Košarka

Hrvatska nije mogla protiv Španjolske i sudaca, četvrtim mjestom zaključeno EP

Bernard Jurišić • nedjelja, 22.09.2013.
Hrvatska nije mogla protiv Španjolske i sudaca, četvrtim mjestom zaključeno EP
Foto: EPA

Španjolska i sudački im vjetar u leđa u ključnim trenucima utakmice bili su previsoka prepreka za Hrvatsku u borbi za broncu na Europskom prvenstvu. U drugoj četvrtini suci su Španjolcima direktno poklonili osam poena, još dva poništili Hrvatskoj i jasno poručili našim igračima da danas medalju neće osvojiti bez obzira kako odigrali...

Hrvatski reprezentativci odlučno su ušli u borbu za medalju koju nismo vidjeli već 18 godina. Iako su Španjolci krenuli kako su željeli, nakon pet minuta imali već prednost 4:14, Hrvatska je imala odgovor.

Serija izuzetno raspoloženog Bojana Bogdanovića i trica Rudeža vratile su Hrvatsku na 16:17, ali onda je s dvije trice španjolsku prednost na samom kraju prve četvrtine pojačao Llull.

U drugoj četvrtini suci su nam odmah dali do znanja što nas čeka. Lopte koje su Španjolci izbijali u aut vraćali su njima, izmišljali prekršaje Hrvatske na isteku španjolskog napada, a vrhunac je bio kad su kod 34:40 poništili dva poena Bogdanovića i umjesto njega svirali nepostojeći faul u napadu Šariću.

Španjolci su vjetar u leđa obilato iskoristili i na poluvrijeme umjesto s egalom ili zaostatkom - otišli s 11 poena prednosti. Čisto za usporedbu - osam poena su im u drugoj četvrtini suci direktno darovali, još dva poena su poništili Bogdanoviću, Španjolci su izveli 13 slobodnih bacanja više nego Hrvati.

Činjenica da danas neće moći pobijediti Španjolsku bez obzira koliko dobro odigrali, što su im jasno svojim suđenjem u drugoj četvrtini poručili Lottermoser, Christodoulou i Latiševs, očito je obeshrabrila i naše igrače, koji su u trećoj četvrtini značajno pali i energijom i željom.

Nakon otvaranja treće četvrtine s 4:0, Španjolci su uzvratili i brzo otišli na 40:54. Simonova trica za trenutak nas je vratila na jednoznamenkasti zaostatak (47:56), ali Španjolci su opet brzo otišli na 48:63. Bez neke velike igre, samo uzimajući ono što im je servirano.

U posljednjoj četvrtini Španjolci su radili ono što rade najbolje. Lišeni brige oko pobjede nastavili su gaziti potpuno demoraliziranu Hrvatsku i "bildati" svoju prednost kako bi površni promatrač mogao zaključiti kako su se lako obračunali s Hrvatskom.

Tricu je na kraju pogodio i Marc Gasol za 55:80, španjolska prednost rasla je iz minute u minutu i na kraju se zaustavila na 66:92.

Španjolci su tako stavili još jednu medalju oko svog vrata, a mi smo očito bili prilično naivni kad smo vjerovali da ćemo protiv "velike Španjolske" u ravnopravnoj borbi bez sudačke pristranosti imati prigodu za osvojiti broncu.

Hrvatska je tako bez medalje zaključila Europsko prvenstvo u Sloveniji, u kojem se konačno opet vratila u sam europski vrh.

EP 2013., završnica

za 3. mjesto

Hrvatska66:92Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 14:41
    a jbg...rutinu i iskustvo ima samo z.planinić! ali on je otkazao i više ga ne treba zvati.ako nemaš rutinere, onda treba zvati mlade talente! ne kažem da ih treba zvati po defaultu, samo zato što smo okljaštreni na mjestu playa. ali AKO budu imali dobru minutažu u ABA ligi i ako pokažu da uz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 14:02
    Dakle vidi se da znaš o cem pričaš...slažem se sa svim osim na poziciju playa...pa play prije svega mora imat neko iskustvo i rutinu..a tvoja 2 navedena igrača to nemaju...polako sa pljuvanjem malog Delaša...vidjet ces to ce bit vrhunski play jednog dana.... Također ..moram se složit za rudeža iako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 13:17
    Čitam dosta frustracija od pojedinih komentatora, a ja sam ovaj eurobasket doživio kao pozitivnu priču. Nisu se ni meni svidjele igre pojedinaca koji su tu spominjani, ali činjenica je da boljih nemamo, pogotovo nakon što su pojedinci otkazali ili se ozlijedili. S obzirom da nas nigdje nije bilo na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 12:30
    Prvenstvo smo počeli i završili sa Španjolcima. u 1.kolu je bilo 68-40 za španjolce a u borbi za treće mjesto 92-66. Repeša je izvukao pouke iz prve utakmice pa smo izgubili samo 26 razlike. "Skidam" kapu treneru. Bojanu, Draperu i Dariju svaka čast.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 12:19
    @kiddjason...imamo boljeg-drapera! draper je trebao imati puno više minuta. a u nekim tekmama je i a.delaš (kad je već tu) mogao dobiti koju minutu više.ukić nije play, niti će ikad biti. previše je 'blesav' za to.on je u Pao-u ove sezone izvrsno igrao zato jer je igrao BEKA. diamantidis na 1, ukić... [više na forumu]
    Obrisan korisnik