Košarka

Spahija: "Niti ovo liči na košarku ili momčad, niti ono što ja radim liči na trenerski posao"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 05.10.2013.
Spahija: "Niti ovo liči na košarku ili momčad, niti ono što ja radim liči na trenerski posao"
Foto: FaH

Poslije poraza od Radničkog na domaćem parketu, Neven Spahija teško je mogao objasniti loše Cibonino izdanje na početku ABA lige. Trener Vukova kazao je da ne pamti da je neka njegova momčad tako slabo ušla u sezonu, a odgovornost je preuzeo na sebe, bez ulaska u pojedinačnu priču o igračima...

Nakon prošlotjednog poraza od Cedevite postojalo je nezadovoljstvo, ali bez jako velike zabrinutosti. Šest dana kasnije stvari su se promijenile. Još jedno slabo Cibonino izdanje i nova izgubljena utakmica u Domu Dražena Petrovića nagnali su Nevena Spahiju da detaljnije progovori o igri koja nije dobra ili - kako je sam opisao - igri koje nema.

Neven Spahija: "Ne vidim apsolutno nikakav napredak, i protiv Cedevite i u ovoj utakmici smo u istom periodu propali, u istom periodu smo se vraćali u utakmicu."

"Vrlo, vrlo bolno i vrlo neugodno, duboka isprika iznad svega ljudima u klubu koji su omogućili da radimo i imamo sve uvjete, isprika i ljubiteljima košarke koji su me najavili kao osvježenje u hrvatskoj košarci. Meni je vrlo neugodno, druge riječi nemam."

"Mislim da mi nismo tim, niti to liči na košarku niti na momčad, niti ono što ja radim liči na trenerski posao. Ovo je teška situacija. Koliko god je početak sezone i mogli bismo tražiti opravdanja, meni to ne pada na pamet", osvrnuo se Cibonin trener poslije poraza od Radničkog.

Spahija je dodao da na parketu ne može prepoznati svoje igrače: "Oni se ovako na treningu i među sobom ne ponašaju, radi se o skupini koja zna igrati košarku, imaju košarkaški pedigre, ali kada dođe utakmica to nema nikakvog smisla. Ovakav tim, s ovakvom košarkom je debelo u igri za ostanak u ligi, a ne za Final Four."

"Koliko god sam trener, vidio sam svašta, ali ovo je najlošiji početak neke moje ekipe u sezoni. Nadam se da možemo vratiti samopouzdanje", nastavio je Spahija, koji nije želio govoriti tko je od igrača više, a tko manje zakazao: "Generalno igramo jako loše, ovo je loša košarka. Trebamo se vratiti i analizirati. Možda sam i ja problem, prošle sezone sam vidio kemiju ovog tima i nisam ga htio previše mijenjati, ali danas sve skupa vrijedimo jako malo."

U odnosu na nastupe u pripremama, Cibonin trener kazao je da je napravljen korak unatrag, čak i uz probleme s ozljedama i izostancima koji su Vukove pratili tijekom pripremnog razdoblja: "Ovo što sada igramo nije moja košarka, nije ni košarka igrača. Žao mi je navijača Cibone, kao i kluba u kojem nemamo nikakav problem, žalim što na ovakav način vraćamo klubu i navijačima."

Marko Marinović, razigravač Radničkog: "Ovo je velika pobjeda za našu novu momčad, od prošle sezone su ostala samo trojica igrača, skupili smo se ove godine. Naš tim je mlad i neiskusan, s dvojicom stranih igrača kojima je ovo prva profesionalna sezona, još se uigravamo."

"Jako dobra pobjeda, ali okrećemo se domaćoj utakmici protiv Širokog, koja nam je vrlo bitna."

"Već sam rekao da se moramo dizati kroz utakmice, evidentno je da nam trening dosad nije dao pravu sliku", zaključio je Spahija, koji će do četvrtka pokušati popraviti koliko se može. Cibona će tog dana u drugom kolu ABA lige gostovati u Ljubljani, kod Union Olimpije.

Miroslav Nikolić, trener gostiju iz Kragujevca, bio je sasvim drugačijeg raspoloženja. "Prezadovoljan sam pobjedom. Bilo je i dosta propusta, ali kada ti Cibona u prvom poluvremenu zabije 28 poena, moraš biti zadovoljan", kazao je Nikolić.

"Igrači su ispoštivali 65-70 posto, kontrolirali smo skok, kontrolirali smo i utakmicu cijelo vrijeme", dodao je trener Radničkog, ističući da se njegova momčad još uvijek uigrava, s osmoricom ili devetoricom debitanata, uz inozemni dvojac Seeley - Yarou, koji je tek završio sveučilišnu karijeru u SAD-u.

"Pobijediti Cibonu u Zagrebu nije lako, oni će se sigurno dizati i vjerujem da će biti bolji kada se budemo srelli u Kragujevcu. Mi se sada moramo brzo okrenuti Širokom i brzo raditi", dodao je Nikolić, ne bježeći od toga da je Cibona trenutno u krizi, kako je i sam istaknuo.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

MZT Skoplje Aerodrom79:60Petrol Olimpija
Cibona66:82Radnički
Široki Brijeg80:79Crvena zvezda
Zadar71:67Szolnoki Olaj
Krka60:57Budućnost VOLI
Partizan67:56Igokea
Mega Basket62:72Cedevita
1Crvena zvezda 224+282
2Cedevita 197+115
3Partizan 188+160
4Cibona 179+82
5Budućnost VOLI 1511+64
6Igokea 1313-78
7Krka 1214+5
8MZT Skoplje Aerodrom 1214-4
9Mega Basket 1214-11
10Petrol Olimpija 1115-16
11Radnički 1016-122
12Szolnoki Olaj (-1)818-134
13Zadar 719-180
14Široki Brijeg 620-163

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2013. u 10:30
    Gledao sam tekmu...i stvarno je Cibona izgledala kao da je na haklu. Samo se nadam da neće ni Cibona, ni Spahija, ni igrači a svakako ne publika prebrzo odustati od svega. Početak je loš i nadam se da može samo bolje. Da je to, na neki način, novo odrastanje Cibone...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2013. u 13:34
    i kad se misle riješiti kusa? nije ovo županijska liga!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2013. u 13:33
    cibona je mislila sa skoro istim sastavom od lani, koji je bio zamalo zadnji, otići na f4 ove godine. da ne bi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2013. u 08:46
    Puno su ljudi napali "polovne" strance u Ciboni. To nisu polovni igrači - niti ih je previše. Pa i Radnički ima 2 stranca. Zvezda i Partizan po 3 , Olimpija pitaj boga koliko. Problem je igra koje nema. A Gabrića i Junakovića nisu trebali dovoditi ako neće dobit niti 5 minuta po utakmici... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 22:25
    ma vraga on "preuzima odgovornost"? to spahija priprema teren za bjezaniju jer "to nije bila kosarka kakvu on inace stvara"....i na kraju kaze " ne znam u cemu je problem, mozda u meni" - nije mozda, nego sigurno, to je rezultat rada trenera u zadnja 2 mjeseca i njegov rukopis - da ne se ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik