Košarka

Spahija: "Nemamo alibi, moramo početi pobjeđivati što prije moguće"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 04.10.2013.
Spahija: "Nemamo alibi, moramo početi pobjeđivati što prije moguće"
Foto: FaH

Košarkaši Cibone u subotu će odigrati prvu ovosezonsku utakmicu u ABA ligi. Momčad Nevena Spahije će u prvom kolu biti domaćin Radničkom iz Kragujevca, a najavljujući susret u Domu Dražena Petrovića, trener Vukova nada se da će to izgledati puno bolje nego prošle nedjelje protiv Cedevite, u ogledu seniorskih momčadi u kupu koji nosi Draženovo ime...

Prošlotjedni dvoboj s Cedevitom u Kupu Dražena Petrovića nije dao puno razloga za sreću Ciboninim igračima i treneru Nevenu Spahiji. Poslije dobrog otvaranja susreta, Vukovi su ubrzo pali u igri, a gradski rival otplovio je do uvjerljive pobjede. Poslije slabog početnog dojma, momčad i trener su ovog tjedna pred sobom imali puno posla kako bi spremni dočekali nastup u prvom kolu ABA lige.

"Problem je uigranost, sprema nam je dobra"

Vraćajući se na probleme protiv Cedevite, osobito u obrani, Neven Spahija istaknuo je na što je najviše utjecao nedostatak dijela igrača tijekom priprema: "Mislim da je nam sprema najjača snaga, tu nemamo problema, ali problem nam je uigranost ekipe, osobito kada pričam o postavljenoj obrani koja je timski zahtjevna."

"Bez obzira na rezultat, u zadnjoj utakmici pritiskali smo do posljednje minute i imali smo osvojene lopte iz tog presinga", zaključio je Cibonin trener.

Cibona će za početak biti kod kuće. Gost Doma Dražena Petrovića će u subotu u 17 sati biti Radnički iz Kragujevca, koji je protekle sezone dobio Vukove u oba međusobna susreta u regionalnoj ligi, a bez obzira na promjene u momčadi tijekom ljeta, Neven Spahija očekuje da će Kragujevčani i ove sezone biti vrlo opasan suparnik.

"Očito se radi o ekipi koja ima jako puno iskustva igranja u ovoj ligi, a ima i iskusnog trenera koji si može dozvoliti promijeniti cijeli tim i u pripremama dobiti 11 od 13 utakmica", najavio je Cibonin trener ogled s momčadi koju vodi Miroslav Nikolić, dodajući da stanje u taboru Vukova još nije idealno poslije problema koji su ih pratili tijekom priprema. No, te poteškoće nije htio naglašavati: "Mi nemamo alibi, moramo početi pobjeđivati što prije moguće. Svaka izgubljena utakmica na domaćem terenu je dvostruki minus."

"U odnosu na prošlu utakmicu smo jači za nekih šest-sedam zajedničkih treninga", opisao je Spahija, ističući kako očekuje da će subotnji susret biti zahtjevan: "Bez obzira na stanje u kakvom smo trenutno, nadam se pobjedi."

Od vodećih aduta Radničkog koji bi mogli biti u akciji u Zagrebu, pod upitnikom je krilni centar Stefan Birčević, koji je tijekom ljeta pauzirao zbog ozljede stopala, a svi ostali očekuju se u sastavu. Izdvajajući glavne opasnosti u momčadi koja je gotovo u potpunosti promijenjena, Cibonin trener spomenuo je Marka Marinovića, D.J.-a Seeleyja, Nikolu Kalinića, Savu Lešića i Mouphtaoua Yaroua kao startere, a Miloša Dimića i Dušana Mlađana kao glavnu pomoć s klupe.

Planinić: "Očekivanja su velika"

Subotnji dvoboj s gostima iz Kragujevca najavio je i Darko Planinić, novi Cibonin centar, koji se dotaknuo ciljeva u sezoni: "Očekivanja su mi velika, kao i za svakog sportaša, u prvenstvu i ABA ligi ciljevi su najviši za klub. Moji osobni ciljevi su pružiti što bolje partije i pomoći klubu u ostvarenju tih ciljeva."

"Svaki trener ima neki svoj sistem, na nama igračima je da se pripremimo, trudit ću se to što prije pohvatati", kazao je Planinić, osvrćući se na vlastiti nastup protiv Cedevite, sa završetkom utakmice bez poena. U subotu želi pokazati više: "Apsolutno me dodatno motivira nastup kakav sam imao, svaka utakmica je posebna priča i maksimalno sam motiviran."

"Igraju napadačku košarku, nisu jako opterećeni skautingom suparničke ekipe, imaju trenera koji zna kako 'stvoriti' igru", nastavio je Spahija o Radničkom: "Defanzivno nas čeka težak posao, tu moramo raditi puno bolje, popraviti trčanje. Ukoliko budemo dobri u obrani, ne sumnjam da ćemo proći dobro jer nam skok dosad nije bio problem. Bez jake i čvrste obrane će nam biti teško protiv napadački kvalitetne ekipe."

Poraz od Cedevite nije bio bezbolan, ali trener Vukova smatra da se iz njega može dobiti i nešto korisno: "Poslije utakmice sam kazao da ako već ekipa treba gubiti na takav način, da je to najbolji mogući period. Pametne ekipe će iz toga izvući pouke i poruke, igrači su to shvatili i ovog tjedna bilo je puno rada i u uredu i na parketu. Prerana je faza da nas nešto deprimira, drugačije je kada ste u takvoj situaciji, a iza vas je dugi period."

Kao što je govorio i uoči prošlotjednog nastupa u Kupu Dražena Petrovića, Spahija je i ovog puta istaknuo da želi vidjeti Cibonu sa svojim potpisom: "Moramo igrati košarku koja se danas igra, došao sam ovdje da nametnem takav stil. Košarka danas mora biti ono što su Francuska i Španjolska nedavno odigrali u drugom poluvremenu, to je bila najljepša košarka koju sam vidio u zadnjih četiri do pet godina. Normalno da ne mogu uspoređivati svoju ekipu s tom kvalitetom, ali postoje moji zahtjevi koji su vrlo visoki. No, svaki sustav se ne može postaviti u roku od sedam ili mjesec dana, a ako hoćete, ni u malo dužem periodu."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

MZT Skoplje Aerodrom79:60Petrol Olimpija
Cibona66:82Radnički
Široki Brijeg80:79Crvena zvezda
Zadar71:67Szolnoki Olaj
Krka60:57Budućnost VOLI
Partizan67:56Igokea
Mega Basket62:72Cedevita
1Crvena zvezda 224+282
2Cedevita 197+115
3Partizan 188+160
4Cibona 179+82
5Budućnost VOLI 1511+64
6Igokea 1313-78
7Krka 1214+5
8MZT Skoplje Aerodrom 1214-4
9Mega Basket 1214-11
10Petrol Olimpija 1115-16
11Radnički 1016-122
12Szolnoki Olaj (-1)818-134
13Zadar 719-180
14Široki Brijeg 620-163

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 08:53
    Moraju startati sa pobjedom. I hoće. Radnički je totalna nepoznanica.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2013. u 17:30
    Alekpetro znači regularan si na Ciboninim treninzima i zadnjoj utakmici..pa znaš da su su slabiji od Radničkog?! ko da je Radnički neko renomirano ime... Takve prognoze ostavi za kladionicu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2013. u 16:07
    Jaci je Radnicki, ali koliko se secam nikad nisu imali dobre startove.
    Obrisan korisnik
  • nido04.10.2013. u 14:13
    Heja heja Cibosi. Ajmo dobit to u subotu!!!
    nido