trenerom s gotovo 30-godišnjim NBA iskustvom, Mikeom Fratellom, nisu protivnik za podcijeniti. Fratello je dosta radio da bi Ukrajinu podignuo i pokušao napraviti konkurentnim protivnikom i vidjet ćemo je li u tome uspio.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Poseban problem predstavlja mu situacija s Arturom Drozdovim, najiskusnijim igračem i vrlo važnim krilom, za kojeg još nije sigurno hoće li biti spreman za nastup. Ukrajinci su ga spremni čekati do posljednjeg trenutka stoga još uvijek nemaju konačan roster za Sloveniju.

Od ostalih igrača svakako treba istaknuti kao najopasnije iskusnog američkog razigravača Pooha Jetera, odličnog šutera Sergiya Gladyra i centra Milwaukee Bucksa Vjačeslava Kravcova.

U sastavu nema jedne od zvijezda ukrajinske košarke Oleksija Pečerova, no i bez njega Fratello ima dovoljno opcija na visokim pozicijama.

Sam roster pokazuje kako Ukrajina ima solidnu reprezentaciju, ali ništa više od toga. Kvalitetu za eventualno iznenaditi neku od slabijih reprezentacija u ovoj ne posebno jakoj skupini ima, ali za nešto više - nikako.

Velika Britanija

Sudeći prema prikazanom u pripremnom razdoblju, Velika Britanija je najlošija reprezentacija koju ćemo gledati u Sloveniji. Sve glavne zvijezde otkazale su nastup i izbornik Joe Prunty je na velikim mukama.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Luol Deng, Joel Freeland, Pops Mensah-Bonsu, Robert Archibald te niz NBA igrača koji su se spominjali kao mogući kandidati za nastup za Veliku Britaniju, svi su se odlučili za preskakanje ovog natjecanja.

Britanci tako u Sloveniju dolaze sa "zvijezdama" poput Erica Boatenga, Kylea Johnsona te tek nešto poznatijih Devon Van Oostruma i Dana Clarka.

U pripremnim utakmicama nikome nisu bili ravnopravan protivnik, bilježili su poraze od 20-30 poena razlike i teško da će i u Sloveniji biti bolje. Za njih cilj neće biti drugi krug natjecanja već hvatanje pobjede iako se i to u ovom trenutku čini kao vrlo vrlo teška misija.

Francuska

Druga krajnost je opet Francuska koja dolazi kao jedan od kandidata za naslov prvaka Europe. Niti Francuzi nisu imuni na otkaze, međutim bez obzira na to i dalje imaju vrlo respektabilnu reprezentaciju.

Vincent Collet je dugogodišnji izbornik s izgrađenim sustavom i velikim povjerenjem igrača. Posebno se to odnosi na one glavne zvijezde Tonyja Parkera i Nicolasa Batuma s kojima ima fantastičan odnos što je vrlo važno za reprezentaciju.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Parker i Batum su primjeri igrača koji ne otkazuju nastup u reprezentaciji osim ako nije u pitanju neki toliko veliki problem. Tako je i s ovim natjecanjem, obojica iza sebe imaju teške sezone pune problema, međutim nisu željeli otkazati nastup i nadaju se velikom rezultatu.

Francuska do njega može doći, ima vrlo dobru momčad, dugačku klupu i na svim pozicijama je vrlo dobro pokrivena. Nisu tu samo Parker i Batum, dodajmo im Borisa Diawa, Nanda De Cola, Thomasa Heurtela te na ovim pripremama vidljivo uznapredovale centre Joffreya Lauvergnea i Alexisa Ajincu.

Collet je složio vrlo dobru reprezentaciju koja bi sigurno bila još impresivnija da su tu i Ian Mahinmi, Joakim Noah, Ronny Turiaf, Rodrigue Beaubois, Kevin Seraphin, ali i bez njih su odlični.

Koliko daleko mogu? Prilično daleko. Prolazak skupine ne bi smio biti niti pod najmanjim upitnikom, u ovom društvu Francuska ima najvišu kvalitetu i nitko joj ne bi trebao predstavljati preveliki problem. Za dalje, neće nikome biti omiljeni protivnik. To je sigurno.

Njemačka

Njemački izbornik Frank Menz složio je reprezentaciju od igrača iz njemačke lige plus Tibor Pleiss i Niels Giffey. Njemačka liga ne pršti kvalitetom, osnovni problem njezinih klubova su bezbrojni Amerikanci koji guše kvalitetu i razvoj domaćih igrača i s tim se Njemačka bori već godinama.

Bori se njemačka javnost, ali ne i tamošnji Savez koji dopušta pojedinim klubovima rostere i s po 10-11 Amerikanaca. Međutim, oni najjači su nekako isplivali u toj borbi i Njemačka ima korektnu reprezentaciju koja će se boriti za prolazak u drugu fazu natjecanja.

Slika 6 od 6.
Foto: EPA

Već spomenuti Tibor Pleiss bit će joj najjači adut. Iako mlad, Pleiss se već dokazao u europskoj košarci i predstavlja jednog od najpotentnijih europskih centara sa svojih 218 centimetara. Pleiss je prošle sezone nosio dres Laboral Kutxe koju je vodio Žan Tabak i tamo je imao prilično dobrih predstava što govori o njegovoj kvaliteti.

