Košarka

Hrvatska igra za prolaz s bodovima, češka prepreka na kraju prvog kruga

Ivor Krapac • ponedjeljak, 09.09.2013.
Hrvatska igra za prolaz s bodovima, češka prepreka na kraju prvog kruga
Foto: Simon Maljevac

Hrvatski košarkaši su u nedjelju navečer obavili jako dobar posao pobjedom nad domaćom reprezentacijom, ali za kraj prvog kruga Eurobasketa u Sloveniji, izabranici Jasmina Repeše trebaju skinuti s dnevnog reda ono najvažnije. Hrvatska zasad još nije osigurala odlazak u drugi krug, a za ostvarenje tog cilja borit će se u posljednjem nastupu u skupini C u Celju. Pobjeda nad Češkom značila bi nastavak natjecanja, u koji bi hrvatski reprezentativci ušli s dva boda...

Koliko će vrijediti pobjeda nad Slovenijom?

S popravljanjem igre poslije lošeg početka turnira i uvjerljivog poraza od Španjolske u prvom kolu, Hrvatska je došla u priliku da njezin nastup u prvom krugu u Celju zasluži "palac gore". Drugo kolo protiv Gruzije izgledalo je bolje nego prvo protiv Španjolske, treće kolo protiv Poljske donijelo je još malo više u usporedbi s prikazanim protiv Gruzijaca, a protiv Slovenaca su hrvatski košarkaši bili bolji nego protiv Poljske, bez tako velike crne rupe koja je dovela do komplikacija u osiguravanju pobjede u trećem kolu.

Nastave li izabranici Jasmina Repeše takav trend i budu li u ponedjeljak s početkom u 17:45 sati još bolji nego u prethodnoj utakmici, protiv Češke ne bi smjelo biti problema.

Igrački, prednost je na hrvatskoj strani i iz tog kuta gledanja, stvari stoje jednostavno. Bude li Hrvatska na svojem maksimumu ili blizu tome, drugi krug neće biti upitan, a s pobjedom nad Slovenijom, u tu fazu natjecanja krenulo bi se s dva boda. S obzirom na igranje produžetka u posljednjoj nedjeljnoj utakmici u Celju, problem bi mogla biti svježina. Umora će sigurno biti, ali u utakmici s velikom važnošću može se i protiv umora.

Dobije li Hrvatska, prije početka drugog kruga imat će dva dana bez utakmice, bit će prilike za osvježenje.

Češki plus će u ponedjeljak biti što se u nedjelju nisu toliko iscrpili, s dolaskom do uvjerljive pobjede nad Gruzijom (95:79), protiv koje su igrali poslijepodne, koji sat ranije nego Hrvatska protiv Slovenije. Za Čehe je pozitivna stvar i što će biti rasterećeniji. Nije da nemaju što za izgubiti, u situaciji u kojoj u sportu nešto možete dobiti, uvijek imate što i za izgubiti, ali ne prođu li u drugi krug, njihov gubitak neće biti toliko težak s obzirom da su u najavama prije početka Eurobasketa bili u drugom planu u skupini C. Češka je već napravila puno, a nastavak natjecanja bio bi im lijepi bonus.

Protivnik kao stvoren za podcijeniti pa kasnije žaliti - stajalo je u naslovu naše najave češkog nastupa u Sloveniji, a međusobnom susretu u posljednjem kolu prvog kruga, Hrvatska će biti u prilici potvrditi da je ova reprezentacija ozbiljna i da ne dolazi u obzir ništa što bi dovelo u pitanje uspjeh protiv momčadi protiv koje se očekuje pobjeda. S obzirom na to koliko pobjeda vrijedi, pristup mora biti pravi, bez slavlja i opuštanja nakon Slovenije, a u tom slučaju, razlika u kvaliteti na papiru može doći do izražaja i na parketu.

