Rukomet

Nikad mlađi Zagrebaši sa slovenskim Celjem kreću na nov put po rukometnoj Europi

Zvonka Keliš • subota, 21.09.2013.
Nikad mlađi Zagrebaši sa slovenskim Celjem kreću na nov put po rukometnoj Europi

Nakon gotovo dva mjeseca priprema i uigravanja ove će subote već pomalo nestrpljivi rukometaši CO Zagreba izaći na teren zagrebačke Arene kako bi konačno zakoračili u novu sezonu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Na suprotnoj strani parketa Zagrebaše će, pak, dočekati njihov stari poznanik i još jedan mlad suparnik, slovensko Celje PL, koji će već na samome startu pokušati pomrsiti domaće planove. Upravo stoga svi rukometni zaljubljenici imat će priliku uživati u pravom rukometnom dvoboju.

Vikend u Zagrebu ovoga je puta označio kako je vrijeme da hrvatski te regionalni rukometni prvak nakon gotovo dva mjeseca priprema i laganog nestrpljenja krene na svoj novi europski put, u nove europske podvige. Nakon sezone u kojoj nisu ostvarili svoje želje i ciljeve rukometaši su Croatia osiguranja Zagreb naporno radili kako bi u onoj nadolazećoj pokazali i dokazali svima kako mlađi no ikad mogu učiniti onaj korak više, a možda čak i prirediti pravo malo iznenađenje. Svoj put k iskoraku u novoj sezoni najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja Zagrebaši će ove subote na domaćem terenu otpočeti onim pravim susjedskim dvobojem sa svojim starim znancem i suparnikom, ekipom slovenskoga Celja.

"Otišlo nam je nekoliko igrača, dosta smo mlada momčad, momci su se super prilagodili, tehnički su dobri, odigrali smo i važne utakmice koje su nam nedostajale, a sada nas krasi i borbenost i srčanost stoga to trebamo pokazati i ponašati se kao stariji igrači, a igrati kao mladi", kazao je dan uoči dvoboja s Celjem kružni napadač CO Zagreba Marino Marić.

Ususret novoj rukometnoj sezoni mnogo je toga rečeno o novoj ekipi CO Zagreba koja predvođena samo i jedino hrvatskim i to većinom mladim rukometnim snagama kreće u standardnu obranu naslova hrvatskog prvaka te osvajača Kupa, kao i u obranu aktualnog naslova regionalnog prvaka. No, ono najvažnije što je ova, najmlađa momčad Zagreba na europskome tlu do sada, stavila pred sebe jest prolazak skupine u Ligi prvaka te dokazivanje svog znanja, svoje želje, srčanosti i borbenosti te svojih mogućnosti.

Bez dvojice ozlijeđenih momaka koji će s terena izbivati naredna tri, odnosno, mjesec dana, Sandra Obranovića i Antonija Kovačevića, hrvatski će predstavnik u Ligi prvaka ove subote zakoračiti u novu europsku sezonu i to pred svojim navijačima i rukometnim zaljubljenicima koji zasigurno također nestrpljivo žele vidjeti što su to momci Borisa Dvoršeka spremili za europsko otvaranje.

"Potpuno smo spremni, sve smo tempirali i planirali za ovu utakmicu, od 25. srpnja do danas odradili smo sve što smo htjeli i napokon nam stiže susret u kojem ćemo sve to moći i vidjeti. Ulazimo u punoj formi, očekujemo borben dvoboj u kojeg ulazimo i kao frajeri, kao ekipa s Final Foura u Skoplju", riječi su trenera CO Zagreba uoči subotnjeg dvoboja prvoga kola Lige prvaka sa slovenskim Celjem.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Celje, kao momčad s dugom tradicijom nešto se ranije od Zagreba okrenula ka svojim mladim igračima, a trener Dvoršek nakon pomnog proučavanja Slovenaca istaknuo je njihove glavne adute: "Radi se o ozbiljnoj ekipi koja ima kvalitetu i tradiciju te hrabrog trenera, kao i opasne obrane na koje smo mi spremni. Probat će nas dobiti, dobra su momčad slična nama, sastoje se od mladih igrača budući da su ostali bez onih iskusnih, baziraju se na mnogo trčanja, brzom centru, kontrama i polukontrama."

Unatoč tomu bojazni za pobjedu subotnjeg domaćina ne bi trebalo biti budući da su Dvoršekovi momci godinu dana stariji, zreliji i iskusniji, ali i motiviraniji no ikad: "Karakterno smo drugačija ekipa od prošle sezone. Dečki su željni dokazivanja kroz Ligu prvaka, ona ih motivira i taj će motiv prevladati. Jake utakmice pomogle su nam da sazrijemo, ekipa djeluje iskusnije i stoga s Celjem ne bi trebalo biti problema", pojasnio je strateg hrvatskog prvaka.