Ostatak društva predvodi Robin Benzing, krilo odličnih atletskih mogućnosti i igrač za kojeg su neki očekivali da će se brže i bolje razviti, ali svejedno je izrastao u solidnog igrača.

Svi protivnici će posebno morati pripaziti na mekanu ruku s 29 godina najstarijeg igrača reprezentacije Heika Schaffartzika. Hrvatska ga je već nekoliko puta upoznala, iako omalen i sa svega 183 centimetra ne izgleda kao neka velika prijetnja, Schaffartzik je sjajan šuter iza linije za tri poena i donio je Njemačkoj već dosta uspjeha.

Nema Dirka Nowitzkog, nema Chrisa Kamana, Jan Jagla, Philipp Schwethelm, Tim Ohlbrecht također nisu u reprezentaciji, ali Njemačku nije pametno podcijeniti. Nijemci će se boriti do kraja i bez obzira na manjak individualne kvalitete protiv svakog će ići na pobjedu.

Izrael

Izrael je reprezentacija na koju se uvijek upozorava i uvijek se predstavlja kao velika opasnost, ali na reprezentativnom planu u posljednjih skoro 30 godina nema pravog rezultata.

Nekako su deveta mjesta maksimalna dostignuća u tom razdoblju, s izuzetkom Eurobasketa u Švedskoj gdje je Izrael završio na sedmom mjestu. Ostala natjecanja nisu protekla onako kako se u njihovoj javnosti očekivalo.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ponovno u reprezentaciji slijedi "prebrojavanje Maccabi - Hapoel", najveći dio igrača dolazi iz domaćih klubova, ali slično kao i u Njemačkoj, u izraelskim klubovima glavnu riječ ipak vode stranci. Za razliku od Njemačke, ti stranci su ipak značajnija kvaliteta i uz njih je proteklih sezona stasalo nekoliko mladih igrača.

Onaj koji nastupa van Izraela, a trebao bi biti vođa ove reprezentacije, je Omri Casspi. Još jedno kvalitetno krilo s prostora Izraela nastupa u NBA ligi gdje nije prolaznik i u pripremama se iskazao kao vođa reprezentacije.

Još je tu podosta poznatih imena, počevši od Liora Eliyahua, Yogeva Ohayona, Yotama Halperina, Guya Pninija, a tu je i Amerikanac Alex Tyus koji bi trebao pokriti rupu koja postoji u reketu.

I na ovom prvenstvu Izrael će biti "opasna reprezentacija", barem u prvom krugu. Druga faza natjecanja ne bi trebala biti nedostižna, međutim za dalje je upitno koliko će moći.

Belgija

Belgiju smo imali priliku pobliže upoznati na posljednjem turniru u Turskoj gdje je igrala i protiv Hrvatske. Solidna reprezentacija s nekoliko dobrih pojedinaca, ali i vrlo kratkom klupom. Čim izbornik Eddy Casteels uđe u rotacije, Belgija jako pada.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Petorka joj je korektna, Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Matt Lojeski, Axel Hervelle, Christophe Beghin, sve redom solidni igrači, međutim imaju sličan problem kao Portland Trail Blazersi prošle sezone - svaka zamjena je za klasu-dvije slabija.

Upravo zbog toga se Belgiji i događao ogroman pad u drugim poluvremenima susreta protiv Hrvatske i Srbije koji mogu rotirati i raditi pritisak. U takvim situacijama Belgijci se jednostavno gube i odlaze u minus.

Međutim znaju igrati, a to su pokazali i tijekom priprema uništivši Talijane. Bilo je to u Antwerpenu gdje su Talijani poraženi s 19 razlike, a da je prednost bila i viša, nitko ne bi mogao reći da je nezasluženo.

U ovom društvu će teško nešto napraviti i borba s Ukrajinom i Njemačkom za drugi krug bit će vrlo žestoka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 15:36
    e "teshka" grupa francuzima nema shta:)ne razlika +100, +200 :)pozdrav
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2013. u 16:08
    Francuzi prvi s 5-0 omjerom i koš razlikom +100. drugi izrael, a za treće mjesto koje vodi u 2. krug borit će se belgija, njemačka i ukrajina. s tim da u ovom troboju belgija ima najmanje šanse. puno repki je na ovom EP-u oslabljeno...eto, britancima npr. fale 2 izvrsna NBA igrača (deng i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gogeta26.08.2013. u 15:37
    A hoće li za Veliku Britaniju igrati DEVON Van Oostrum?
    Gogeta
  • nido26.08.2013. u 14:36
    U ovoj grupi ce bit velika bitka za prolaz, Francuzi malo odskacu a ostali su podjednaki i moze svako svakoga pobjediti pa cak i Britanija mozda izvuce jednu pobjedu...
    nido
  • Obrisan korisnik26.08.2013. u 11:27
    Hvala sportnetu na ovakvim tekstovima! Baš me zanima šta ćete napisati za hrvatsku!
    Obrisan korisnik