U preostalim utakmicama petog kola skupine C, Španjolska će pokušati opravdati ulogu favorita protiv Gruzije, a Slovenija protiv Poljske. Uspiju li, i jedni i drugi proći će u drugi krug s dva boda, a Slovenci mogu i sa sva četiri, ukoliko Češka pobijedi Hrvatsku i time izbori drugi krug.

Španjolska i Gruzija igraju prvu utakmicu dana, u 14:30 sati, a Slovenija i Poljska srest će se u večernjem terminu, u 21 sat.

Gdje se još igra za prolaz?

Među ostalim skupinama, iz hrvatskog kuta gledanja najzanimljivija je grupa D, čiji je domaćin Koper. Prođu li Repešini izabranici u drugi krug, bit će društvu Italije, Grčke i Finske, koji su već osigurali prolazak iz te skupine, a u posljednjem kolu, najvažnija je nepoznanica tko će ići dalje s dva boda. Za te bodove borit će se Grci i Finci, koji u 14:30 sati igraju međusobno.

Kako su Talijani dosad pobijedili i Fince i Grke, oni u rukama već imaju četiri boda za drugi krug, a u posljednjem kolu prvog dijela natjecanja igrat će revijalnu utakmicu protiv Švedske. Bez većeg značaja za bilo koga, u ponedjeljak će se sresti i Turci i Rusi, reprezentacije koje su očekivale više, ali u Sloveniji nisu bile prave.

U skupini A, u ljubljanskom Tivoliju, zasad znamo da su ispali Nijemci, a s omjerom 3-1, uoči posljednjeg kola grupu predvode Francuzi i Ukrajinci. Francuska je svladala Ukrajinu i u drugi krug će s barem dva boda, a u ponedjeljak će s početkom u 21 sat igrati protiv Belgije. Ukrajina će u prvoj utakmici dana, od 14:30 sati, probati opravdati ulogu favorita protiv Velike Britanije.

Belgijci su zasad na 2-2, Britanci imaju isti omjer pobjeda i poraza, a može proći još i Izrael (1-3), koji će tražiti pobjedu nad Njemačkom i pomoć Ukrajinaca i Francuza kako bi osigurao nastavak natjecanja u krugu s Belgijom i Velikom Britanijom.

Posljednje kolo bit će vrlo zanimljivo i u skupini B, u Jesenicama. Srbija (3-1) je već osigurala drugi krug, a u posljednjem kolu će se s početkom u 21 sat sresti s Crnom Gorom (1-3), koja je nedjeljnim porazom od Litve izgubila izglede za nastavak natjecanja.

Litavci (3-1) su korak do drugog kruga, a u petom kolu srest će se s Bosnom i Hercegovinom (2-2), koja se također bori za prolaz. Ogled Litve i BiH na rasporedu je u 17:45 sati, a u prvoj utakmici ponedjeljka, u 14:30 sati, sudarit će se Latvija (2-2) i Makedonija (1-3), svatko sa svojom računicom za odlazak u drugi krug.

Latvijci su korak ispred, a Makedoncima su se u nedjelju rezultati ostalih utakmica raspleli tako da njihove nade još nisu potonule. U posljednjem kolu trebat će im pobjede Srbije nad Crnom Gorom i Litve nad BiH, a u tom slučaju, pobjeda nad Latvijom s 10 ili više poena razlike donijela bi im prolaz u krugu s Latvijcima i reprezentativcima BiH.

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Gruzija59:83Španjolska
Hrvatska70:53Češka
Slovenija61:71Poljska
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Gruzija59:83Španjolska
Hrvatska70:53Češka
Slovenija61:71Poljska
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava09.09.2013. u 22:18
    aleeeeeeeeeee............
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 19:23
    TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO:)))))))))))))!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 19:00
    još jedna četvrtina..... (da znam da je to UŽASNO dugo i puno)....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 18:40
    poluvrijeme je tek, 33-32 za njih:(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 16:37
    Mi smo vec prosli sa 4, ovaj mec veceras nam nista ne znaci. Pitanje je sad izmedju Bosne i Litvanije...
    Obrisan korisnik