Nogomet

Olić: "Njihov crveni karton bio nam je velika prednost, to smo trebali i morali bolje iskoristiti"

Ivor Krapac • subota, 07.09.2013.
Olić: "Njihov crveni karton bio nam je velika prednost, to smo trebali i morali bolje iskoristiti"
Foto: EPA

Poslije 1:1 protiv Srbije u Beogradu u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, hrvatski nogometni reprezentativci bili su svjesni da je postojala prilika za bolji rezultat. Hrvatska je u drugom poluvremenu zabila prvi pogodak na utakmici, kasnije je imala i igrača više, no obje prednosti na koncu su nestale i svakoj reprezentaciji pripao je po jedan bod...

Na kraju ljeta koje je započelo domaćim razočaranjem protiv Škotske, hrvatska nogometna reprezentacija je u novom nastupu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu došla do gostujućih 1:1 protiv Srbije. Hrvatska je imala vodstvo, a poslije isključenja Nemanje Matića 15-ak minuta do kraja, imala je i igrača više. No, obje su prednosti nestale. Domaći reprezentativci su u Beogradu izjednačili pogotkom Aleksandara Mitrovića, a poravnanje u broju igrača na terenu dogodilo se isključenjem Josipa Šimunića, poslije zaustavljanja Miralema Sulejmanija u kontri domaćina koja je djelovala vrlo opasno.

Hrvatski nogometaši su poslije susreta izdvajali i dobro i loše iz ovog nastupa. Ivica Olić je za Hrvatsku televiziju kazao da nije osobito zadovoljan: "Kako se utakmica odvijala, moram priznati da da baš i nisam s obzirom da smo u pravom trenutku došli do pogotka, a poslije, nakon što smo primili, došli smo do prednosti s igračem više. Možda dvije-tri minute što smo to imali djelovali smo jako dobro, vidjelo se da je Srbija dosta iscrpljena s obzirom da su od prve minute nametnuli stvarno visoki ritam, koji naravno nisu mogli pratiti. Taj crveni karton nam je stvarno bio velika prednost i to smo trebali i morali bolje iskoristiti."

"Šteta što smo tako loše i naivno reagirali kod tog našeg kornera, stvorili su nam kontru i mi smo dobili crveni karton, s tim smo isključenjem opet vratili Srbiju u igru i na kraju smo opet imali možda malih problema", dodao je Olić: "S druge strane, Belgija je pobijedila, tako da je nama bod za drugo mjesto bio jako važan."

U prvom poluvremenu Hrvatskoj nije bilo lako, teško se izlazilo na suparničku polovicu. "Srbija je krenula žestoko, njima je igrala samo pobjeda i jednostavno smo se povukli. Razmišljali smo o tome da ne primimo, nadali smo se da ćemo zabiti, spojiti neku kontru", opisao je Olić taj dio susreta: "Bilo nam je važno da izdržimo to prvo poluvrijeme i sve je išlo po planu. Dali smo taj gol upravo onako kako smo htjeli, poslije jedne kontre došli smo do prednosti i tu smo trebali biti pametniji."

"Moramo biti zadovoljni s 1:1 kada gledamo da je Belgija dobila, s time smo definitivno riješili sve oko drugog mjesta", zaključio je Ivica Olić.

Vedran Ćorluka istaknuo je da gostujući ogled sa Srbijom nije lak posao, ali i on je bio svjestan da se moglo ostvariti više. "Sigurno da nismo zadovoljni, u drugom poluvremenu imali smo tih 1:0 i čak kontrolu utakmice, oni su sve više padali, ali primili smo taj gol iz prekida kada sam i ja mogao bolje reagirati", osvrnuo se Ćorluka pred kamerama HTV-a: "Žao mi je zbog tog isključenja Joea, koje je došlo našom greškom nakon loše izvedenog kornera. Dopustili smo da nas iskontriraju i na kraju možemo biti zadovoljni što smo uzeli taj bod."

"Dogovorili smo se prije utakmice da u prvom poluvremenu pričekamo da se oni izmore i da imaju tu kontrolu. No, mislim da smo se malo previše povukli, nismo se baš dogovorili da stojimo toliko duboko", kazao je Ćorluka o planu tijekom prvih 45 minuta i izvedbi tog plana na terenu: "Oni su nas stisnuli, to smo očekivali. Igrali su doma, imaju odličnu ekipu, ali sve je išlo po planu - no, nažalost, nismo uspjeli ostvariti pobjedu koju smo željeli."

Član zadnjeg reda hrvatske reprezentacije smatra da nastup u Beogradu nije bio razočaravajuć: "Za Škotsku i Lihtenštajn možemo reći da nismo pružili naše najbolje partije, ali doći u Beograd i igrati s ovakvom ekipom mislim da nikome nije lako. Ne možemo reći da je bod neuspjeh. U drugom poluvremenu smo ostvarili ono što smo željeli, cilj je bio izmoriti ih i preuzeti inicijativu, ali nažalost, i oni igraju nogomet, i oni su kvalitetni, zabili su gol i zasluženo uzeli bod."

Ćorluka je najavio i završnicu kvalifikacija, ističući da je utrka s Belgijom najvjerojatnije izgubljena - iako još uvijek ima izgleda: "Trebamo se koncentrirati, dok postoji nada za izravan plasman treba se nadati, ali svjesni smo da će nam oči biti usmjerene na protivnika koji će biti drugi u skupini."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 09:12
    Taj bod bi već došao kroz ove tri utakmice, a i više od boda, naravno... To ne opravdava ovakvu igru na rezultat i prvo poluvrijeme koje je bilo grozno gledati.
    Obrisan korisnik