Košarka

Srbija na Svjetskom prvenstvu, sudbina Talijana u rukama Fibe

Ivor Krapac • subota, 21.09.2013.
Srbija na Svjetskom prvenstvu, sudbina Talijana u rukama Fibe
Foto: EPA

Reprezentacija Srbije osvojila je sedmo mjesto na Eurobasketu u Sloveniji i time osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu koje će sljedeće godine biti održano u Španjolskoj. Srbi su u svojem posljednjem nastupu na ovom EP-u nadjačali Talijane, kojima je jedina nada za odlazak na SP ostala pozivnica Fibe...

S odličnim otvaranjem utakmice, uz bijeg do 19 poena prednosti rano u drugoj četvrtini, reprezentativci Srbije obavili su najvažniji dio posla u dolasku do 76:64 protiv Italije u utakmici za sedmo mjesto na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Srbija je time osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu 2014. u Španjolskoj, a talijanskom košarkaškom savezu sada slijedi lobiranje. Ukoliko žele igrati na SP-u, Talijanima je potrebna pozivnica Fibe, o čemu će se odlučiti u studenom. Krovna svjetska košarkaška organizacija tada će dodijeliti četiri wild-carda za SP.

S dominacijom u skoku i u napadu u reketu, Srbija je ušla u utakmicu puno bolje nego u četvrtfinalu protiv Španjolske i u razigravanju za plasman protiv Slovenije. Talijani su u prvoj i na početku druge četvrtine uglavnom pucali i promašivali trice, a kako su suparnici na drugom kraju parketa bili efikasni, predvođeni poenima Nenada Krstića i Nemanje Bjelice, u 13. minuti na semaforu je stajalo 30:11.

U nastavku susreta Talijanima je krenulo bolje s vanjskim šutom, ponajprije Luigiju Datomeu, koji je na kraju imao 4/6 za tricu, ali Srbi su dugo držali razmak na najmanje +9. Italija je došla nešto bliže četiri i pol minute do kraja, kada je Datome zabio za smanjenje na 62:54, ali s dvicom Nenada Krstića i tricama Nikole Kalinića i Stefana Markovića, razlika je tri minute prije posljednje sirene narasla na nedostižnih 70:54.

S već riješenom utakmicom, Srbiju je nešto više od minutu do kraja zabrinulo jedino što je 19-godišnji Vasilije Micić morao na klupu s, kako se činilo, ozljedom koljena, zbog koje je izašao s parketa s bolnim izrazom na licu.

Nenad Krstić je u posljednjem nastupu na ovom Eurobasketu vodio Srbiju sa 17 poena i četiri skoka. Nemanja Nedović, Nemanja Bjelica i Stefan Marković imali su po 12 poena, Nedović s po četiri skoka i asistencije, a Bjelica s 10 skokova i četiri asistencije, uz četiri izgubljene lopte. Luigi Datome imao je 19, a Alessandro Gentile 14 poena za Italiju, dok je Andrea Cinciarini dodao 11 poena, šest asistencija i pet skokova.

EP 2013., završnica

za 7. mjesto

Srbija76:64Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 15:39
    sve se bojim da digići neće dobiti tu pozivnicu. imaju para, imaju utjecaja. Jadno na što je spala FIBA i što radi od košarke.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.09.2013. u 15:38
    Bit će srpska repka opaka na SP. Čak i bez ovih kaj su falili (Teodosić, Savanović...) Ovi mladi će biti iskusniji za jednu sezonu i ovaj EP, a već su sad u pojedinim tekmama bili odlični... Slično stvar je i s nama... Da u repku ubace Hezonju, Arapović, Bendera... Nek najmlađi sjede ovak kak su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10822.09.2013. u 09:26
    @ Sht Tony G je Litvanac , rođen u Kaunasu, ali je emigrirao u Australiju sa 11 godina. Jeste nekada je prljav, ali vrlo dobar. Kladim se da bi skroz promenio svoj agresivni table talk ako prešaltaš na košarku ili čak litvansku košarku.
    narada108
  • Obrisan korisnik22.09.2013. u 09:24
    Ajd Miloše nemoj više o kalkulantima... Možete gradit reprezentaciju oko Nedovića, Bjelice, Bogdanovića i Micića(taj mi je bio najveća nepoznanica i najveće iznenađenje). Možda i Gagića. To je za početak jako dobro. Ivković kako čujem neće više. Meni je Grčka najveće razočaranje. Hrvatska najveća... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.09.2013. u 01:35
    Da ste igrali s Talijanima u QF, prilično sam uvjeren da ne bi ovako lagano dobili, ako bi uopće dobili, jer Talijani su fizički raspadnuti, treća utakmica u tri dana im je ovo, ne znam ko bi u ovoj fazi istrpio takav ritam...Sramotan raspored je napravila FIBA
    Obrisan korisnik