Košarka

Francuzi očekivano protiv Belgije, Ukrajina potvrdila prolaz, Njemačkoj pobjeda za oproštaj

Sportnet, Filip Han • ponedjeljak, 09.09.2013.
Francuzi očekivano protiv Belgije, Ukrajina potvrdila prolaz, Njemačkoj pobjeda za oproštaj
Foto: EPA

Utakmicu lišenu neizvjesnosti odigrali su Ukrajina i Velika Britanija u posljednjem kolu skupine A. Bez većih problema ukrajinski košarkaši slavili su s 19 poena razlike i potvrdili prolaz u drugi krug, a britanskim košarkašima ugasili svaku nadu.

Ukrajina - Velika Britanija 87:68 (21:18, 48:31, 70:51)

Ukrajina je s visokih 87:68 izborila pobjedu nad Velikom Britanijom i ovisno o ishodu večerašnjeg ogleda Francuske i Belgije u drugi će krug s prvog ili drugog mjesta na ljestvici skupine. Britanski košarkaši pak trećim su porazom izgubili nadu u prolaz.

Britanci su samo jednom na utakmici imali rezultatsku prednost i to u drugoj minuti, a tada su kontrolu preuzeli Ukrajinci i do poluvremena već imali 17 poena prednosti. Najvećih 22 poena razlike imali su početkom treće četvrtine, a Britanci niti u jednom trenutku nisu uspjeli zaprijetiti kvalitetnijem protivniku.

Jedanaest poena i pet skokova upisao je Ihor Zajcev, a isti broj poena postigao je i Kiril Natjažko. Po 12 poena u britanskom dresu uknjižili su Devon van Oostrum i Kieron Achara.

Njemačka-Izrael 80:76

Početak utakmice nagovijestio je kako bi raspoloženi Izrael mogao doći do pobjede nad Nijemcima koje u početku nije najbolje služio šut. Izraelci su održavali prednost od nekoliko poena sve do pred kraj druge četvrtine kada su Nijemci napokon stigli do vodstva.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Do poluvremena su Nijemci uspjeli zadržati minimalnu prednost koja je sredinom treće dionice narasla do osam poena prednosti. Izraelci su dobrom unutarnjom igrom ipak uspjeli ostati u igri, no s pet i pol minuta do kraja četvrte četvrtine Njemačka je tricom Benzinga pobjegla na deset razlike, te se činilo da će mirno privesti utakmicu kraju.

No, uporni Izraelci predvođeni dobrim Omrijem Casspijem došli su na dva razlike sekundu prije kraja utakmice. Tada su bili prisiljeni napraviti faul na Staigeru koji mirno zabija oba bacanja te osigurava Njemačkoj drugu pobjedu na prvenstvu.

Nijemce su predvodili Staiger s 15 poena, isto toliko imao je i Günther, a double-double ostvario je Pleiss sa 14 poena i jednako toliko skokova. Kod Izraela Casspi je ubacio 22 i dodao 13 skokova, po 16 su imali Eliyahu (11 skokova) i Halperin.

Francuska - Belgija 82:65 (19:30, 34:46, 66:55)

Francuska je "prespavala" prve dvije četvrtine utakmice s Belgijom, a zatim ubacila u višu brzinu i velikom serijom u trećoj četvrtini okrenula rezultat, te došla do ipak očekivane pobjede i prvog mjesta u skupini A.

Belgijci su odlično otvorili utakmicu i prvu četvrtinu dobili s 11 poena razlike, te do kraja poluvremena i povećali prednost. Početkom treće dionice imali su prednost od 14 poena, no tada su jednostavno stali.

Francuzi u četiri minute rade seriju od 14:0, prelaze u vodstvo i do kraja četvrtine ostavljaju Belgijce na čak 11 poena zaostatka i utakmicu rutinski privode kraju. Belgija ipak ima razloga za zadovoljtvo jer usprkos porazu u krugu reprezentacija s dvije pobjede ima najbolji omjer i prolazi u drugi krug.

Kod Francuza prvo ime susreta bio je Tony Parker s 20 poena i šest asistencija, 14 poena i šest skokova imao je Joffrey Lauvergne, a 13 poena je dodao Mickael Gelabale. Najistaknutiji belgijski igrači bili su Axel Hervelle s 13 poena i Sam van Rossom s 12, uz osam skokova.

EP 2013., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Velika Britanija68:87Ukrajina
Njemačka80:76Izrael
Belgija65:82Francuska
1Francuska 41+59
2Ukrajina 41+26
3Belgija 23-27
4Velika Britanija 23-36
5Njemačka 23-6
6Izrael 14-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 23:49
    Najmanje zanimljiva skupina.
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH09.09.2013. u 17:56
    Šteta, ipak Britanci neće otići do ''finala''.
    ALGHAZANTH