Na drugoj strani terena stajat će, dakle, slovensko Celje Pivovarna Laško, ekipa koja se posljednjih godina također mnogo pomladila, a o čijim je jakim stranama već gotovo sve rečeno. Osim kontri i polukontri pribjegava smicalicama i provokacijama te voli nametnuti svoj brz tempo prilikom kojeg se pogreške ne mogu izbjeći. Od ove sezone pojačana je i donedavnim članom našičkog Nexea, mladim Ivanom Sliškovićem, no njena glavna karika od koje sve kreće definitivno jest slovenski reprezentativac Sebastian Skube. Kada se njemu pridoda solidan dan vratara Skoka, kao i Lesjaka koji se upravo protiv Zagrebaša na Kempa kupu najbolje razbranio, najava je to prave male borbe u Areni u kojoj će rukometni zaljubljenici uistinu moći uživati.

Žvižej očekuje rukometni spektakl

Ususret otvaranju nove sezone Lige prvaka kapetan Celja PL, Luka Žvižej, složio se sa svojim trenerom kako njihovu ekipu u Zagrebu očekuje teška, ali i lijepa utakmica: "Očekujem težak susret budući da igramo sa svojim vječnim suparnikom koji u Europi uistinu ima svoje ime. Dvoboji ovih dviju momčadi uvijek su bili derbiji pa će tako biti i ovoga puta. Ekipe su si zaista slične i upravo stoga pred brojnim navijačima u Areni očekujem pravi rukometni spektakl. Mi se naravno nadamo da neće sve ostati pri tome te da ćemo u Zagrebu uspjeti osigurati što bolji rezultat."

Koliko će teška i borbena biti utakmica u Areni jasno je svima pa tako i treneru Celja PL, Vladanu Matiću, koji je ususret gostovanju u Zagrebu kazao: "Očekuje nas susjedski dvoboj i svima poznato suparništvo. Dobro smo se pripremili za susret, no, i sam Zagreb se dobro pripremio za nas, ipak se radi o važnome dvoboju prvoga kola Lige prvaka u kojemu je on domaćin koji mora opravdati očekivanja. Između nas uistinu više nema tajni, a ono što smtram da će biti prednost Zagreba jest domaća dvorana i brojni navijači, kao i višak iskustva koje posjeduje. Upravo stoga mi ćemo morati odigrati hrabro i pametno, a ukoliko to učinimo zasigurno ćemo ostaviti dobar dojam, no hoće li to biti dovoljno za prve bodove vidjet ćemo u subotu. Sigurno je samo da ih želimo osvojiti."

Slovensko Celje koje je u sezoni iza nas u Europi napravilo bolji posao od momčadi CO Zagreba, točnije, kao četvrta momčad jake skupine B u kojoj su igrale ekipe poput Veszprema, Kiela i Atletico de Madrida, Slovenci su stigli među najboljih 16 da bi tamo bili zaustavljeni od kasnijeg i aktualnog prvaka HSV Hamburga. U novoj sezoni stoga Celjani zasigurno žele ponoviti svoj uspjeh, ali i možda otići korak dalje, no isti cilj pred sobom u ovogodišnjoj skupini A imaju i mladi Zagrebaši. Upravo stoga borba za prve bodove hrvatskih i slovenskih mladunaca i rukometnih snaga, čije suparništvo u Europi traje još od sezone 1992./93., trebala bi ove subote na parketu zagrebačke Arene biti i više nego zanimljiva, napeta i uzbudljiva.

Susret prvoga kola Lige prvaka između CO Zagreba i Celja PL u zagrebačkoj Areni počinje u 18 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rhein-Neckar Löwen31:31Motor Zaporožje
St. Peterburg15:28Telekom Veszprem
RK Zagreb24:21Celje Pivovarna L.
1Telekom Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG21.09.2013. u 14:29
    Sretno Zagreb, mogli bi dobit danas!
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 12:44
    Pa nije ništa bolje ni sa Celjem,da ne govorim šta je sa Čehovskim Medvedima,a nekadašnji prvaci Europe, Metaloplastika i Ska Minsk zadnjih godina životare na rubu preživljavanja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 12:17
    Kako je ovaj klub propao, stašno nešto. od vrha do ispodrosječnosti u europskim okvirima.
    Obrisan korisnik
  • nido21.09.2013. u 11:46
    To se mora dobiti kuci. Sretno momci.
    nido

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rhein-Neckar Löwen31:31Motor Zaporožje
St. Peterburg15:28Telekom Veszprem
RK Zagreb24:21Celje Pivovarna L.
1Telekom Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Izdvojeno